Biserica reacționează în controversa Gen versus Sex în cartea electronică de identitate: Noţiunea de "gen", un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice și smintitoare ideologii

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 5 august 2021, 13:22 Actualitate | Esenţial


Vasile Banescu
Foto: basilica.ro
Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacționat joi, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, în controversa Gen vs. Sex în noua carte electronică de identitate, susținând că reacțiile de "reticență și chiar revoltă sunt pe deplin justificate", pentru că "artificiala noțiune de <<gen>> o înlocuieşte abuziv în acest context pe cea firească de <<sex>>". "Noţiunea de <<gen>>, vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în <<gen>>", afirmă reprezentantul BOR.
 • "Ceea ce stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noţiuni de 'gen', care o înlocuieşte abuziv în acest context pe cea firească de 'sex'.
 • Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu şi în biologie, ci doar sex: masculin şi feminin. Noţiunea de 'gen', vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în 'gen'", a transmis Bănescu.
El mai spune că celelalte "reacţii negative" referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI au fost/sunt provocate de neînţelegerea conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de "temeri excesive şi nejustificate" din punct de vedere religios.
 • "Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre 'Cartea vieţii', ci despre banala carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre 'identitatea' noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, "se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip", mai spune Bănescu, citat de Agerpres.
 • "Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi: 'Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare'", mai arată purtătorul de cuvânt al BOR.

Mai mult, acesta a spus că actul care reglementează forma și conținutul cărții electronice de identitate conține doar două forme pentru Gen: F pentru feminin sau M pentru masculin. Acest lucru este însă contrar Regulamentului UE care spune că ar trebui să fie utilizat și termenul X, o opțiune neutră de gen.


Sex versus Gen: Care e diferența dintre cei doi termeni conform Organizației Mondiale a SănătățiiTermenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

"Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale. ", scrie site-ul de specialitate Romedic.ro.


Polemica "Sex" versus "Gen" în UE: De la țări care vor să fie 'gender free' la țări care refuză să introducă genul X pe noile cărți de identitate
Introducerea termenului de "Gen" în loc de "Sex" pe noile cărți electronice de identitate, conform Regulamentului UE 1157/2019 nu are consens în rândul țărilor UE.

Olanda, spre exemplu, vrea să elimine "genul" de pe cărțile de identitate în următorii 5 ani, potrivit unei scrisori adresată anul trecut Parlamentului de către ministrul educației, Ingrid van Engelshoven, citată de Forbes.

Oficialul olandez a precizat că această mișcare vizează eliminarea obstacolelor care împiedică persoanele transgender și intersexuale să „participe pe deplin la societate”.

Articolul Forbes menționa că pașapoartele olandeze vor continua să poarte genul titularului din cauza reglementărilor aeronautice globale, dar că Olanda este una dintre puținele țări care le permite oamenilor să aibă un „X” pe pașaport. „X” este o opțiune neutră de gen, în loc de „M” pentru bărbați sau „F” pentru femeie.

În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen, mai scria Forbes, iar datele oficiale ale Comisiei Europene confirmă acest aspect.

Pe de altă parte, sunt țări care se opun total. În Polonia, Guvernul a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen - separat de bărbați și femei - atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene.

„Există [doar] femei și bărbați în sistemul juridic polonez. Prin urmare, cărțile vor include aceste două sexe. UE nu ne poate ordona să introducem ceva care încalcă ordinea juridică poloneză. ”, a declarat vicepremierul Paweł Szefernaker, citat de de media locală.

Szefernaker susține că secțiunea referitoare la un al treilea gen este expunerea de motive a regulamentului, care este o parte „non-normativă” a acestuia și, prin urmare, nu ar fi obligatorie.

Guvernul conservator al Poloniei a condus în ultimii ani o campanie împotriva a ceea ce a numit „ideologie LGBT” sau „ideologie de gen”.

O altă țară care se opune este Ungaria, unde Guvernul condus de Viktor Orban a emis recent controversata lege care interzice promovarea ”propagandei LGBT” în rândul minorilor. Legea interzice discutarea în școli a subiectelor care țin de persoanele gay sau transgender, pe motiv că informarea elevilor cu privire la aceste subiecte ar fi echivalentă cu ”propaganda pro-LGBT”.

Legea a intrat în vigoare luna trecută, însă, în urma tensiunilor de la ultimul Consiliu European și a procedurii de infringement, premierul Viktor Orban a anunțat că dorește organizarea unui referendum care să valideze actul normativ.

Unele state UE au reacționat față de legea controversata, iar procedura de infringement ar putea afecta accesul Ungariei la fonduri europene.

Comisia Europeană a demarat procedura juridică împotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori și împotriva Poloniei pentru instituirea așa ziselor ”zone libere de persoane aparținând minorităților sexuale”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8926 vizualizari

 • +1 (55 voturi)    
  aici sunt de acord ! (Joi, 5 august 2021, 13:37)

  un domn [utilizator]

  dar asta e o exceptie !
  • +6 (40 voturi)    
   lol (Joi, 5 august 2021, 15:30)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Noţiunea de "biserica", un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice și smintitoare ideologii.

