Fostul ministru PSD al Finanțelor Eugen Orlando Teodorovici anunță că l-a dat în judecată pe premierul Florin Cîțu, care l-a acuzat de mai multe ori că ar fi spion rus. Mai mult, Teodorovici susține că președintele Klaus Iohannis "are obligația" de a include pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării "dezbaterea/analizarea acuzațiilor de spionaj făcute de Cîțu Vasile Florin".

HotNews.roFoto: Hotnews

Teodorovici a făcut anunțul miercuri, pe Facebook, spunând că l-a dat în judecată pe Cîțu la Tribulnalul București. De asemenea, el a făcut plângere penală la Parchetul General împotriva premierului:

  • "Având în vedere acuzațiile făcute de Cîțu Vasile Florin (#Cîțu23665) începând cu anul 2019 și până în prezent, referitoare la faptul ca aș fi spion rus și ca aș fi acționat împotriva intereselor României atunci când am ocupat funcții publice, acuzații pe care Cîțu le-a făcut fie în calitate de senator, fie de ministru de finanțe și - cel mai recent - în calitate de prim-ministru al Guvernului României și implicit, din funcția sa de vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, vă informez că referitor la toate aceste acuzații am formulat și înregistrat următoarele:
  • Cerere de chemare în judecată (dosar nr. 24915/3/2021 - Tribunalul București);
  • Plângere penală - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justitie".

Teodorovici spune că "niciodată nu au fost aduse dovezi/argumente pentru a susține măcar o singură acuzație" dintre cele făcute la adresa sa de către Cîțu.

Mai mult, Teodorovici susține că președintele Klaus Iohannis "are obligația (legală și morală)" de a include pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) "dezbaterea/analizarea acuzațiilor de spionaj făcute de Cîțu Vasile Florin".

"După ce că ești urât, mai ești și prost" / "Ați salvat România de un spion rus"

De-a lungul timpului, Teodorovici și Cîțu au avut numeroase dispute publice, aducându-și reciproc acuzații.

În primăvara lui 2019, când era senator, Florin Cîțu a acuzat Guvernul PSD de înțelegeri cu rușii și de trădarea intereselor economice ale României. Cele mai multe acuzații s-au îndreaptat asupra ministrului Finanțelor de la acea vreme Eugen Teodorovici, despre care Cîțu se întreba dacă este spion rus.

"Împreună cu șeful lui de partid, Liviu Dragnea, a organizat cu Putin și V. Orban o rețea care trădează în mod evident interesele României și parteneriatele din care România face parte. Este Eugen Teodorovici spion rus?", a scris Cîțu pe Facebook în 21 martie 2019.

​În 28 martie 2019, Florin Cîțu l-a acuzat pe Eugen Teodorovici că nu plătește nicio taxă și niciun impozit în România, ca urmare a privilegiilor și imunităților obținute ca membru în consiliul guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții, care are sediul la Moscova. "Eugen Teodorovici care în acest moment este guvernator al BII NU este obligat să platescă nicio taxă și niciun impozit în România. Să dezminta el public dacă nu este adevărat", a scris Cîțu pe Facebook.

"Nu-mi place să stau să pierd timpul pentru a răspunde la ce spune un imbecil. Aberațiile care se spun fără probe...eu înțeleg că ăsta este plecat, are probleme mintale!", a fost atunci reacția lui Teodorovici, contactat de HotNews.ro.

Tot din martie 2019 datează celebrul episod din timpul dezbaterilor din comisiile reunite de buget finanțe din Camera Deputaților și Senat, unde Teodorovici, care era ministru de Finanțe, i s-a adresat lui Cîțu: ”Ești frumos! Chiparosule! După ce că ești urât, mai ești și prost. Ai auzit? Cîțule, după ce că ești urât, ești și prost!”.

Ultimele acuzații datează din vara acestui an.

În 31 iulie, la conferinţa de alegeri a PNL Tulcea, Cîțu i-a felicitat pe liberalii din judeţ pentru că au "salvat România de un spion rus", fără a pronunța însă numele lui Teodorovici.

"Trebuie să vă felicit pentru ceva special. Dvs ați salvat România. Ați scos din Parlamentul României un om care făcea foarte, foarte mult rău, un senator de Tulcea, și l-ați redat sectorului privat. Acolo, va face rău, poate, dar unei singure companii (...) Dar, felicitări, ați salvat România de un spion rus", a spus Cîțu.

Întrebat apoi de jurnaliști cine este senatorul respectiv, Cîțu a răspuns: "Ştiţi foarte bine... senatorul de Tulcea. Votul tulcenilor a scăpat România de ceea ce putea să facă senatorul de Tulcea în Parlamentul României. (...) Toată lumea ştie cine este".