Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, spun meteorologii care au prelungit avertizarea cod galben de caniculă pentru București și 25 de județe. De asemenea, duminică vor fi perioade cu ploi și vijelii în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni după-amiază, în majoritatea zonelor țării.

CaniculaFoto: pixabay.com

Noua avertizare cod galben de caniculă va fi în vigoare duminică și luni.

Conform meteorologilor, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică (18 iulie) și în nordul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.Duminică local, iar luni izolat, disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului, mai spun reprezentanții ANM.

De asemenea, a fost emisă o informare de instabilitate atmosferică pentru intervalul duminică, ora 12:00 – marți, ora 22:00. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni după-amiază în majoritatea regiunilor. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 50-60 l/mp.

De duminică, de la ora 15.00, și până luni, la ora 6.00, unsprezece județe vor fi sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. Judeţele vizate sunt: Suceava, Botoşani, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, iar parţial, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-45 l/mp, potrivit meteorologilor.