14 români, care așteptau de dimineață să fie preluați, și 4 bulgari au fost evacuați în cursul zilei de vineri de pe aeroportul internațional din Kabul, în condiții de siguranță, cu Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române, informează Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe.

Romani evacuati din KabulFoto: MApN

Ulterior, aeronava a aterizat la Islamabad și l-a preluat și pe cetățeanul român evacuat în cursul dimineții de 20 august pentru a fi transportat spre țară. Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.

Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan. Ei ajunseseră în incinta aeroportului dimineață.

Un român nu a putut ajunge la aeroport

”Cel de-al 15-lea cetățean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituțională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situației de securitate. Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport”, arată comunicatul MAE.

Potrivit MApN, celula de criză interinstituțională a validat și contactat un număr de foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România.

”Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condițiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internațional din Kabul, din păcate acești cetățeni afgani nu au reușit să ajungă în incinta aeroportului. Și în cazul acestora, Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare”, arată MAE.

În acest scop, Celula de criză interinstituțională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan.

Citește și:

Avionul trimis de Forțele Aeriene a evacuat un singur român din Kabul, ceilalți nu au putut ajunge pe aeroport / Alte țări europene au aceeași problemă, unele aeronave s-au întors goale - surse