Proiectul „România educată”: Inspectoratele școlare se desființează și se transformă în Centre județene pentru Învățământ Preuniversitar

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 6 iulie 2021, 13:16 Actualitate | Educatie


Portalul Romania Educata
Foto: Presidency.ro
Proiectul „România educată”, aflat în utimele zile de consultări la Palatul Cotroceni înainte de a fi trimis la Guvern, propune reorganizarea instituțiilor la nivel național și județean, între acestea și desființarea inspectoratelor și transformarea lor. Va exista un Consiliu Consultativ pentru Învățământ Preuniversitar la nivel județean, condus de șeful Consiliului Județean, un Centru județean pentru Învățământ Preuniversitar - fostul inspectorat, un Centru județean pentru Formare Continuă - fosta Casă a corpului didactic, ambele în subordinea ministerului Educației, dar și o Direcție județeană de Asigurare a Calității.

Consiliul Consultativ pentru Învățămntul Preuniversitar sprijină demersurile de administrare și dezvoltare a rețelei școlare și de monitorizare a capacității autorităților publice locale de a susține educația. Este prezidat de Președintele Consiliului Județean și întocmește și avizează Raportul anual privind starea învățământului preuniversitar la nivelul județului, potrivit proiectului aflat în consultare.

România educată - Cum ar urma să arate structura instituțională


La nivel național:

Ministerul Educației sub care să existe:
ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar)
O structură dedicată administrării sistemului preuniversitar
O structură dedicată de politici publice în educație
Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare
Centrul Național de formare continuă, asistență și resurse educaționale

La nivel județean:

Consiliul Consultativ pentru Învățământ Preuniversitar
DACIS - direcția județeană de asigurare a calității și inspecție școlară (în subordinea ARACIP)
CJ-IP - Centru Județean pentru Învățământ Preuniversitar (fostul Inspectorat școlar județean, în subordinea ministerului Educației)
CJ-FCARE - Centru județean pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale (fostul Casa Corpului Didactic, în subordinea Ministerului)


Proiectul național „România Educată” a început în 2016 şi a fost structurat în următoarele trei etape:
 • Prima etapă (2016-2017) a presupus o serie de activităţi, precum opt consultări cu privire la viziunea şi obiectivele de ţară pentru educaţie (dezbateri regionale), dezvoltarea şi diseminarea unui chestionar online, 35 de evenimente de consultare organizate de terţi.
 • A doua etapă (2017-2018) a pornit de la elementele de viziune identificate în etapa anterioară, pentru a continua consultarea cu privire la strategia pentru educaţie la orizontul anului 2030.
 • A treia etapă (2018-2021) a presupus lansarea în dezbatere publică a documentelor rezultate în demersurile anterioare.

Proiectul ”România educată” a fost supus dezbaterii publice din decembrie 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis are, marţi, consultări cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere pe tema Proiectului ”România Educată”, după ce luni s-a întâlnit cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, potrivit News.ro.

Următoarea întâlnire din seria de consultări anunţate de şeful statului va avea loc miercuri şi vor participa partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul ”România Educată”.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28086 vizualizari

 • +10 (24 voturi)    
  Romania educata cu Iphone si FB (Marţi, 6 iulie 2021, 13:49)

  BernierC [utilizator]

  Lasati scoala traditionala si desueta sa o manance cainii! Tinerele generatii doresc acum sa fie educate cu Iphone, FB, TikTok, Bamboo, imbracati in haine de fitze, cu masini sau tzatze tunate, functie de sexul nedefinit al apartinatorului (apartinatoarei). Spiru Haret dixit: ca sa vezi cum va arata societatea maine, uita-te cum arata scoala azi! Argument: Bacalaureat 2021 - rata de promovare in Ilfov 41,6% Hahaha! Ilfov va fi noul Bronx dambovitean, intr-un viitor luminos, asemanator cu cel din filmul IDIOCRACY.
 • -1 (33 voturi)    
  BOR se va opune (Marţi, 6 iulie 2021, 14:01)