   Apoi, nah, stii cum e, devin popii confuzi. Cum se va putea spune corect apoi, "popa a facut sex cu un copil" sau "popa a facut gen cu un copil"?
   • +1 (17 voturi)    
    Corect se face astfel (Joi, 5 august 2021, 18:13)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

    Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin sectoarele social-filantropic și cultural, în colaborare cu cele cinci protopopiate ale eparhiei, a lansat proiectul caritabil „Pentru prima dată la mare”.
    Scopul acestui proiect este organizarea unei tabere de o săptămână (22-28 august 2021) pe litoralul românesc, beneficiarii fiind 100 de copii din clasele V-VIII din Arhi­episcopia Sucevei și Rădă­uților (câte 20 de copii din fiecare protopopiat), proveniți din familii defavorizate din punct de vedere social, financiar și material, dar care, nedescurajați de greutățile pe care le înfruntă, au finalizat anul școlar 2020-2021 cu media generală peste 9,00.(Silviu Dascalu-4 aug 2021).
    • -1 (11 voturi)    
     reclama bor desantata (Joi, 5 august 2021, 20:32)

     ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     pentru o activitate care oricum este facuta din donatii, ca popii mai degraba isi taie mina dreapta decit sa faca ceva dezinteresat.

     si pomohaci a lansat programul "pentru prima data la popa", tot pentru copii defavorizati. rezultatele s-au vazut. pe asta nu-l pomenesti?
     • -4 (14 voturi)    
      Fundatia"Arhiepiscop Irineu Pop" (Joi, 5 august 2021, 22:37)

      Altiro [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

      acor­dă 25 de burse pentru elevi, stu­denți, masteranzi și doctoranzi fără posibilități materiale. O nouă sesiune de depunere a dosarelor pentru concurs s-a deschis în perioada 5 august - 15 septembrie 2021.
      Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, fundația acordă burse pentru elevi de liceu, în valoare de 500 lei pe lună; burse pentru studenți, în valoare de 600 lei pe lună; burse de cercetare pentru masteranzi, în valoare de 600 lei pe lună; și burse de cercetare pentru doctoranzi în valoare de 700 lei pe lună. Bursele pentru elevi, studenți și masteranzi se acordă pe o perioadă de nouă luni, iar bursa pentru doctoranzi pe o perioadă de 12 luni.
  • +3 (13 voturi)    
   Jargon tehnic neclar juridic vs. propaganda (Joi, 5 august 2021, 18:50)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Potrivit celor doua tratate (de "functionare" si "al UE"), nu toate actele juridice emise de instante UE sunt obligatorii.

   "Regulamentele" si "deciziile" UE au caracter obligatoriu.
   "Recomandarile" si "avizele" nu sunt obligatorii.
   "Directivele" sunt doar partial obligatorii (trebuie atins un rezultat, dar forma de punerea in aplicare e lasata la discretia statelor membre).

   Regulamentul privind introducerea noilor "carti de identitate" (aceasta denumire nu e obligatorie) este obligatoriu pt statele UE.

   Doar ca in stilul ei tipic ambiguu, limbajul folosit in diferitele limbi oficiale ale UE nu e deloc acelasi ca la un document juridic "normal" obligatoriu.

   Daca veti citi textul Regulamentului invocat veti observa ca expresiile folosite merg, in limba romana, de la "necesar" si "trebuie" (nu se discuta la nivel de state) pana la "ar trebui" si "se incurajeaza" (adica lasat la decizia statelor).

   Art. 24 foloseste exprimarea "ar trebui" (nu "trebuie" sau "este necesar"), ceea ce lasa loc de optiuni si interpretari.

   De aceea, chiar daca in textul in limba franceza (art.24) se foloseste cuvantul "genre", Franta a optat pt. ignorarea acestei optiuni UE si a marcat pe noua carte cuvantul "sex", cu literele F si M (fara X, pt ca e tot la "ar trebui" !).

   Franta e tara fondatoare si principala putere UE impreuna cu Germania (care abordeaza diferit interpretarea Regulamentului si va accepta un "X" pe carte), tara care practic scrie aceste Regulamente in instantele UE, deci nu avem de dat lectii "de gen" acestei tari.

   Romania, la fel ca Franta, poate adopta perfect legal si in acord cu UE, utilizarea termenului "sex" si a literelor F si M, atat.

   Atat timp cat aceasta carte poate fi citita corect de softurile comune tarilor UE, se pot introduce elemente "specifice" (culori nationale, drapel, steme, etc.).

   Biserica e normal sa isi apere ideologia religioasa, e rolul ei istoric, asa cum face si lobby-ul lgbtist (userist, etc).
  • +2 (18 voturi)    
   De ce GEN in loc de SEX? Pt ca asa vrea...BODE (Joi, 5 august 2021, 19:16)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   mie mi se pare foarte ciudat ca Ministerul de Interne face asemenea modificari pe ascuns, noaptea ca hotii

   in toate tarile din UE apare SEX, doar la noi cineva din MAI sau poate chiar BODE a decis ca trebuie pus GEn in loc de sex dar nu ne explica DE CE
  • +2 (2 voturi)    
   E bine (Vineri, 6 august 2021, 7:04)

   autan [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Si gen, o gramada de romani isi vor putea trece genul corect, genul animal.
 • +8 (80 voturi)    
  Aceeasi popi ingusti la minte ... (Joi, 5 august 2021, 13:38)

  PSDeulBugetarilorPensionarilorSiAsistatilorSocial [utilizator]

  Aceeasi popi ingusti la minte care acuma se opun sa scrie "gen" si prefera "sex" se opuneau in urma cu cateva luni la denumirea materiei de Educatie SEXuala in scoli sa fie denumita Educatie Sanitara ... intelegi stimate cititor absurdul situatiei si aberatiile scornite de niste bugetari puturosi? Lucreaza 2 ore pe saptamana si primesc salarii de zeci de milioane de lei ... cand se mai reformeaza si ei oare putin si se adapteaza zilelor noastre ?!?
  • -4 (34 voturi)    
   Nu ne spui si pronumele tale preferate? (Joi, 5 august 2021, 15:20)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui PSDeulBugetarilorPensionarilorSiAsistatilorSocial

