Premierul Florin Cîțu a anunțat că va aproba marți în ședința de Guvern rectificarea bugetară, chiar dacă miniștrii USR-PLUS își vor da demisiile. Întrebat de ce a crescut Fondul din care se plătesc bani pentru primării, Cîțu a spus "pentru că avem 850 milioane de lei doar pentru calamități pe care trebuie să-i dăm urgent. După ce se aprobă OUG pentru rectificarea bugetară vom aproba acest HG care va da o sumă importantă comunităților pentru calamitățile în urma inundațiilor din acest an."

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul se va întruni, marți, de la 14:00, în ședință pentru a adopta rectificarea bugetară, întârziată de scandalul PNDL 3, programul național de investiții Anghel Saligny, care a aruncat în aer Coaliția de Guvernare.

Principala surpriză din ultima variantă a proiectului de rectificare este o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL. Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat.

HotNews.ro a scris sâmbătă, 4 septembrie, că autoritățile au modificat proiectul rectificării bugetare încă o dată. Conform noului document, bisericile primesc mai mulți bani decât s-a dorit inițial, iar bugetul de Acțiuni generale al Ministerului Finanțelor, deși se diminuează puțin, în interior s-a făcut o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL. Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat. Pentru a face asta, dacă ne uităm pe nota de fundamentare, premierul taie banii contribuției României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat.

Proiect rectificare bugetara varianta 3 (click pentru a deschide)

Două modificări importante în noua variantă a rectificării

1. Secretariatul General al Guvernului primește acum 98,1 milioane lei (anterior era vorba despre 89,9 milioane lei). De precizat că în nota de fundamentare scrie că din această sumă, 80 de milioane sunt dedicați bisericilor. De precizat că în primele două variante de proiect suma în plus era mai mică: 71,8 milioane lei.

La începutul anului, când s-a realizat bugetul pe 2021, s-au alocat pentru culte 760 milioane lei. Așadar, după rectificare, bugetul pentru biserici urcă la 858 milioane lei.

2. Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale primește 2,897 miliarde lei. În cea de-a doua varianta a proiectului rectificării primea 2,905 miliarde lei. Privind mai în spate, în prima varianta avea peste 3 miliarde.

Pentru ce se alocă cele 2,897 miliarde lei în plus?

• 15 milioane sunt subvenții.

• 1,895 milioane sunt pentru Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. De precizat că inițial se alocau 800 milioane lei aici. Din acest fond se alocă, în general, bani către primării.

• Se scad 12,9 milioane lei – fond de premiere pentru loteria bonurilor fiscale.

• Se adaugă 1 miliard pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Fondul de rezervă este gestionat ca pe vremea PSD. Nu o spunem noi, ci reiese din rapoartele Consiliului Fiscal. Fondul de rezervă ar fi trebuit să fie pentru urgențe. Totuși, acesta a fost transformat de pe vremea PSD într-un vehicul prin care banii sunt mai greu de urmărit. O parte importantă din bani au mers, istoric vorbind, către primării. Mai exact către proiecte PNDL, deși ar fi trebuit să se fi alocat bani prin proiectul de buget.

Aceste cheltuieli nu erau neprevăzute. E greu de crezut că nu se știa, de exemplu, ce investiții vor face autoritățile locale la PNDL când s-a realizat inițial bugetul de stat.

Așadar, în contextul alegerilor din PNL, acum s-a majorat această sumă.

Cu alte cuvinte, Fondul lui Cîțu crește de la 597 milioane lei (cât s-a alocat prin bugetul de stat), la aproape 2,5 miliarde lei după rectificare. Adică va fi de 4 ori mai mare decât la începutul anului.