  Coresponedntu [utilizator]

  proiectului Romania Educata si va veni cu o contrapropunere, care sa se intituleze Romania Evlavioasa,i Pioasa, Cuvioasa, Smerita, Cucernica si Mistica.
  • 0 (10 voturi)    
   Mda, (Marţi, 6 iulie 2021, 15:12)

   Emma12 [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   ati luat voturi negative pentru folosirea cuvantului "mistic". Nu trebuia ! Inlocuiti-l repede cu "Precredinciosa" ... :D
  • 0 (0 voturi)    
   oho (Miercuri, 7 iulie 2021, 9:31)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   ar fi ideal fata de ce e acum si ce se anunta...
 • +8 (14 voturi)    
  5 ani de discutii interminabile? (Marţi, 6 iulie 2021, 14:04)

  un_moftangiu [utilizator]

  Si ce avem acum din acest proiect? O regandire a structurilor?? Umilitor Domnule Presedinte!
 • +7 (11 voturi)    
  Iar gaina babei sa facut o mãrgica (Marţi, 6 iulie 2021, 14:11)

  LemonCake [utilizator]

  Margica se numeste România educata. Atat s-a putut.
 • +10 (12 voturi)    
  simulacru (Marţi, 6 iulie 2021, 14:19)

  notnow [utilizator]

  Cand vrei sa te faci ca reformezi ceva, desfiintezi o structura si o infiintezi imediat dupa cu o alta denumire. Ca inspectoratele scolare trebuie sa dispara este o realitate, si nu de ieri de azi, insa daca marele proiect privind educatia in Romania inseamna sa le inlocuim cu o alta structura care va avea fix aceleasi atributii (99,99% politice), insemna ca e bine...
  Iar aia cu "Consiliu Consultativ pentru Învățământ Preuniversitar la nivel județean, condus de șeful Consiliului Județean" este un exemplu tipic despre cum vad "alesii namului" educatia: o anexa in slujba celor care sunt la un moment sau altul la putere.
  Asta pentru ca atunci cand spui "consiliu consultativ" te gandesti la niste personaje care chiar stiu si pot sa isi dea cu parere si sa consilieze intr-un domeniu. Sau poate ca "seful consiliului judetean" este Mafalda si se pricepe la orice?...
  • 0 (0 voturi)    
   trist, dar atat poate Romania (Miercuri, 7 iulie 2021, 10:50)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui notnow

   "seful consiliului judetean" este ales indirect de electoratul judetului. rezultatul este dupa chipul si asemanarea electoratului..
 • +8 (8 voturi)    
  am eu o propunere mai bună (Marţi, 6 iulie 2021, 14:36)

  feedback [utilizator]

  România Reeducată e mai adecvat contextului și ideilor dat fiind care sunt direcțiile și proponenții.
 • +11 (13 voturi)    
  //// (Marţi, 6 iulie 2021, 14:40)

  GemstonesPig [utilizator]

  Se desfiinteaza doua institutii adica le numesc altfel si se mai infiinteaza inca doua! Buna reforma.
 • +9 (11 voturi)    
  Asta-i reforma? (Marţi, 6 iulie 2021, 14:45)

  taro [utilizator]

  Schimbam numele din Inspectorat Judetean in Centru Judetean? Ce anume se schimba in functionarea centrului fata de inspectorat? Cum are sa imbunatateasca educatia generatiei noi plina de copii care vor sa fie "influencer" pe FB/YT?

  Pun pariu ca seful de la Inspectorat are sa fie noul sef de la Centru Judetean doar pe salar mai mare.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu înțelegi ori te prefaci? (Miercuri, 7 iulie 2021, 8:37)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Cu Inspectoratele școlare se crea o psihoză, venea domnul/doamna inspector în inspecție ! Se dădea peste cap tot procesul de învățământ în unitatea școlară , în așteptarea fericitului eveniment-inspecția de specialitate ! Cadouri, pupături, un chefuleț și totul se termina cu bine. După, se mai comenta la o șuetă evenimentul și uite așa se termina trimestrul și luai viteză constatând că nu mai ești în grafic cu predarea !
 • +16 (16 voturi)    
  Nu se desfinteaza, ci se transforma (Marţi, 6 iulie 2021, 14:49)

  Milka Man [utilizator]

  Eu sunt impotriva inspectoratelor pline de lipitori care nu contribuie cu nimic la imbunatatirea calitatii invatamentului, dar din ce e prezentat aici, nu se schimba nimic, ci doar se complica si mai mult, cu mai multi factori "decizionali", care vor ingreuna si mai mult orice schimbare, orice finantare...Tipic romanesc...
  • +6 (6 voturi)    
   Corect (Marţi, 6 iulie 2021, 17:57)

   Jeta [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Aceeasi Marie... salarii mari, servicii comode pt clientela politica.
 • +13 (13 voturi)    
  Deci se inlocuieste una cu alta... (Marţi, 6 iulie 2021, 14:59)

  sfarleaza [utilizator]

  Ma asteptam la ceva nou si simplificat. Plus ca politicul continua sa'si bage coada cand doreste (sa vezi acolo rotatia cadrelor in functie de cine vine la conducerea judetelor)
  • +9 (9 voturi)    
   Facem organigrama mai stufoasa (Marţi, 6 iulie 2021, 16:28)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   sa aibe loc toata lumea (pardon, pilele). "E" mai multi la masa, cum s-ar zice!
 • +11 (13 voturi)    
  redenumiri (Marţi, 6 iulie 2021, 15:19)

  f512 [utilizator]

  schimbam numele inspectoratului, mai facem inca o institutie ce asigura "calitatea", si bagam presedintele consiliului judetean (politic!) in schema. asa da reforma!
 • +13 (15 voturi)    
  aceeasi Marie cu alta palarie (Marţi, 6 iulie 2021, 15:19)

  O.V. [utilizator]

  Imi face impresia ca inafara de schimabrea numelui institutiilor nu se propune nimic concret.
  Fiecare institutie nationala are un echivalent judetean.
  Nu am vazut nicaieri in proiectul acesta masuri concrete de motivare(intelectuala, profesionala, financiara) a tinerilor studenti care iau in calcul o cariera de profesor( studentul de azi e profesorul de maine).
  Nu am vazut nici o masura concreta care sa garanteze numirea pe criterii de competenta in posturi de conducere a scolii(director, inspector, etc.
  Nu am vazut nici o strategie de a tria materiile pe care de dam spre ingurgitare elevilor. Vrem sa fie toti experti in matematici superioare, latina, filozofie si celelalte. In sine intentia nu e rea, dar vrem prea mult de la prea multi.
  Invatamintul tehnic a fost uitat complet. Avem nevoie de toate profesiile, nu numai de doctori, de judecatori si de popi. Nu avem oameni pregatiti sa utilizeze o serie intreaga de masini industriale moderne spre exemplu
  In mecanica auto e deja legenda: toti romanii se pricep, nu-i nevoie de pregatire pentru asta. Asta in conditiile in care electronica instalata pe automobilele moderne e atit de complexa incit dureaza mai mult indentificarea problemei decit rezolvarea ei. La noi fac multi dupa ureche.
  Elevul e in continuare actor secundar in procesul de invatamint. El trebuie sa invete ca sa ia nota mare, ca sa treaca clasa, ca sa reuseasca la evaluare, nu i se prezinta uitilitatea sau relevanta a ceea ce invata, de unde si lipsa de motivatie a elevului.
  Nu vad nici o metoda de incurajare a autonomiei profesorului
  • +5 (7 voturi)    
   Nici nu vei vedea (Marţi, 6 iulie 2021, 18:55)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui O.V.

   Cei din politica "stiu ei mai bine" ce trebuie sa faca profesorii si ce trebuie sa invete elevii care ar trebui sa le plateasca pensiile in viitor. Asta, in conditiile in care, dragii de politicieni ne dau dovezi zilnice ca sunt agramati, analfabeti functionali sau ca pur si simplu nu au nici cea mai baga idee despre absolut orice subiect, iar CV-urile dovedesc ca nu au avut nici realizari profesionale. Ei bine, oamenii astia hotarasc ce e bine si ce nu...Pentru un plus de distractie recomand lecturarea asa-zisului program "Romania educata!". E haios de numa...
  • 0 (0 voturi)    
   Ar fi o soluție nouă, (Miercuri, 7 iulie 2021, 8:42)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui O.V.