   Sau genul cu care te indentifici. Si apoi iti spunem noi cu ce te identificam pe bune.
  • +8 (16 voturi)    
   Trollisor (Joi, 5 august 2021, 18:28)

   exis [utilizator] i-a raspuns lui PSDeulBugetarilorPensionarilorSiAsistatilorSocial

   Daca nu ai fi fost atat de "liber" si "neindoctrinat", ai fi stiut ca Biserica nu s-a impotrivit educatiei sexuale, ci ideologiei care vine la pachet cu ea.
   • -3 (11 voturi)    
    Wow (Joi, 5 august 2021, 20:27)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui exis

    "Biserica nu s-a impotrivit educatiei sexuale, ci ideologiei care vine la pachet cu ea."

    Exact! Nici eu nu am nimic impotriva fotbalului dar alergatul dupa o minge trebuie sa INCETEZE!

    Cum arata educatia sexuala conforma cu ideile biserici? "nu faceti sex pana la casatorie" si gata! Evident ca functioneaza, ca doar nu suntem campioni in EU la mame sub 18 ani ... oh wait !
    • -2 (4 voturi)    
     Deci zici ca nu se poate educa sexual (Vineri, 6 august 2021, 8:20)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     Fara fanteziile lgbt? De cand?
 • +18 (60 voturi)    
  aha (Joi, 5 august 2021, 13:41)

  liviu_ [utilizator]

  "Noţiunea de "religie", un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice și smintitoare ideologii"
  • +9 (29 voturi)    
   Aceeasi Mărie, altă pălărie. (Joi, 5 august 2021, 15:20)

   GoTrump [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Comuniștii foloseau o expresie asemănătoare: ”Religia, opium pentru popoare”. Au ajuns ei la coșul de gunoi al istoriei, dar se pare că tentația de a gândi revine. Pentru că au trecut 31 de ani și memoria unora e scurtă. E cazul să ne reamintim că nimeni, absolut nici o ideologie sau putere politică, nu se bagă în conștiința religioasă omului, fără a da chix în cele din urmă. Treaba politicienilor este să gestioneze chestiunile economice și sociale, nu să se bage în conștiința cetățenilor.
   • -5 (11 voturi)    
    LOL (Joi, 5 august 2021, 19:13)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui GoTrump

    A gandi a devenit ceva reprobabil? Crede si nu cerceta, cumva?
    De cand reprezinta BOR constiinta mea?
   • -5 (7 voturi)    
    Aceeași Mărie, altă pălărie (Joi, 5 august 2021, 19:50)

    GoTrump [utilizator] i-a raspuns lui GoTrump

    *...de a gândi la fel...
  • -3 (3 voturi)    
   z (Joi, 5 august 2021, 18:29)

   exis [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Pentru tine, nu si pentru altii. Poti accepta faptul ca sunt oameni care inteleg viata diferit?
 • +19 (61 voturi)    
  Au terminat cu cipul din cardul de sanatate (Joi, 5 august 2021, 13:42)

  Andy500 [utilizator]

  si acum ii aia grija de noua carte de identitate.
  Ce treaba are BOR si cu o chestie pur administrativa?
  Ar trebui sa-si vada de sodomizarile si pedofiliile de la ei din ograda si apoi sa vina cu 'sminteli' la restul.
  Suntem o tara de tampiti, daca asta chiar e o problema!
  Chestia asta cu sex sau gen e pur administrativa.
  Daca Statul decide, poti sa pui si in dreptul Sexului un X sau NA sau ce dracu' vrei!
  E o problema FALSA, numai buna pentru analfabetii functional!
  • +6 (12 voturi)    
   Noua carte de identitate (Joi, 5 august 2021, 17:14)

   andreia67 [utilizator] i-a raspuns lui Andy500

   include cardul de sănătate. În condițiile în care casa de sănătate nu mai emite carduri noi iar cele emise inițial sunt expirate de 2-3 ani e important ca acest sistem să fie funcțional. Noțiunea de gen e corectă în acest context că aia se vede la o persoană nu ce are în chiloți.
   • +3 (9 voturi)    
    gen...ocidul logicii (Joi, 5 august 2021, 18:33)

    exis [utilizator] i-a raspuns lui andreia67

    Se trece de la adevar obiectiv la adevar subiectiv iar de aici posibilitatile sunt nelimitate si de multe ori total absurde. Iti dau un exemplu: recent, un nene alb de prin State se identifica cu o filipineza. Ideea ca toti ceilalti sa se adapteze la "pasarele" lui doar pentru ca asta e "adevarul lui" e absurda.
 • +10 (58 voturi)    
  vb aia care cred in fiinte imaginare (Joi, 5 august 2021, 13:44)

  liviu_ [utilizator]

  o institutie care se baga unde nu se pricepe, in schimb nu plateste taxe

  popii din sc bor srl nu inmormanteaza oamenii daca nu dau "taxa de protetie", fac scandal daca aduci preot "strain" sa inmormanteze in cimitiru "tau" (am fost martor) desi tu ai platit si "spaga" preotului de acolo etc

  hai sictir!

  daca dumnezeu au exist 90% din preoti nu ar ajunge in rai!
  • 0 (22 voturi)    
   Vrei sa spui transgenderi (Joi, 5 august 2021, 15:16)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Parca aici s-ar incadra mai bine aia cu prietenii imaginari, nu? :))

   Caelgender: a gender which shares qualities with outer space or has the aesthetic of space, stars, nebulas, etc.

