​Ministrul de externe israelian, Yair Lapid, a declarat vineri că i-a vorbit ministrului britanic de externe despre necesitatea unui răspuns dur la atacul asupra unui petrolier în largul Omanului, în care au fost ucişi doi membri ai echipajului, un britanic şi un român.

Yair LapidFoto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia

Israelul a acuzat vineri Iranul că a efectuat atacul asupra navei administrate de o companie israeliană.

„Iranul nu este doar o problemă israeliană, ci un exportator de terorism, distrugere şi instabilitate care ne face rău tuturor. Lumea nu trebuie să rămână tăcută în faţa terorismului iranian care afectează şi libertatea de navigaţie”, a afirmat Yair Lapid într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Și SUA se declară „profund îngrijorate”

Statele Unite sunt profund îngrijorate de informaţiile privind un atac asupra unui petrolier administrat de Israel în Marea Arabiei şi colaborează cu parteneri internaţionali pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs incidentul, a declarat de asemenea vineri o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jalina Porter, conform Agerpres.

„Suntem, de asemenea, profund îngrijoraţi de aceste rapoarte şi monitorizăm situaţia îndeaproape”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat în cadrul unei conferinţe de presă.

****

Petrolierul „Mercer Street” a fost atacat joi seara în Marea Arabiei în circumstanţe neclare, în timp ce naviga fără încărcătură de la Dar es Salaam, Tanzania, către portul El Fujairah din Emiratele Arabe Unite.

Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, au murit în atac.

Operatorul israelian al navei, Zodiac Maritime, a comunicat că circumstanţele incidentului sunt în curs de investigare şi a fost lansată o anchetă. Echipajul petrolierul era format din 27 de persoane de diverse naţionalităţi.

Citește și: