Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cere Ministerului Justiției continuarea procedurii de selecție a procurorilor pentru posturile de conducere vacante din DIICOT, DNA și Parchetul General. Procedura a fost declanșată de Stelian Ion, revocat din funcție de către premier și ar urma să se încheie în 15 septembrie, când ministrul Justiției ar trebui să trimită președintelui Klaus Iohannis propunerile sale pentru aceste posturi. Ministru interimar al Justiției a fost desemnat Lucian Bode.

Consiliul Superior al MagistraturiiFoto: Agerpres

Apelul Secției pentru procurori a CSM:

  • "Având în vedere anunțul prim-ministrului Guvernului României cu privire la revocarea din funcție a ministrului justiției, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în majoritate, solicită Ministerului Justiției continuarea procedurii de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcțiilor vacante de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcția Națională Anticorupție, cu respectarea calendarului stabilit, pentru a se asigura desfășurarea activității parchetelor în mod optim, în acord cu recomandările MCV, până la modificarea legii în sensul măririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii în această procedură, prin introducerea avizului conform.
  • Secția pentru procurori subliniază importanța continuării reformelor în justiție și a îndeplinirii obligațiilor asumate de autoritățile naționale din perspectiva convențiilor internaționale împotriva corupției, strategiilor de combatere a criminalității organizate și corupției la nivelul Uniunii Europene, strategiei europene de securitate și strategiei Uniunii Europene în materie de droguri, precum și rolul esențial al Ministerului Public, în special al structurilor specializate de parchet, în gestionarea fenomenului criminalității organizate și al corupției la nivel înalt".

După ce premierul Florin Cîțu a anunțat revocarea sa din funcție, ministrul Justiției Stelian Ion, a anunțat, în noaptea de miercuri spre joi, lista procurorilor care s-au înscris pentru mai multe posturi de conducere din Parchetul General, DIICOT și DNA, între care și cel de procuror-șef al DIICOT.

Ministerul Justiţiei a declanșat în 28 iulie procedura de selecție pentru opt posturi vacante de conducere din Parchetul General, DIICOT și DNA. Unul dintre posturi este cel de procuror-șef al DIICOT, vacant din septembrie 2020, când Giorgiana Hosu a demisionat după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig.

Procedura ar urma să se încheie în 15 septembrie, când ministrul Justiției ar trebui să trimită președintelui Klaus Iohannis propunerile sale pentru aceste posturi. Dosarele de înscriere au putut fi depuse de procurori până la 1 septembrie, ora 17.00.

Candidații urmează să susțină interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, în perioada 6 - 9 septembrie. Ulterior, propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, pentru obținerea avizului, apoi vor ajunge pe masa președintelui, pentru semnarea decretului de numire.

Pentru funcţia de procuror şef al DIICOT şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, care a mai condus instituţia între 2015 şi 2018, Oana Daniela Pâţu, care a preluat interimar șefia instituției, după demisia Giorgianei Hosu, şi Ioana Bogdana Albani.

Lista candidaturilor:

1. Pentru Parchetul General:

  • Cătălin Andrei Popescu pentru funcția de procuror-șef secție - Secția de resurse umane și documentare

2. Pentru DIICOT

  • Daniel Horodniceanu pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
  • Oana Pâțu pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
  • Ioana Albani pentru funcția de procuror-șef al DIICOT
  • Ioana Albani pentru funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT
  • Mihaela Iosipescu pentru funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT

3. Pentru DNA

  • Codrin Gravra pentru funcția de procuror șef adjunct
  • Andreea Nica pentru funcția de procuror șef secție Secția de combatere a corupției
  • Ioan Amariei, candidat la funcția de procuror șef secție Secția de combatere a corupției
  • Silviu Paul Dimitriu pentru funcția de procuror șef secție Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție
  • Monica Danciu pentru funcția de procuror șef secție Secția juridică penală

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară revocarea din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion. Revocarea a fost determinată de disputa privind avizul pentru Programul Anghel Saligny, destinat comunităţilor locale, în valoare de 50 de miliarde de lei. Imediat după anunțul premierului, Stelian Ion a reacționat spunând că are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. "Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Joi, Stelian Ion a afirmat că a primit semnale că "nu este în regulă" ca el să coordoneze procedura de selectare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror de rang înalt, ci ar trebui făcută de altcineva, "pentru a avea un deznodământ dinainte ştiut".

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției. Ministrul de Interne, Lucian Bode, este interimar la Justiție.