Un bărbat din localitatea buzoiană Grebănu a fost condamnat la un an de închisoare şi la interzicerea unor drepturi după ce, în primăvara acestui an, a fugit dintr-un modul izolator aflat în curtea secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, unde aştepta rezultatul testului pentru Covid 19. Testul a indicat că el nu era infectat cu noul coronavirus, dar suferea de TBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sentinţa nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel in termen de 10 zile, potrivit news.ro.

Publicația locală Opinia scrie că este primul caz din țară în care se aplică pedeapsa de închisoare cu executare într-un astfel de caz. Aceasta notează și că bărbatul nu avea antecedente penale.

În luna aprilie a acestui an, bărbatul de 36 de ani din localitatea buzoiană Grebănu a fost internat pentru că tuşea. A fost plasat într-unul dintre containerele secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău, până la aflarea rezultatului pentru Covid 19.

La o zi de la internare, bărbatul a fugit însă, înainte de a afla dacă este infectat cu coronavirus.

Potrivit Opiniei de Buzău, el a fost prins după trei ore de polițiștii de transporturi feroviare în Gara Boboc, pe drumul spre casă. Ulterior, rezultatul testului a arătat că bărbatul nu era infectat cu virusul SARS-COv-2, el având TBC.

Cine este bărbatul

Bărbatul are handicap psihic, fiind internat o perioadă la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat, scrie News.ro.

Matei Strugurel a fost vreme de mai mulţi ani rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat instituţie aflată în prezent în subordinea D.G.A.S.P.C. Buzău în care persoanele adulte cu diverse grade de handicap desfăşoară activităţi menite să îi ajute să se integreze în societate. Tânărul a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani, după o serie de acuzaţii nedovedite în final, la adresa conducerii de atunci a CITO Râmnicu Sărat.

Ulterior, Matei Strugurel a fost plecat din ţară, unde a încercat să muncească, dar s-a ocupat şi de diverse infracţiuni mărunte fără a fi însă vreodată condamnat, probabil tocmai din pricina handicapului său. Ulterior el s-a stabilit la Grebănu.

Potrivit primarului comunei, Gheorghe Stanciu, bărbatul nu ar fi creat probleme de niciun fel în comună de-a lungul anilor, însă nici nu ar fi zăbovit prea mult pe la domiciliu.

„Da, pot să vă spun că are o locuinţă aici la noi în staul Grebănu, dar el nu prea este o persoană de găsit, nu stă prea mult timp pe acasă, umblă mai mult vagabond prin ţară. Avem venite la Primărie amenzi pe numele lui de la Constanţa, de pe trenuri unde am înţeles că s-ar urcă fără bilet şi ar împărţi diverse produse”, a declarat primarul comunei, Gheorghe Stanciu.

Ulterior testul a indicat că Matei Strugurel nu contactase temutul virus dar suferea de TBC.