​Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat luni, după primirea avizului Comisiei de la Veneția, că se așteaptă ca desființarea SIIJ să fie pusă rapid pe ordinea de zi a Senatului.

Stelian IonFoto: Captura YouTube

„Am așteptarea ca saptamâna viitoare Senatul să se întrunească și să pună pe ordinea de zi desființarea SIIJ. E o chestiune asumată la nivelul Coaliției, nu cred că sunt alte argumente care ar împiedica acest demers. Daca s-ar întampla altfel s-ar ridica mari semne de întrebare față de respectarea programului de guvernare”, a afirmat Stelian Ion.

El a precizat că va merge miercuri în Coaliție cu avizul Comisiei de la Veneția. „Eu mă aștept din partea colegilor de Coaliție să respecte cuvântul dat”, a spus Stelian Ion.

Comisia de la Veneția nu se opune desființării Secției de Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și recomandă eliminarea articolelor din lege care creează o superimunitate pentru magistrați.

„Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili atribuțiile procurorilor DNA și DIICOT și înțelege că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”, se arată într-un comunicat al Comisiei de la Veneția.