Timişoara a depăşit rata de infectare de 6 la mie / Legea prevede carantină de noapte în weekend

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 26 septembrie 2021, 16:56 Actualitate | Esenţial


Piata Operei, Timisoara
Foto: AGERPRES
Rata de infectare în Timișoara a depășit 6 la mia de locuitori, ajungând duminică la 6,58. Conform unei Hotărâri adoptate joi de către guvern, în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mie, dar nu depășește 7,5, va fi instituită carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Sunt exceptate însă persoanele vaccinate anti-COVID, care vor putea ieși din casă și în intervalul 05.00-20.00.

Conform datelor transmise duminică de Grupul de Comunicare Strategică Timişoara a ajuns la o rată de infectare de 6,58. Este municipiul din România cu cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19.

Potrivit unei Hotărâri adoptate joi de către guvern, în localitățile în care rata de infectare trece de 6 la mie, dar nu depășește 7,5, va fi instituită carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Sunt exceptate însă persoanele vaccinate anti-COVID, care vor putea ieși din casă și în intervalul 05.00-20.00.

În localitățile în care rata de infectare este mai mare de 6, dar nu depășește 7,5, magazinele vor fi închise de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Redăm integral decizia adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

 • Art.1 - (1) Se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, cu următoarele excepții:
 • a)deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
 • b)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 • d)deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • e)deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
 • (2) Măsura prevăzute la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.
 • Art.2 - Se propune ca de la interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20,00-5,00 să se introducă o nouă excepție pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19.
 • Art.3 - (1) Se propune limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
 • (2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
 • (3) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.
 • Art.4 - Se propune creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
 • Art.5 - Se propune ca în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, zonele de servire a preparatelor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice să fie delimitate de restul spațiului, astfel încât accesul în aceste zone să fie permis doar pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, în baza unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.
Citește și: DOCUMENT Carantină de noapte în weekend în zonele cu rată de infectare de peste 6. Sunt exceptate persoanele vaccinate / Lista restricțiilor decise de CNSU
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4917 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Nu s-au imunizat NATURAL dupa 1 an de COVID? (Duminică, 26 septembrie 2021, 17:06)

  Gryphus [utilizator]

  daca covidul se raspandeste atata de rapid cum de dupa 1 an de covid nu s-au imunizat NATURAL?

  pe langa cei imunizati prin vaccinare.
  • -1 (5 voturi)    
   ? (Duminică, 26 septembrie 2021, 18:44)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Din acelasi motiv pentru care, desi ai luat gripa anul trecut, o poti lua si anul asta. Exista mutatii.

   Mai documenteaza-te :)

   Si mai usor cu folositul "natural". Ca mai aud de "anticorpi naturali" de parca vine cineva si implanteaza nanoroboti ca sa avem anticorpi artificiali. Orice e produs de corp este natural, difera doar stimulul (in cazul unor vaccinul, in cazul altora infectia). Nu exista imunizare "artificiala".

   Aruncatul asta de cuvinte bombastice duc la conspiratii si nu e ok.

   Maine poimain o sa aud de "vaccinuri naturale" in ritmul asta.
   • -3 (3 voturi)    
    gresit (Duminică, 26 septembrie 2021, 19:24)

    mariokempess [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Pretenas,daca mergi la sala si iei niste stimulente,te faci cat un bou,intr-un timp scurt, inseamna ca esti crescut natural?!
    • 0 (0 voturi)    
     Si stimulentele ce fac? (Duminică, 26 septembrie 2021, 20:29)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui mariokempess

     Ca doar nu iti cresc muschi artificiali. Doar "accelereaza". Pana nu vad "baeti cu ceafa lata" care sunt cyborgi sau cu muschi de plastic, cred ca argumentul tau pica, nu?
 • 0 (2 voturi)    
  Daca i-ar interesa (Duminică, 26 septembrie 2021, 21:46)

  donjoe [utilizator]

  sa stopeze cresterea cat mai repede ar tine sedinta CJSU luni dupa publicarea incidentei noi, care va fi deja peste 7,5, si ar economisi timp adoptand direct hotararea pentru carantina pe toata saptamana.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by