Asociația Accept: Votul PE, un mesaj clar pentru legi și politici publice care să asigure drepturi egale persoanelor LGBTIQ în Uniunea Europeană

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 14 septembrie 2021, 11:34 Actualitate | Esenţial


Accept
Foto: Facebook
Asociația Accept cere Guvernului aplicarea de urgență a tuturor deciziilor CJUE și CEDO care au constatat că România încalcă drepturile persoanelor LGBTI în domeniul liberei circulații, vieții de familie, recunoașterii juridice a identității de gen, libertății întrunirilor publice și protecției față de infracțiuni motivate de homofobie și transfobie. Aplicarea acestor măsuri, concret, înseamnă elaborarea de legislație și politici publice, în cooperare cu societatea civilă LGBTI, pentru a stopa aceste violări de drepturi, spun reprezentanții asociației.


Rezoluția privind drepturile LGBTIQ în Europa a fost adoptată cu 387 voturi pentru, 123 de abțineri și 161 voturi împotrivă, iar potrivit asociației Accept decizia este un semnal politic puternic către Comisia Europeană și statele membre UE.

La punctul 8 al Rezoluției i se cere Comisiei Europene "să propună (o) legislație care să impună tuturor statelor membre să recunoască adulții menționați într-un certificat de naștere eliberat într-un alt stat membru ca părinți legali ai copilului, indiferent de sex sau starea civilă a adulților și solicită tuturor statelor membre să recunoască căsătoriile sau parteneriatele înregistrate în alt stat membru”, spun reprezentanții Accept.

Ei amintesc că Adrian Coman și Clai Hamilton au fost recunoscuți ca soți și, implicit, ca familie, de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și de Curtea Constituțională a României (CCR) în vara anului 2018. Mai mult, aceste două decizii reprezintă cele mai importante precedente juridice stabilite în ultimul deceniu pentru egalitatea persoanelor LGBTI în Uniunea Europeană și în România. Decizia CJUE, care stabilește recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex în dreptul european, cel puțin în materia liberei circulații, este una obligatorie pentru instanțele și autoritățile publice din România. Decizia CCR recunoaște, pentru prima dată, dreptul la viață de familie al femeilor lesbiene și bărbaților gay în România și indică, încă din 2018, faptul că Parlamentul trebuie să adopte o lege care să protejeze aceste familii.

În ultimii trei ani, ambele decizii au fost ignorate însă de puterea executivă, legislativă și judecătorească, spun reprezentanții Accept.

În tot acest timp, practica autorităților nu s-a schimbat - Parlamentul nu a reglementat parteneriatul civil și Guvernul nu a coordonat o reformă administrativă care să armonizeze legislația națională cu cea europeană în materia liberei circulații pentru cetățenii europeni. Această din urmă problemă este analizată și de Comisia Europeană, care a declanșat în august 2020 o procedură de pre-infringement împotriva României, ultimul pas înainte de declanșarea procedurii judecătorești la CJUE pentru încălcarea legislației UE prin neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Prin procedura de pre-infringement se încearcă un dialog cu statul, înainte de a fi trimis în judecată de către Comisia Europeană.
 • "Instanțele, care ar fi trebuit să soluționeze cazul de discriminare inițiat de Adrian, Clai și ACCEPT împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și Ministerului pentru Afaceri Interne, au eșuat.
 • Judecătoria Sector 5 și Tribunalul București au invocat din oficiu excepții procedurale, clamând o aberantă lipsă de interes a părților pentru rezolvarea cauzei, în loc să aplice deciziile instanțelor superioare. Astfel, judecătorii celor două instanțe au negat accesul nostru la justiție și la o soluție pentru problema de fond: imposibilitatea soților Coman-Hamilton de a locui ca familie în România, din cauza refuzului IGI de a emite în 2013 un permis de ședere pentru Clai (cetățean american), motivând discriminatoriu că România nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara țării.
 • În urma eșecului justiției la nivel național, soții Coman-Hamilton și Asociația ACCEPT s-au adresat CEDO, procesul debutant pe 1 martie 2021. CEDO va dezbate încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție", spun reprezentanții Accept.
Ei cer Guvernului aplicarea de urgență a tuturor deciziilor CJUE și CEDO care au constatat că România încalcă drepturile persoanelor LGBTI în domeniul liberei circulații, vieții de familie, recunoașterii juridice a identității de gen, libertății întrunirilor publice și protecției față de infracțiuni motivate de homofobie și transfobie.
 • "Aplicarea acestor măsuri, concret, înseamnă elaborarea de legislație și politici publice, în cooperare cu societatea civilă LGBTI, pentru a stopa aceste violări de drepturi. Respectarea acestor decizii e o componentă esențială a statului de drept, garantat prin Constituție și monitorizat în continuare de partenerii noștri europeni”, a declarat Teodora Roseti Ion Rotaru, director executiv Accept.
Conform asociației, votul PE "este un mesaj clar transmis către instituții și statele membre de a avansa în reglementarea unor legi și politici publice care să asigure drepturi egale pentru persoanele LGBTI".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

971 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  le stricati ziua habotnicilor (Marţi, 14 septembrie 2021, 11:44)

  cristi_an [utilizator]

  cu stirile astea :))
 • +8 (18 voturi)    
  eu zic ca e nevoie de o lege ca in Rusia (Marţi, 14 septembrie 2021, 11:46)

  qwerasdf [utilizator]

  propaganda lgbtiq x y z, binari, transgenderi, transcreierati, etc sa fie interzisa in randul minorilor.

  intoxicarea asta a lor, de parca sunt martorii lui iehova si-si cauta noi adepti, iti face greata.

  altfel eu sunt pro-drepturi sociale, la fel ca si ceilalti - sa li se recunoasca casatoria, cat timp oamenii platesc taxe, cred ca trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca ceilalti.
 • +10 (12 voturi)    
  Nu in Romania (Marţi, 14 septembrie 2021, 12:06)

  cinevatus [utilizator]

  Daca bagati pe gat asta romanilor, se va sfarsi rau de tot. ROExit curand.
 • +9 (13 voturi)    
  Hopa.. (Marţi, 14 septembrie 2021, 12:13)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... Asociația Accept nu era aia care NU RESPECTA LEGILE acestei tari? si le incalcau cu buna stiita, ca ei voiau sa faca parade cu mii de cur-cubei in pandemie.
  Acum s-au trezit ca ne dau lectii despre cum trebuie respectate.. hahaha!
  • -3 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 14 septembrie 2021, 17:02)

   Divergent [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   ...pai la ce IQ mediu au romanii (mult sub 100), nu m-ar mira sa iasa in strada cu furci si topoare, ca pe vremea lui Gheorghe Doja..
 • +6 (14 voturi)    
  Ue (Marţi, 14 septembrie 2021, 12:20)

  copturie [utilizator]

  Se va dezintegra in CURand!
 • +5 (5 voturi)    
  Hai Iohannis (Marţi, 14 septembrie 2021, 15:17)

  Ibit [utilizator]

  Ce culoare ai ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by