Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu omologul său israelian Yair Lapid referitoare la incidentul care a implicat nava „Mercer Street” şi în urma căreia a murit un cetățean român, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat.

Bogdan AurescuFoto: Agerpres

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 31 iulie 2021, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, la inițiativa părții israeliene. În cadrul discuției au fost abordate aspecte privind incidentul violent produs la 29 iulie 2021 în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava "Mercer Street", în urma căruia a rezultat decesul unui navigator român și al unuia britanic. Ministrul Lapid a transmis condoleanțe părții române pentru decesul cetățeanului român pe nava operată de o companie israeliană și a prezentat, în baza informațiilor disponibile părții israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident”, se arată în comunicatul remis sâmbătă seară de MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu i-a „mulțumit omologului israelian pentru mesajul său de compasiune și pentru informațiile transmise, exprimând încrederea că ancheta aflată în desfășurare va contribui, în cel mai scurt timp, la determinarea cauzelor și naturii acestui tragic incident violent, a cărui producere partea română o condamnă cu fermitate”.

Cei doi miniștri de externe au convenit să mențină subiectul în atenție și să rămână în contact direct până la finalizarea tuturor investigațiilor, mai spune MAE în comunicat.

Comunicatul menționează totodată că cei doi miniștri au discutat pe scurt și despre prioritățile agendei bilaterale, „ministrul Aurescu reiterând invitația adresată omologului său de a vizita România, invitație acceptată cu plăcere de acesta”. De asemenea, ministrul Aurescu „s-a referit la importanța unei bune pregătiri a viitoarei ședințe comune a celor două Guverne, respectiv la activitatea Grupului de lucru bilateral pe teme economice, aflat sub autoritatea celor două ministere de externe, a cărui creare a fost decisă cu prilejul vizitei ministrului român de externe în Israel din septembrie 2020 și care a avut deja două reuniuni cu rezultate promițătoare”. Cei doi miniștri au convenit ca activitatea grupului să continue.

Referitor la incidentul din 29 iulie 2021, MAE precizează că se află în contact atât cu compania care administrează nava „Mercer Street”, cât și cu autoritățile locale din Oman și Emiratele Arabe Unite, fiind pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

De asemenea, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, celula de criza activată în cursul zilei de vineri la nivelul MAE „a întreprins o serie de demersuri specifice necesare elucidării circumstanțelor în care s-a produs tragedia, cu accent pe stabilirea, în urma investigațiilor în curs, a naturii exacte a incidentului, partea română fiind în contact cu partenerii săi internaționali, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, pe acest subiect”, afirmă MAE.