Președintele Klaus Iohannis va participa miercuri la ședința de Guvern în care Executivul urmează să-și asume proiectul ”România Educată”, informează Cotroceniul

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Ședința va avea loc miercuri, de la ora 13.00, la Palatul Victoria.

La finalul a trei zile de consultări la Cotroceni, Iohannis a anunțat, miercurea trecută, că proiectul „România educată” are susținerea Coaliției de guvernare și deschiderea inclusiv a opoziției pentru transpunerea lui legislativă.

Proiectul „România educată” are o serie de ținte, printre care reducerea ratei de analfabetism funcțional, precum și cea a abandonului școlar, dar și creșterea participării copiilor mai mici de 3 ani la educația timpurie.

Până în 2030, toți profesorii vor avea competențe digitale de bază, inclusiv de predare prin instrumente digitale, este un alt obiectiv al proiectului „România educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis acum 5 ani și lansat în dezbatere publică în decembrie 2018.

De asemenea, propune o serie de modificări pentru parcursul unui elev la școală, evaluările pe care le va susține și opțiunile ulterioare la liceu și învățământul superior. Se introduce admiterea la liceele foarte dorite, înainte de Evaluarea Națională, un bacalaureat național, plus posibilitatea de a te înscrie la un colegiu universitar fără bacalaureat.

În plus, propune reorganizarea instituțiilor la nivel național și județean, între acestea și desființarea inspectoratelor și transformarea lor. Va exista un Consiliu Consultativ pentru Învățământ Preuniversitar la nivel județean, condus de șeful Consiliului Județean, un Centru județean pentru Învățământ Preuniversitar - fostul inspectorat, un Centru județean pentru Formare Continuă - fosta Casă a corpului didactic, ambele în subordinea ministerului Educației, dar și o Direcție județeană de Asigurare a Calității.

Consiliul Național al Elevilor și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită Guvernului României să aprobe un calendar prin care un grup de experți și actori reprezentativi, incluzând reprezentanții elevilor și ai studenților, să elaboreze proiectul de modificare a legislației primare în domeniul educației ca urmare a proiectului „România Educată”, care ar urma să fie aprobat de Guvern miercuri, printr-un memorandum.