Fostul şef al IPJ Timiş Sorin Muntean a fost condamnat la închisoare cu executare, după ce a mutat disciplinar un poliţist la cererea unui primar, a anunțat Sindicatul Europol. Sentința nu este definitivă.

SentintaFoto: Google

Curtea de Apel Timișoara a decis să îl condamne pe fostul șef al IPJ Timiș la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul adjunct al IPJ Timis, la trei ani de închisoare cu suspendare și 75 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității la Primăria Timișoara sau Inspectoratul Scolar Judetean Timis.

De asemenea, în același dosar a fost condamnat și fostul șef al Poliției orașului Recaș ,Temu Marian Dorinel, la 3 ani de închisoare cu suspendare și 75 de zile de munca în folosul comunității la Primăria Lugoj sau ISJ Timiș iar Pavel Teodoru, fostul primar al Recașului, a fost condamnat la trei ani, cu un spor de 5 luni și 10 zile de închisoare cu executare.

Povestea dosarului spusă de Sindicatul Europol:

  • Știm cu toții că atunci când în cadrul unei unități, șeful e șef, el taie și spânzură, mută, deleagă sau cercetează disciplinar un subordonat pentru că puterea lui este una divină. Asta s-a întâmplat și la IPJ Timiș în urmă cu câțiva ani , unde colegul nostru Dumitru Duma, a fost mutat împotriva voinței lui, de la Politia Recaș la Politia Lugoj, la cererea pe exclusiv politică a fostului primar al orașului Recaș, Pavel Teodor.
  • În urmă cu 7 ani, în anul 2014, pentru a satisface interesele personale si de natură politica ale primarului orașului Recaș șeful IPJ Timiș, Sorin Muntean si adjunctul acestuia Florin Bolboș, de la acea vreme, si-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu constând în coordonarea si controlul structurii din subordine. În fapt, aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către IGPR, pentru radierea postului unui agent de politie care își îndeplinea in mod legal atribuțiile de serviciu, din ștatul de funcții ale Politiei orașului Recaș si apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Timiș de desființare a funcției respective. Ulterior, a fost dispusa mutarea colegului nostru într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legala privind mutarea în cadrul altei unități de poliție.
  • În sprijinul aceluiași demers, șeful ierarhic al polițistului, Temu Marian Dorinel, în calitate de șef al Politiei orașului Recaș, a întocmit documente justificative ce au creat o aparentă legalitate si au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcției respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar si un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor fostului primar Pavel Teodor. Astfel că pupincurismul, slugărnicia și obediența politică au primat în fața intereselor și drepturilor unui polițist care își îndeplinea în mod exemplar atribuțiile de serviciu, numai pentru simplu fapt că agentul Dumitru Dumă era un polițist incomod.
  • Interceptările telefonice făcute DNA în dosarul corupţiei de la IPJ Timiș sunt de-a dreptul halucinante și arată faptul că şeful Poliţiei Recaş, comisarul şef Marian Temu, nu era decât un executant umil al ordinelor primite de la primarul oraşului, Pavel Teodor. Sunt la dosar numeroase discuţii în care primarul îi dădea ordine să verifice unde se află agentul Daniel Duma, cel care refuza să se supună ordinelor de a nu mai controla maşinile localnicilor, deşi aceştia circulau cu maşini neînmatriculate sau fără documente valabile. Unul dintre episoade s-a petrecut în 3 noiembrie 2014 când primarul i-a ordonat șefului Poliției Recaș să verifice ce căuta polițistul Dumitru Duma şi un coleg de-al său la Izvin, asta după ce agentul i-a spus că vrea să discute. După 20 de minute între cei doi are loc o discuţie despre agentul devenit problemă capitală pentru aceştia, cu afirmaţii halucinante despre cum trebuie să fie de supus un poliţist primarului din localitatea unde lucrează.
  • Polițistul hărțuit, Dumitru Duma, va primi conform hotărârii Curții de Apel Timișoara, 2551 lei daune materiale și 7000 de euro daune morale, însă sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia.

Citește și:

DNA: Sorin Muntean, fost sef al IPJ Timis, trimis in judecata, alaturi de mai multi subordonati