UPDATE Ședință de Guvern, convocată marți pentru rectificarea bugetară. Surpriza: De 4 ori mai mulți bani la Fondul din care se plătesc bani către primării

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 6 septembrie 2021, 14:10 Actualitate | Esenţial


Florin Citu
Foto: Guvernul Romaniei
​​Guvernul va avea marți, 7 septembrie, o ședință pentru adoptarea rectificării bugetare, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. "Mâine ne vom ocupa în a susține rectificarea bugetară pentru resurse în Educație.", a spus acesta. Principala surpriză din ultima variantă a proiectului de rectificare este o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL. Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat.

 • UPDATE Guvernul a anunțat că ședința va avea loc marți la ora 14:00.

Ministrul Educației, despre agenda Guvernului: Marți rectificare. Vineri: România Educată și reglementarea concursurilor pentru directori în toate școlile


 • "Mâine (n.a marți, 7 septembrie) ne vom ocupa în a susține rectificarea bugetară pentru resurse în Educație. Joi avem Comitet interministerial pentru definitivarea programului de implementare a programului România Educată. Vineri vom avea ședință de Guvern dedicată numai și numai Educației - Hotărârea de Guvern pentru adoptarea programului de implementare a programului România Educată și de asemenea reglementări care să facă posibilă organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori în toate școlile din România pe criterii strict de competență profesională, fără niciun fel de alte criterii.", a declarat luni, 6 septembrie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii.

HotNews.ro a scris sâmbătă, 4 septembrie, că autoritățile au modificat proiectul rectificării bugetare încă o dată. Conform noului document, bisericile primesc mai mulți bani decât s-a dorit inițial, iar bugetul de Acțiuni generale al Ministerului Finanțelor, deși se diminuează puțin, în interior s-a făcut o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL. Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat. Pentru a face asta, dacă ne uităm pe nota de fundamentare, premierul taie banii contribuției României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat.


Proiect rectificare bugetara varianta 3 (click pentru a deschide)


Două modificări importante în noua variantă a rectificării


1. Secretariatul General al Guvernului primește acum 98,1 milioane lei (anterior era vorba despre 89,9 milioane lei). De precizat că în nota de fundamentare scrie că din această sumă, 80 de milioane sunt dedicați bisericilor. De precizat că în primele două variante de proiect suma în plus era mai mică: 71,8 milioane lei.

La începutul anului, când s-a realizat bugetul pe 2021, s-au alocat pentru culte 760 milioane lei. Așadar, după rectificare, bugetul pentru biserici urcă la 858 milioane lei.

2. Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale primește 2,897 miliarde lei. În cea de-a doua varianta a proiectului rectificării primea 2,905 miliarde lei. Privind mai în spate, în prima varianta avea peste 3 miliarde.

Pentru ce se alocă cele 2,897 miliarde lei în plus?


• 15 milioane sunt subvenții.

• 1,895 milioane sunt pentru Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. De precizat că inițial se alocau 800 milioane lei aici. Din acest fond se alocă, în general, bani către primării.

• Se scad 12,9 milioane lei – fond de premiere pentru loteria bonurilor fiscale.

• Se adaugă 1 miliard pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Fondul de rezervă este gestionat ca pe vremea PSD. Nu o spunem noi, ci reiese din rapoartele Consiliului Fiscal. Fondul de rezervă ar fi trebuit să fie pentru urgențe. Totuși, acesta a fost transformat de pe vremea PSD într-un vehicul prin care banii sunt mai greu de urmărit. O parte importantă din bani au mers, istoric vorbind, către primării. Mai exact către proiecte PNDL, deși ar fi trebuit să se fi alocat bani prin proiectul de buget.

Aceste cheltuieli nu erau neprevăzute. E greu de crezut că nu se știa, de exemplu, ce investiții vor face autoritățile locale la PNDL când s-a realizat inițial bugetul de stat.

Așadar, în contextul alegerilor din PNL, acum s-a majorat această sumă.