   Collgender: the feeling of having too many genders simultaneously to describe each one

   Colorgender: a gender associated with one or more colors and the feelings, hues, emotions, and/or objects associated with that color; may be used like pinkgender, bluegender, yellowgender

   Magigender: a gender that is mostly gender and the rest is something else (asta e Magitot :) )

   Pangender: the feeling of having every gender; this is considered problematic by some communities and thus has been used as the concept of relating in some way to all genders as opposed to containing every gender identity; only applies to genders within one’s own culture
 • -8 (30 voturi)    
  Informația privind sexul (Joi, 5 august 2021, 13:46)

  Con_stan_tin [utilizator]

  trebuie eliminată din buletin. De fapt buletinul trebuie eliminat cu totul, deja există tehnologia de identificare după față.
  • +6 (10 voturi)    
   Si ce faci unde nu o ai pe aia? (Joi, 5 august 2021, 15:17)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Ca nu e de parca Politia din Stromeleagul de sus te identifica pe baza de tehnologie faciala.
   • -7 (7 voturi)    
    Ai nevoie doar de acces informatic (Joi, 5 august 2021, 19:21)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    securizat la programul de identificare facială unde să transmiți o poza cu fața. O astfel de infrastructură costă mai puțin decât buletinele.
    • +2 (6 voturi)    
     Niciodata nu am auzit atata prostie. (Joi, 5 august 2021, 23:45)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     Ok nu e prima data. E plin de idei deastea. Lasa-ma sa ghicesc. USR!
     • 0 (2 voturi)    
      Prostia este la baza oricărei (Vineri, 6 august 2021, 11:22)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      tehnologii viabile, o tehnologie care nu poate fi folosită de orice prost o faci degeaba. Mulți consideră prostia un obstacol dar ea te ajută să dezvolți produse și tehnologii pe care oricine le poate folosi cu riscuri și erori cât mai scăzute.
      • +2 (2 voturi)    
       Nu asta ar fi problema. (Vineri, 6 august 2021, 14:33)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

       Tech face multe lucruri bune dar sa spui ca va inlocui ceva atat de simplu ca o carte de identitate fizica printr-o baza de date in cloud fara sa observi problemele de securitate, accesibilitate si de siguranta nationala e idiotic.
       Cartea fizica este unica, nici statul nu ti-o poate falsifica fara sincope. Daca ai vreo zgarietura sau delaminare si nu apare in varianta originala usor dovedita la prima copie legalizata e f-up masiv pentru varianta falsa.
       Daca pui lucruri in cloud ti le fura/modifica Rusia, ca poate. (muh Russia)
       Si daca cumva are acces ca vreun destept intra pe porno cu cookies, isi face civili identificabili cu provenienta cati vrea. Ba chiar cu drept de vot.
       Problemele de accesibilitate sunt evidente oriunde nu ai 4G. Si accesibilitatea electronica e prima care cade in caz de razboi, ca jammingul e sfant.
       Orice ar fi
 • +6 (46 voturi)    
  Și totuși de ce există Bănescu? (Joi, 5 august 2021, 13:46)

  Miaumiau [utilizator]

  Biserica nu este deja purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu? Sau poate ne aflăm în situația în care și popii recunosc că un PR-ist la costum și cravată are mai multă credibilitate decât un sacerdot în sutană.
 • +6 (38 voturi)    
  mhm (Joi, 5 august 2021, 13:51)

  Soljenitin [utilizator]

  oh, a vorbit bor. dabinepa.
 • -11 (53 voturi)    
  Dumnezeu a impartit lumea in barbati si femei (Joi, 5 august 2021, 13:53)

  D-or [utilizator]

  Atit.
  • +8 (24 voturi)    
   atat (Joi, 5 august 2021, 15:26)

   gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   dar care varianta de (dumne)zeu? ca tot au fost si sunt inca sute, mii de relgii si culte cu zeul lor, care mai de care mai adevarat, mai reinviat din morti, unicul, etc
  • -1 (13 voturi)    
   Din aceeasi sursa: (Joi, 5 august 2021, 18:57)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Acum dar omorâţi pe orice prunc de parte bărbătească şi omorâţi pe orice femeie care a cunoscut pe un bărbat culcându-se cu el, dar lăsaţi cu viaţă pentru voi toţi pruncii de parte femeiască şi pe toate fetele care n-au cunoscut împreunarea cu un bărbat.

   Ca nu ne supara crimele si pedofilia promovata in Biblie. Sau sclavia. Sau genocidul. Sau poligamia.
   Astea-s ok. Cuvantul "gen" ne sperie si alegerea unor adulti asupra propriei lor identitati. Astea-s groaznice.
  • 0 (4 voturi)    
   Pe bază de sex. (Vineri, 6 august 2021, 8:23)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Adică au făcut sex. Cartea de identitate nu are treabă cu sexul. Este o convenție între state privind recunoașterea unor documente de identificare pentru călătorii. Ce treabă are BOR cu asta, nu înțeleg. Are BOR altă convenție internațională privind circulația persoanelor? BOR sa băgat într-o discuție care nu o privește și cred cp-i opera lui Bănescu care a vrut să mai dea cu niște replici tăioase, nesuferite. De ce-i așa Omul ăsta(Bănescu)?
  • -1 (1 vot)    
   si in oameni si rusnaci! (Vineri, 6 august 2021, 12:22)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ...
 • +4 (44 voturi)    
  ! (Joi, 5 august 2021, 13:54)

  tudorr [utilizator]

