Șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Mihail Amarandei, spune că la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța - unde 9 pacienți au murit în incendiul de la ATI - au fost făcute controale în luna februarie și au fost descoperite nereguli de ordin tehnic şi organizatoric. Unitatea medicală avea termen până la finalul anului să rezolve acele probleme, însă ISU nu a mai verificat dacă s-a și întâmplat asta.

Incendiul de la spitalul Constanta 3Foto: news.ro

Șeful ISU Dobrogea a spus, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că în luna februarie a fost făcut un control la toate unităţile medicale din județ, în special la cele care tratau pacienți COVID, fiind descoperite probleme inclusiv la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

  • "Au fost şi aici identificate anumite nereguli, au fost şi aspecte tehnice, şi aspecte organizatorice", a afirmat şeful ISU, fără a da detalii.

Spitalul a avut termen ca până la finalul anului să rezolve problemele, dar nimeni nu a mai verificat dacă s-a întâmplat așa.

  • "A fost un termen stabilit, utilizatorul s-a angajat că va rezolva tot ce s-a constatat pe timpul controlului astfel încât să elimine...Nu am mai verificat. Termenul a fost stabilit până la sfârşitul anului”, a răspuns șeful ISU Dobrogea.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis, a susținut că unitatea medicală avea toate avizele legale, iar toate defecţiunile depistate anterior de ISU au fost remediate.

Ea a ieșit în fața spitalului, unde așteptau jurnaliștii, alături de șeful ISU și de prefect, însă a refuzat inițial să dea declarații, motivând că îi este rău.: ”Mi-e rău, îmi cer scuze, nu pot să dau declaraţii”.

Ea a fost convinsă de prefectul Silviu Coşa, care i-a spus că ar fi normal să dea o declaraţie pentru a se şti ce s-a întâmplat.

  • ”Toate defecţiunile au fost remediate, totul funcţiona conform legii. Totul a funcţionat, dar s-a întâmplat un necaz.
  • O să vedem de la ce. (...) Toate actele sunt în regulă, toate defecţiunile care au fost constatate s-au remediat, nu era nimic în neregulă”, a susținut Stela Halichidis.

Ea a mai spus că reţeaua electrică a fost verificată şi că nu exista nimic în plus în priză în afară de aparatura medicală.

La întrebările jurnaliştilor privind avizele de la ISU, modul în care era organizată secţia şi dacă s-au luat toate măsurile pentru a evita o astfel de tragedie, Halichidis a răspuns: ”Mie mi-e rău, ce vreţi, să mor acum?”.

Conform prefectului judeţului Constanţa, Silviu Coşa, forţele de intervenţie au ajuns la spital în şapte minute de la alertare.

  • "În şapte minute de la alertare, forţele de intervenţie au sosit. A fost activat planul roşu, planul alb pentru spitale, care urmau să preia victimele. A existat o intervenţie concretizată cu peste 50 de autovehicule ale forţelor de intervenţie, peste 125 de subofiţeri şi ofiţeri. Au intervenit atât forţe din cadrul ISU Dobrogea, cât şi din judeţe limitrofe - Galaţi, Călăraşi, Ialomiţa.
  • (...) Ceilalţi pacienţi au fost deja distribuiţi către Spitalul Militar, Spitalul Judeţean şi Spitalul Pneumo. Alte spitale - CFR, Medgidia, Mangalia - sunt pregătite să intervină", a spus prefectul.