Un bărbat de 37 de ani, cu handicap psihic, din județul Buzău este primul român condamnat la un an de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce în primăvara anului trecut a fugit dintr-un modul izolator aflat în curtea secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, unde aştepta rezultatul testului pentru COVID-19. Testul a indicat ulterior că el nu era infectat cu noul coronavirus, dar suferea de TBC. Decizia instanței este definitivă.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

În decembrie 2020, Matei Strugurel a fost condamnat de Judecătoria Buzău la un an de închisoare pentru infracțiunea de zădărnicirea combarii bolilor.

Decizia a fost atacată de către bărbat, iar miercuri Curtea de Apel Ploiești a respins ca inadmisibil apelul acestuia, potrivit portalului instanțelor. Astfel, Matei Strugurel rămâne cu condamnarea de 1 an de închisoare, decizia Curții de Apel Ploiești fiind definitivă.

Este primul caz din România în care se aplică pedeapsa de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

În luna aprilie a anului trecut, bărbatul, din localitatea buzoiană Grebănu, a fost internat pentru că tuşea. A fost plasat într-unul dintre containerele secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău, până la aflarea rezultatului pentru COVID-19. La o zi de la internare, bărbatul a fugit însă, înainte de a afla dacă este infectat cu coronavirus.

Potrivit Opiniei de Buzău, el a fost prins după trei ore de polițiștii de transporturi feroviare în Gara Boboc, pe drumul spre casă. Ulterior, rezultatul testului a arătat că bărbatul nu era infectat cu virusul SARS-COv-2, el având TBC.

Cine este bărbatul

Bărbatul are handicap psihic, fiind internat o perioadă la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat, potrivit News.ro.

Matei Strugurel a fost vreme de mai mulţi ani rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat, instituţie aflată în prezent în subordinea D.G.A.S.P.C. Buzău, în care persoanele adulte cu diverse grade de handicap desfăşoară activităţi menite să îi ajute să se integreze în societate. El a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani, după o serie de acuzaţii nedovedite în final, la adresa conducerii de atunci a CITO Râmnicu Sărat.

Ulterior, Matei Strugurel a fost plecat din ţară, unde a încercat să muncească, după care s-a stabilit la Grebănu.

Potrivit primarului comunei, Gheorghe Stanciu, bărbatul nu ar fi creat probleme de niciun fel în comună de-a lungul anilor, însă nici nu ar fi stat prea mult pe la domiciliu.

„Da, pot să vă spun că are o locuinţă aici la noi în staul Grebănu, dar el nu prea este o persoană de găsit, nu stă prea mult timp pe acasă, umblă mai mult vagabond prin ţară. Avem venite la Primărie amenzi pe numele lui de la Constanţa, de pe trenuri unde am înţeles că s-ar urcă fără bilet şi ar împărţi diverse produse”, declara primarul comunei, Gheorghe Stanciu, la momentul condamnării bărbatului în prima instanță.