  Se plictisesc tare bugetarii astia de pochi de au timp sa se gandesca la tampeniile astea!
 • +11 (45 voturi)    
  mda (Joi, 5 august 2021, 13:54)

  SoulSearcher [utilizator]

  s-a trezit si BOR sa se bage oleaka in seama :DDD

  ALO BOR... dar TAXE SI IMPOZITE CAND PLATITI ?

  oricum mult trai nu mai aveti, trebuie doar sa moara bisericosii in urmatorii 20-30 ani, si noi astia din urma care nu dam 2 bani pe biserica romana, va vom taxa binisor :DDD
 • +15 (45 voturi)    
  si daca unii (Joi, 5 august 2021, 14:04)

  Hans Metter [utilizator]

  barbati se simt femei sau invers, care i problema BOR?!
  cel mai probabil aia nu sunt nici practicanti, deci care e treaba bisericii in povestea asta?! Buletinul e si pt cei care nu sunt ortodocsi sau care apartin unor culte religioase.
 • +11 (35 voturi)    
  :) (Joi, 5 august 2021, 14:08)

  Casargoz [utilizator]

  Nu se socheaza nimeni de alte lucruri dar avem o problema de gen.
  Din un milion de carti de identitate ce vor fi emise sau preschimbate anul acesta : 5000 sunt diferite.
  Nu se socheaza nimeni cand statul roman cere bani altor tari ca sa-si emita propriile carti de identitate.
  Nu ne socheaza ca nu stim cat costa si ca cersim bani pentru ele, ne deranjeaza o forma care nu exista o forma de gen.
  Vrem steag pe card da nu vrem sa le facem din bugetul national.
  E bine sa facem o polemica din nimic, forma ne preocupa e sex sau e gen, dar fondul nu prea ne pasioneaza:
  ce credibilitate are un stat care nu are prevazuti bani in buget pentru emiterea unor carti de identitate pentru cetateni.
 • +11 (29 voturi)    
  Ciudată poziție! (Joi, 5 august 2021, 14:16)

  nick24 [utilizator]

  La gen e: F sau M
  Iar la sex e : Da sau Nu
  Le cam merge mintea la prostii...
 • +14 (38 voturi)    
  ne facem singuri probleme... (Joi, 5 august 2021, 14:16)

  AM1981 [utilizator]

  ...Fie ca suntem intr-o parte sau alta a ideologiei. Nu ce scrie pe o bucata de hârtie/plastic te definește. Ca scrie sau nu sex sau gen, tu tot aceiasi persoana ești.
  • -11 (45 voturi)    
   asta nu a fost niciodata o problema (Joi, 5 august 2021, 14:50)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

   problema o sa vina cand ai sa fortezi pe altii sa se alinieze la convingerile tale. Cei care sunt impotriva prozelitismului acum, sunt aceeiasi care or sa te oblige mai incolo sa folosesti in mod obligatoriu pronumele LGBTQ+.
   Ce vedem la noi acum is doar ecouri la ce se intampla ideologic in SUA, Canada, etc. Daca nu esti convins, vezi cat de violenta a fost reastia Bruxelului cand Orban a propus referendumul asta recent.
   • +3 (15 voturi)    
    da (Joi, 5 august 2021, 15:44)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    ideea este ca se exagereaza si de o parte si de alta.
    unii de frica necunoscutului si ancorati in trecut.
    altii pt ca sute ani de zile au fost asupriti si ignorati.
    pe primii nu-i inteleg. nu la fel de stricti au fost cand lumea s-a schimbat si se plimba cu masina nu calare sau cu caruta. nici masina nu apare in biblie.
    pe ceilalti ii inteleg si da, uneori exagereaza si ei. evident, fiecare societate are si extremistii ei.
    dar ne concentram pe efect si nu pe cauza cand este vorba de acestia. suntem invatati de societate, nu ne nastem cu asta, ca atunci cand cineva nu este la fel ca noi, este ciudat. fie ca are plete ca barbat, ca este obez, are malformatii, are dizabilitati, are alta culoare sau are alta orientare sexuala. nu suntem invatati cu diversitatea. vream ca restul sa fie la noi. din fericire (nu din pacate) suntem diferiti. si asta-i toata frumusetea.
    asa se vorbea si cand a inceput miscarea femeilor in anii 60-70. in final lucrurile s-au asezat si nu a fost asa de rau precum se propovaduia de catre anti-feministi.
    mereu reactionam la schimbari si ne imaginam ce este mai rau. cat timp se vor mentine bariere intre anti si pro si nu exista comunicare, vom avea discutiile astea sterile. de la schimbarea unui cuvant pe actul de identitate deja vorbim ca vom avea restrictii, obligatii sau mai stiu eu ce bazaconie. come on guys... chill :)
 • +7 (39 voturi)    
  Biserica? (Joi, 5 august 2021, 14:25)

  consumator2 [utilizator]

  Isi apara interesele! Altfel nu si-ar mai justifica activitatea…
 • +10 (22 voturi)    
  La intrebarea Sex (Joi, 5 august 2021, 14:29)

  Haoleu [utilizator]

  Optiunile tre sa fie Da sau Nu.
 • -16 (50 voturi)    
  E grav ca Romania e singura care vrea gen (Joi, 5 august 2021, 14:30)

  Gryphus [utilizator]

  daca in Franta, Italia, Germania si altele se spune SEX si doar in Romania se foloseste GEN in cardul de identitate inseamna ca in MAI exista cineva care a facut-o intentionat


  BODE nu e intrebat?
 • -4 (48 voturi)    
  Intrebare: De ce a fost schimbata vechea forma? (Joi, 5 august 2021, 14:37)

