Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost eliberat luni din funcție de către premierul Florin Cîțu, fiind ultimul dintre secretarii de stat propuși de USR-PLUS rămas în funcție. Cîțu spune că, de fapt, nu el l-a demis, pentru că acesta fusese numit pe criterii politice şi a pierdut sprijinul politic în momentul în care USR-PLUS a părăsit coaliţia de guvernare.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Domnul Berceanu a fost numit politic şi nu l-am demis eu, de fapt, i-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieşit de la guvernare, aşa cum a fost retras, spre exemplu, dacă ţineţi minte, prefectul Bucureştiului, domnul Berbeceanu. Era de la PNL, dar când a venit noua coaliţie imediat a fost înlocuit cu o persoană de la USR, pentru că acesta a fost algoritmul politic.
  • În acest moment, toţi cei care au fost numiţi politic în coaliţie, în momentul în care li s-a retras sprijinul politic, trebuie să fie înlocuiţi.
  • Am văzut discuţiile în spaţiul public şi aici trebuie să facem iarăşi o precizare: nu a fost numit nimeni în locul domnului Berceanu, doar atribuţiile au fost delegate adjunctului domnului Berceanu, care era acolo din martie, împreună cu domnul Berceanu, lucrau împreună şi niciodată nu am primit de la domnul Berceanu vreun semnal că adjunctul domniei sale nu ar fi capabil să ducă mai departe sau să facă lucrurile”, a spus Florin Cîţu, marţi, într-o conferinţă de presă la Sinaia.

El a susținut că, dacă ar fi avut "semnale" din partea lui Octavian Berceanu că adjunctul său nu poate îndeplini funcţia, nu i-ar fi transferat acestuia atribuţiile de comisar şef.

Alexandru Lucian Vasile, comisar general adjunct la Garda de Mediu, îl înlocuiește pe Octavian Berceanu la șefia instituției după demiterea sa de către premierul Florin Cîțu pe motiv că era propus de USR-PLUS. Alexandru Lucian Vasile este președintele TNL Călărași și fiul primarului liberal din comuna Jegălia.

El este inginer silvic și a lucrat la firma înființată de tatăl său, Coslo Zinca SRL, unde a devenit ulterior asociat.

Din februarie 2020, Alexandru Lucian Vasile este vicepreședinte la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, când îi apare în declarația de interese că este asociat la Coslo Zinca SRL, mențiune care ulterior nu mai e făcuta în declarațiile din 2021.

În martie acest an a fost numit comisar general adjunct al Gărzii de Mediu.