Încă 15 cetățeni afgani esențiali pentru România au fost evacuați astăzi cu succes din Afganistan pe cale terestră și se află în siguranță pe teritoriul Pakistanului. Cetățenii afgani evacuați în acest grup sunt colaboratori ai forțelor armate române, precum și studenți cu burse în România și au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad.

Aeroportul din KabulFoto: Maxar

Cetățenii afgani sunt transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

Acesta este al doilea grup de cetățeni afgani evacuat sâmbătă prin Celula de criză interinstituțională coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, după ce dimineață au fost evacuați alți 45 de cetățeni afgani.

MAE precizează că și pentru membrii acestui al doilea grup de cetățeni afgani evacuați astăzi, misiunea diplomatică de la Islamabad a emis vize și documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez fiind, de asemenea, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță.

Până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstituționale, activate la 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost evacuați din Afganistan 76 de cetățeni afgani din categoriile amintite, care se adaugă evacuării cu succes a tuturor celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați (astfel că în prezent nu mai sunt cetățeni români pe teritoriul afgan care să solicite evacuarea), precum și a 7 cetățeni ai unor state aliate.

MAE reiterează mulțumirile deosebite ale autorităților române partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar și celorlalte instituții și autorități pakistaneze pentru colaborare și pentru rolul avut în aceste demersuri.

De asemenea, Revista Forumul Judecătorilor scrie că 6 judecători afgani şi un auxiliar al justiţiei, precum şi familiile lor, fost evacuați prin efortul celulei de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, la apelul făcut de Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție.

”Reprezentanții Asociației Forumul Judecătorilor din România au fost în permanență în legătură cu colegii afgani, al căror curaj a fost fantastic, făcând mari sacrificii şi înfruntând pericole majore pentru a reuși să ajungă în Pakistan. Cum salvarea unei vieţi aflate în pericol reprezintă o îndatorire esențială, orice efort în acest sens trebuie susţinut şi apreciat, menţionând în acest sens şi colaborarea cu Asociaţia Internaţională a Femeilor Judecători (IAWJ), care ne-au sprijinit să identificăm persoanele aflate în pericol imediat”, arată un comunicat de presă al Asociației Forumul Judecătorilor din România și Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Asociaţia Inițiativa pentru Justiție reamintește că, pentru colegii magistrați din Afganistan refugiați în Europa, a deschis un cont în lei la Banca Comercială Română, în care se poate dona, pentru a-i ajuta având în vedere că resursele lor sunt limitate.

Urmează ca sumele să fie direcţionate către magistrații din Afganistan care vor fi evacuaţi.

Asociația Iniţiativa pentru Justiție – BCR cont lei : RO52RNCB0203162579230005