  CezarN [utilizator]

  Nu noi trebuie sa argumentam de ce nu-i bine GEN si de ce era mai bine inainte.
  Adevarata intrebare este de ce a fost schimbata vechea forma? Chestia cu asa scrie in normativele UE este fumata, caci acele indicatii NU sunt obligatorii.
  Noi nu implementam directiva OBLIGATORIE privinf spalarea banilor si implementam niste indicatii ideologice de la Bruxelles?
  • +15 (29 voturi)    
   nu ai inteles... (Joi, 5 august 2021, 14:46)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   implementam astea optionale ca sa amanam implementarea astora obligatorii care nu-i mai lasa pe hoti sa fure :P
 • +15 (51 voturi)    
  Vitejia BOR (Joi, 5 august 2021, 14:44)

  iolea [utilizator]

  BOR nu se lupta cu coruptia care a saracit tara, lupta lor e cu minoritatile sexuale, astea sunt vinovate de dezastrul actual, nu mafiotii carora BOR le-a facut campanie in mediul rural.

  Acum au inventat un nou dusman si se eijeaza in salvatorii natiei, un truc care sa le asigure utilitatea intr-o lume care nu mai are nevoie de minciunile lor.

  "The anti-gender movement is an international movement which opposes what it refers to as "gender ideology", "gender theory", or "genderism". These concepts do not have a coherent definition and cover a variety of issues; "gender ideology" has been described as an "empty signifier" or catch-all term "for all that conservative Catholics despise". The movement derives from Catholic theology beginning in the 1990s, but the protests which brought the movement to attention did not start until around 2012–2013.

  The idea of "gender ideology" has been described by scholars as a moral panic or conspiracy theory, as it alleges that there is a secret cabal out to undermine society. Historian Andrea Pető states that the anti-gender movement is not a form of classical anti-feminism but instead "a fundamentally new phenomenon that was launched to establish a new world order"

  Most scholars studying the anti-gender movement have dated its origins to 1990s discussions within the Catholic Church to counter the results of the United Nations' 1994 International Conference on Population and Development, following which the UN began to recognize sexual and reproductive rights.

  Although it is still promoted by Catholic actors, the anti-gender movement spread more generally throughout the right-wing by 2019

  Political scientist Birgit Sauer refers to these movements as, among other things, a reaction to deregulation, precarization of labor, the erosion of the welfare state and the widening of the gap between the rich and poor.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-gender_movement
 • +16 (54 voturi)    
  asa si? (Joi, 5 august 2021, 14:48)

  sucaa [utilizator]

  ce treaba are biserica cu definițiile din actele de identitate???
  de unde si pana cand biserica isi tot da cu pararea in schimbarile care apar intrun stat laic?
  nu este treaba lor ce scrie pe un act de identitate. daca e dupa mine as pune si religia acolo doar sa scriu ateu!
  ia mai lasati-ne in pace cu obiectiile voastre. Deveniti un model in societate daca mai vreti sa va luam in seama. cat timp va afisati cu masini si vile scumpe, cat timp trebuie sa aveti aur in cap cand faceti o slujba, pt noi nu sunteti decat niste mafioti.
  hai sictir!
  • +10 (40 voturi)    
   In cativa ani,nu multi (Joi, 5 august 2021, 14:54)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   o sa ramana fara suporteri.
  • +6 (26 voturi)    
   Se numește libertate de exprimare (Joi, 5 august 2021, 15:03)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   „de unde si pana cand biserica isi tot da cu pararea in schimbarile care apar intrun stat laic?”

   Cu părerea poate să-și dea oricine într-un stat liber și democratic. Chiar și agramații ca dvs. Suntem stat laic pentru că Biserica nu e implicată în decizie. Dar poate să-și dea cu părerea, ca oricine altcineva. Se numește libertate de exprimare, presupun că nu ați auzit de conceptul ăsta, dar nici nu mă miră.
   • -2 (12 voturi)    
    nu a auzit (Joi, 5 august 2021, 17:36)

    disraeli [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    pentru ca nu accepta pareri diferite. nu stie decat ce scrie in carticica rosie. pentru cei ca el cuvantul libertate insemna doar ca el este liber sa puna pumnul in gura celor care au alta parere. pentru inceput doar pumnul, maine, cine stie? am mai trecut prin asta. ne-am adaptat si am invins. acum apare o noua generatie inflexibila ideologic. o sa trecem si peste asta.cu rabdare si credinta vom invinge.
    • -3 (9 voturi)    
     disraeli... (Joi, 5 august 2021, 21:00)