Cu alte cuvinte, Fondul lui Cîțu crește de la 597 milioane lei (cât s-a alocat prin bugetul de stat), la aproape 2,5 miliarde lei după rectificare. Adică va fi de 4 ori mai mare decât la începutul anului.


De unde s-a tăiat pentru a se aloca suma asta uriașă la Fondul de rezervă


Așadar, pentru asta ne uităm la varianta 1 a proiectului rectificării. Analizând documentul, nu se mai alocă bani în plus pentru Contribuția României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat.

Așadar, se iau din banii pentru UE și pentru firme, mai exact pentru ajutoarele de stat.

Cum arată alocările (rectificarea) pe celelalte instituții în varianta actuală


*în paranteze sunt modificările față de varianta inițială. În cel de-al treilea document obținut de HotNews.ro, comparativ cu al doilea, nu apar alte noutăți în afară de cele două de mai sus: SGG și Acțiuni generale


Administrația Prezidențială primește la fel 12,4 milioane lei

Consiliul Concurenței primește acum 2 milioane lei (anterior se dorea 1,5 milioane lei)

Ministerul Dezvoltării primește acum 2,39 miliarde lei (anterior era vorba de 2,24 miliarde lei). A crescut suma pentru că s-au alocat locuințelor sociale.

Ministerul Finanțelor +168,8 milioane lei

Ministerul Justiției +13 milioane lei

Ministerul Afacerilor Interne + 29 milioane lei

Ministerul Tineretului și Sportului primește acum 51,1 milioane lei (anterior se dădeau 23,1 milioane lei)

Ministerul Agriculturii +150 milioane lei

Ministerul Mediului +533,8 milioane lei

Ministerul Transporturilor primește acum 660,6 milioane lei (anterior primea 625,6 milioane lei). Banii în plus ar fi pentru Metrorex.

Ministerul Educației +210 milioane lei

Ministerul Sănătății +3,72 miliarde lei

Ministerul Culturii +12,3 milioane lei

Ministerul Public primește acum 18,8 milioane lei (anterior suma era de 4,3 milioane lei)

Agenția Națională de Integritate +8,75 milioane lei

SRI +116,9 milioane lei

SIE +17,2 milioane lei

STS +41,1 milioane lei

Ministerul Economiei +40,6 milioane lei

Ministerul Energiei +650,5 milioane lei

Academia Română +22,5 milioane lei

ANSVSA +134,1 milioane lei

Societatea Română de Radiodifuziune +20 milioane lei

TVR +13 milioane lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene +760,7 milioane lei

Autoritatea Electorală Permanentă primește acum 1,75 milioane lei (anterior era vorba despre 101,7 milioane lei). Practic au decis să nu mai subvenționeze cu 100 de milioane partidele politice.

Scăderi

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: -2,781 miliarde lei, per sold. Se propune diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 3,319 miliarde lei, în principal ca urmare a creșterii veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii și majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu suma de 547,1 milioane lei.

Curtea de Conturi pierde 10 milioane lei

Senatul pierde 1,9 milioane lei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8991 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  Lol (Luni, 6 septembrie 2021, 14:19)

  mitg [utilizator]

  Este deja de puscarie.
  • 0 (0 voturi)    
   eu sunt (Luni, 6 septembrie 2021, 19:29)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   curios cum va emite guvernul rectificare bugetară fără toți membri din guvern. Hotărârea de guvern sau ordonanța de urgență sunt atacabile la ccr.
 • +14 (20 voturi)    
  Ma asteptam (Luni, 6 septembrie 2021, 14:19)

  copturie [utilizator]

  Sa mai creasca Cutu la servicii, ca doar aia inca il tin la putere pe el si pe pamblegul Iohannis!
 • +11 (17 voturi)    
  hehe (Luni, 6 septembrie 2021, 14:21)

  liviu_ [utilizator]

  asta ae plata spagii pentru ca PSD s-a facut ca face opozitie?! sau e plata pentru functia de sef de partid? sau ambele

  ce sa zic.... furt pe fata! mai rau ca pe vremea psd...
 • +10 (14 voturi)    
  . (Luni, 6 septembrie 2021, 14:26)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  >doamna UE, USR+ sunt răi și bla bla extremism etc!
  >apropo, o să tăiem din contribuția noastră la UE ca să dăm la primari :DDDD
  • +5 (9 voturi)    
   HORECA? (Luni, 6 septembrie 2021, 14:55)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   Asta nu e rectificarea care ia banii dela HORECA, aia promis in campanai electorala si ii da acum la primari si baroni?