   Folosind //profesori titulari// și profesori asistenți. Ar fi de interes preluarea în învățământul preuniversitar a modului de organizare și funcționare a învățământului universitar cu gradele profesorilor din învățământul universitar și la preuniversitar.
 • +12 (14 voturi)    
  ca sa ai o tzara educata (Marţi, 6 iulie 2021, 15:25)

  nash pandelica [utilizator]

  trebuie sa ai educatori educati. asta nu se face prin legi, decrete, reorganizari.
  • +8 (10 voturi)    
   Din pacate (Marţi, 6 iulie 2021, 16:32)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   in politica intra doar educatori prost pregatiti, dar plini de aere. Vocea profesorilor e sugrumata la nivelul scolilor si univesitatilor. In universitati e si mai dezastru ca toti se complac....
 • +5 (11 voturi)    
  ! (Marţi, 6 iulie 2021, 15:52)

  Natasa [utilizator]

  Daca propunerea ca liceele sa isi organizeze propriile examene trece, atunci Romania educata inseamna Romania si mai corupta, un cadou facut prietenilor politici numiti directori de licee! Se stie ce bataie de joc sunt examenele de admitere in clasa a 5a la diverse colegii, programa nu este respectata, daca elevul nu face meditatii cu cineva din liceu, nu are nicio sansa! Daca asta se muta si la clasa a 9a, inseamna ca toate locurile se vor ocupa inainte de examenul de capacitate, iar elevi perfect decenti vor ramane pe dinafara doar pentru ca parintii lor nu dau din urechi! Sa spunem ca un elev ia nota 9 la capacitate, cu nota asta acum intra sigur la un liceu bun, poate nu la prima dintre optiuni, dar undeva pe masura notei. Ce se intampla daca se aproba aberatia de mai sus??? Pica de la Sava, sa zicem, ca nu are 9.90, dar pana la examenul de capacitate toate locurile in liceele bune vor fi deja ocupate! ce face, se duce la o scoala profesionala? Eu nu cred ca sunt naivi cu propunerea asta, cred ca e cu dedicatie! va fi la mana directorului ce subiecte se fac, cine corecteaza, daca programa e de clasa a 8a sau de a 10a! Ca si cand liceul ala nu mai e un liceu de stat, platit din taxele oamenilor! In loc sa se rezolve mizeria cu examenul de clasa a a5a, se adanceste coruptia! Ne prefacem ca schimbam ceva si distrugem si ce s-a facut bine!
  • 0 (0 voturi)    
   Vezi monstruos educația. (Miercuri, 7 iulie 2021, 8:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Natasa

   Cred că nu poți să te pronunți, te dovedești cu educație precară dacă vezi corupția legată de ridicarea nivelului de educație. Eu spun că-i invers-un om bine educat nu va accepta corupția.
  • +1 (1 vot)    
   daca pica drobul de sare... (Miercuri, 7 iulie 2021, 9:12)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Natasa

   Ce motiv ai, ca parinte, sa regreti ca nu ti-ai trimis copilul la un liceu unde admiterea se face printr-un proces viciat de coruptie? Vrei sa invete in aceeasi clasa cu toti pampalaii cu bani care nu ar fi putut lua un examen de admitere adevarat?
 • 0 (0 voturi)    
  Daca tot schimbati de dragul schimbarii (Miercuri, 7 iulie 2021, 8:36)

  vladulu [utilizator]

  Schimbati si numele proiectului din Romania educata in Romania mai corupta prin educatie, caci asa suna masurile pe care doriti sa le luati. Doar ca de data asta coruptia nu mai este promovata de pesede, ci de penele si usere. De fapt nu exista in Romania mai multe partide politice. Exista doar Clasa Conducatoare Corupta Pana-n Maduva Oaselor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by