     sucaa [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

     deja, in acelasi spirit al liberei exprimari vad ca ma acuzi ca-s comunist si ca pun pumnul in gura...
     deci eu, daca-mi dau cu parerea, nu mai este libertate de eprimare ci bag pumnul in gura. biserica daca-si daca cu parerea este pe dos.
     bai fratilor, voi in general, cititi ce debitati pe aici?
     sunt curios, cum ai ajuns tu la concluzia ca sunt comunist si de unde si pana unde ai inteleg eu ca bag pumnul in gura? iti place sa fii dramatic? sa folosesti extreme in speranta ca esti interesant?
     hai, lasa victimizarea ca nu te-ai adaptat deloc. si nu sunt din noua generatie, sunt decretel cu liceul temrinat la revolutie.
     cu rabdare si credinta incercati sa blocati orice evoutie daca biserica se opune. au mai facut-o unii odata timp de vreo 400 de ani. lumea a invatat e atunci ca si-au luat plasa. bine, unii... au mai ramas niste resturi :)
   • +1 (7 voturi)    
    ofofof (Joi, 5 august 2021, 20:52)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    altu care crede ca, daca este ironic si in acelasi timp vrea sa para si cult, mesajul lui este si inteligent. combinatia respectiva doar arunca in derizoriu intreg comentariu. cel putin dpmdv.
    ce am spus eu este tot in spritul libertatii de exprimare, pt ea am fost in strada din 90. si eu am dreptul sa reactionez cand consider ca cineva, in temeilul libertatii de exprimare, poate spune tampenii.
    Libertate de exprimare era si cand tot ei puteau sa reactioneze la furturile si ingradirile regimurilor psd. dar atunci nu-i interesa. preferau saracie pt ca asa au adepti.
    Dar brusc isi aduc aminte de libertate de exprimare cand nu este psd la guvernare.
    Biserica nu este implicata vizbil in decizii, dar santajeaza statul cu hoardele de preoti care pot schimba alegerile, da? Nu trebuie sa fie in constitutie ca sa o faca. o fac oricum!
    in acelasi spirit al libertatii as putea si eu sa spun ca nu mai vreau ca din impozitele platite de mine sa se duca vreo zecime de ban la biserica. dar nu o s-o spun. asta pt ca sunt extrem de multi care asculta minciunile" lor si nu le pot lua acest drept.
    asa ca nu-mi tine mie prelegeri despre libertatea de exprimare. la noi deja este prost inteleasa. toti stim mai bine ca doctorii, ca antrenorii, ca un ministru (aici este partial adevarat).
    nu te mai lega de o fraza din ceea ce scriu eu, poate cu un termen prost folosit, incearca sa vezi imaginea de asambrlu. Presupunand ca ati auzit de conceptul asta. Dupa cum observi eu presupun ca da, tu tragi concluzii fara sa ma cunosti. cum spuneam, romanul le stie pe toate. in special aia de se dau culti :)
 • +9 (41 voturi)    
  hahaha (Joi, 5 august 2021, 14:53)

  georgy23 [utilizator]

  stati sa vedeti cand bisericosii aud ca noile carti de identitate au si cip...:)))))) 666....satana ..)))))
  • +5 (19 voturi)    
   oricum boru e flexibil (Joi, 5 august 2021, 15:04)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui georgy23

   cipurile din buletine sunt naspa...
   cipurile din mertzane sunt bune :P
 • +1 (17 voturi)    
  Gen (Joi, 5 august 2021, 14:57)

  Tescovin [utilizator]

  Eu cred că ăștia vor să introducă „Gen” pe cartea de identitate ca să fie mai ușor de acceptat de către generația Z, gen...

  Într-o notă ceva mai serioasă - dacă până și promotorii conceptului de gender identity recunosc că genul este un concept care reflectă opțiunea individului, nu ceea ce e definit biologic, atunci de ce nu introducem în cartea de identitate și alte preferințe personale, subiective ? Opțiunea politică, culoarea preferată, muzica favorită... Sky is the limit !
  • 0 (0 voturi)    
   Excelent argument! (Sâmbătă, 7 august 2021, 9:44)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Daca " genul este un concept care reflectă opțiunea individului", atunci de ce noul CI nu le reflecata?

   "nu introducem în cartea de identitate și alte preferințe personale, subiective ? "
 • +1 (19 voturi)    
  Am modificat putin citatul (Joi, 5 august 2021, 14:58)

  CptPopa [utilizator]

  Biserica este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită religie, prin care se încearcă inducerea nefastei lipse de idei a genului uman, pentru beneficiul unei mici camarile bine organizate.
 • 0 (22 voturi)    
  Popimea taie frunze la caini (Joi, 5 august 2021, 15:03)

  kmcd [utilizator]

  Asta cand nu iti rupe buzunarele pentru o inmormantare, botez, cununie. In rest care e rostul acestor oameni in secolul satelitilor si internetului? Sa bage frica in oameni cu zei imaginari si sa discrimineze pe cei diferiti de ei.

  Popimea l-a aplaudat frenetic pe ceasca cand a interzis avortul, acum se dau in stamba cu opoziotia fata de gay si lesbiene. O gasca de indivizi inutili.
  • +2 (8 voturi)    
   "Indivizi inutili": (Joi, 5 august 2021, 18:05)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui kmcd

   Pentru a veni în sprijinul semenilor aflați în suferință, miercuri, 28 iulie 2021,Protopopiatul Urziceni din Episcopia Sloboziei și Călărașilor a organizat o nouă acțiune în cadrul campaniei națio­nale susținute de Patriarhia Română inca din 2015 și anume: „Donează sânge, salvează o viață!Această acțiune este organizată din trei în trei luni de Biroul de asistență socială din cadrul protopopiatului. Preoții alături de preotese au donat un strop de viață, iar prin exemplul lor au contribuit la reușita acestei inițiative. La demersul umanitar au luat parte numerosi enoriasi din municipiul Urziceni(ziarul"Independent Ialomita").
 • 0 (24 voturi)    
  Au mai inventat un inamic (Joi, 5 august 2021, 15:10)

  persuasiv [utilizator]

