139 de cetăţeni afgani, evacuaţi din Afganistan, au ajuns în România joi seară, din Islamabad, la bordul unei aeronave TAROM. Este vorba de o parte din persoanele evacuate în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale convocate pe 13 august şi coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Refugiati afgani ajunsi la BucureștiFoto: MAE

Aeronava a aterizat la Baza 90 Transport Aerian. Refugiaţii afgani sunt întâmpinaţi de ministrul Aurescu, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu.

Printre cei 139 de afgani sunt deja și persoane care beneficiază d epermis de ședere în România ca studenți, spun autoritățile.

"Astăzi tocmai au ajuns în România cea mai mare parte a cetăţenilor afgani, a afganilor 'noştri', aşa cum le-am spus, care au fost evacuaţi de România din Afganistan (...). Am reuşit aducerea în siguranţă la Bucureşti a 139 de cetăţeni afgani aflaţi sub protecţia României", a declarat şeful diplomaţiei.

Sâmbătă, încă 15 cetățeni afgani esențiali pentru România au fost evacuați cu succes din Afganistan pe cale terestră și se află în siguranță pe teritoriul Pakistanului. Cetățenii afgani evacuați în acest grup sunt colaboratori ai forțelor armate române, precum și studenți cu burse în România și au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad.

Până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstituționale, activate la 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost evacuați din Afganistan 76 de cetățeni afgani din categoriile amintite, care se adaugă evacuării cu succes a tuturor celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați (astfel că în prezent nu mai sunt cetățeni români pe teritoriul afgan care să solicite evacuarea), precum și a 7 cetățeni ai unor state aliate.