   Acum se explica de ce s-a trenat asa mult proiectul ala de compensari pentru sars2 in domeniile HORECA si de ce multi se plangeau ca nu au primit nici pana acum bani desi aveau cererile depuse.

   Deci va dati seama ca nu ii mai voteaza nimeni in 2024. Cred ca d-aia si baga viteza aici, ca daca nu mai apuca alta ocazie, macar sa sifoneze acum tot.
  • +2 (2 voturi)    
   ai uitat (Luni, 6 septembrie 2021, 17:16)

   dekar [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   la primarii si la BOR, basca academicii...
   • +2 (2 voturi)    
    Bravo (Luni, 6 septembrie 2021, 20:05)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui dekar

    Bine punctat, uitasem de biserici. E bine de stiut ca nu doar PSD cotizeaza. Adevarul e ca sprijinul trebuie sa vina inclusiv de la divin ca sa nu treaca motiunea.

    Cum era cu Dragnea? "Vreeeeeedniiiiiiic eeeeesteeeeeeeee"!!!!!!

    Hai Citule, baga si tu! Orban, treci la chitara! Scuze, mandolina...
 • +5 (11 voturi)    
  Actiune (Luni, 6 septembrie 2021, 14:47)

  mihai53 [utilizator]

  Numai o Piata a Victoriei plina de oameni il poate opri pe acest Citu si pe cei care il sustin. Nici o deosebire in modul de a actiona al PNL-CITU fata de PSD-DRAGNEA. Bucuresteni, speranta Romaniei este in voi.
  • +2 (8 voturi)    
   diferenta e ca nu are dosar penal... inca (Luni, 6 septembrie 2021, 15:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

   si nu vrea sa schimbe legea peste noapte ca sa scape de puscarie

   in schimb la furt e EXACT ca dracnea!
   • +2 (4 voturi)    
    ba (Luni, 6 septembrie 2021, 15:44)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    are si dosar penal, numai ca ne facem ca nu vedem, iar legea tot noaptea se schimba

    Diferenta e ca acum nimeni nu apasa pe buton
 • +4 (6 voturi)    
  Cand era Dragnea... (Luni, 6 septembrie 2021, 15:24)

  JohnyM [utilizator]

  toti tipau ca se aloca bani din fondul de rezerva.Sa intelegem ca acum este bine nu?
 • +7 (9 voturi)    
  Asta nu e caz pentru DNA? (Luni, 6 septembrie 2021, 15:33)

  galeo [utilizator]

  DNA ce face, doarme?
  • +2 (4 voturi)    
   d c crezi ca l-a zburat (Luni, 6 septembrie 2021, 16:25)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   pe MJ inainte sa numeasca sefi plini la justitie?!
 • +4 (6 voturi)    
  Pentru alocatii Citu se jura ca nu sunt bani (Luni, 6 septembrie 2021, 15:57)

  galeo [utilizator]

  Pentru alocatii, pensiile mici sau 0 taxe pe salariul minim Citu se plangea ca nu sunt bani, dar cand e vorba de spaga pentru primari care sa schimbe a-10-a oara bordurile se gasesc bani.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 septembrie 2021, 16:42)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   De fapt e mai rau decat Dragnea (Luni, 6 septembrie 2021, 19:02)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui

   Dragnea cel putin isi asuma postura de mafiot, Werner e atat de ticalos incat pozeaza in baiatul bun si inocent.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by