  Imi vin in minte inchizitorii care umblau dupa vrajitoare.
  • +4 (12 voturi)    
   Din pacate (Joi, 5 august 2021, 17:51)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   nu-ti vin in minte multe din cauza ca nu prea nimereai scoala: da-ne un exemplu macar cand Biserica Ortodoxa umbla cu "inchizitorii dupa vrajitoare". Iti dau eu un ex. de "inchizitor": Coresi. A fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște. Este editorul primelor cărți tipărite în limba română. A editat în total circa 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești, facilitând unitatea lingvistică a poporului român, dar și apariția limbii române literare.
 • +2 (26 voturi)    
  Bravo Banele! (Joi, 5 august 2021, 15:13)

  gavrone [utilizator]

  uite asa va alaturati altor ilustri gardieni ai "familiei traditionale", anume islamistii radicali. Sa mai zic si ca Putin, Erdogan si Xi gandesc simiar? Ciudat cum toata lumea civilizata e de partea acestor napastuiti, numai voi, restul dictatorilor si ayatolahii nebuni v-ati gasit un tel comun.
  • -4 (12 voturi)    
   o intrebare (Joi, 5 august 2021, 17:26)

   disraeli [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   ce insemna islamisti radicali? poti sa-mi dai exemplu de islamist moderat care accepta homosexualitatea? vorbim de homosexualitae dar islamul nu accepta nici macar drepturi egale pentru femei. macar ceva care sa semene cu inceputul secolului xx in europa.
 • -1 (21 voturi)    
  Să gândim rațional (Joi, 5 august 2021, 15:33)

  Furnicuta [utilizator]

  Pentru ce sunt aceste cărți de identitate (fie și ele electronice)? Pentru identificarea cuiva. Când se întâmplă o crimă cum poate fi identificată persoana? După genul pe care-l declară sau după sexul pe care-l are? În opinia mea, ei se pot declara orice doresc (nu văd nicio restricție în asta) și nici nu trebuie menționat în actul de identitate, dar sexul nu și-l declară ei, ci îl au de la naștere.
  Pe de altă parte, poate la 12 ani se declară un gen, iar la 14 ani se declară alt gen. Ce fac într-o astfel de situație? Se duc la Evidența populației să-și schimbe genul? Poate că schimbarea asta este chiar mai rapidă. Hai să fim serioși...
 • -3 (15 voturi)    
  pentru cei ce nu stiau (Joi, 5 august 2021, 15:51)

  Toni_Romania [utilizator]

  GEN, genuri, s. n. 1. Fel, soi, tip (pe care le reprezintă un obiect, o ființă, un fenomen etc.). ♦ Fel de a fi al cuiva. 2. Diviziune obținută prin clasificarea creațiilor artistice după formă, stil, temă. ◊ Pictură de gen = pictură care înfățișează aspecte ale vieții cotidiene. ♦ Fiecare dintre diviziunile fundamentale în care se împart operele literare și care cuprind creațiile asemănătoare prin modul de a reprezenta realitatea. Genul epic. Genul liric. Genul dramatic. Genul oratoric. 3. Categorie gramaticală bazată pe distincția dintre ființe și obiecte, precum și dintre ființele de sex masculin și cele de sex feminin. 4. (Biol.) Categorie sistematică, subordonată familiei, care cuprinde una sau mai multe specii înrudite de plante sau de animale. 5. (Log.) Clasă de obiecte care au note esențiale comune și cuprind cel puțin două specii. ◊ Gen proxim = gen (5) care este cel mai apropiat de noțiunea de definit. – Din lat. genus, -eris.

  sursa: DEX '09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni
 • +3 (29 voturi)    
  Lasand la o parte bubele mari ale BOR (Joi, 5 august 2021, 15:56)

  Parzivall [utilizator]

  In situatia de fata au dreptate. Dar se pare ca tara e plina de hipsteri fatalai, care habar nu au ce e cu ei. Deci ce gen sunteti bai???? Ca la sex clar nu sunteti nici male nici female!!!!
 • 0 (22 voturi)    
  BOR nu se dezminte (Joi, 5 august 2021, 16:03)

  jcjc [utilizator]

  Cu vaccinurile o dă cotită, dar cînd e vorba de ce e în paturile poporului, are o reacție în mai puțin de 24 de ore. Jalnică instituție.
 • +1 (19 voturi)    
  fix pix (Joi, 5 august 2021, 16:13)

  inmono [utilizator]

  Sexul / genul e indicat de prima cifra din CNP, iar Romania la momentul actual nu recunoaste alte genuri decat M si F. Discutia e inutila.

  Ca idee sunt 17 tari din 195 care recunosc un al 3-lea gen, adica sub 9%.

  Economia merge, preturile scad, pandemia a trecut si nu mai avem alt subiect.
 • +2 (12 voturi)    
  absolut (Joi, 5 august 2021, 18:45)

  berenger [utilizator]

  amuzant psihanalizabilă dorința bor de a apărea cuvântul „sex” pe toate documentele oficiale
 • 0 (12 voturi)    
  Asta (Joi, 5 august 2021, 19:17)

  raducutu [utilizator]

  ca Romania e stat laic e caterinca, nu ? Politicienilor le mai frica de manipularea maselor de catre biserica decat de puscaria pentru coruptie...In ce hal am ajuns, domnilor...sa ne spuna o institutie retrograda si obsoleta ce avem de facut...Trist!!
 • +1 (7 voturi)    
  Fara argumente... (Joi, 5 august 2021, 19:59)

  jeanp [utilizator]

  Nu contest faptul ca oamenii, ca persoane, au numai sex nu si gen, da' sa ne spuna si noua de cate ori pe saptamana. De asemenea trebuie clarificata situatia celor mai in varsta pentru ca sunt zvonuri ca nu ar mai avea deloc sex.
 • -2 (2 voturi)    
  deci, care e pozitia bor fata de sex?! (Vineri, 6 august 2021, 18:25)

  Antenistontel [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by