În urmă cu cinci ani, pe platforma Petromidia a mai avut loc un incident similar, soldat cu morți și răniți. La data de 22 august 2016, în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie în urma căreia două persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav.

PetromidiaFoto: Hotnews

Cei patru, toți angajați ai SC Rominserv SRL, efectuau lucrări de reparații la o conductă aparținând SC Rompetrol Rafinare SA ce transporta distilat de vid - produs rezultat prin încălzirea țițeiului la o temperatura cuprinsă între 360 și 380 C.

În urma exploziei s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajați ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol), dar și pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, înlăturându-se starea de pericol și evitându-se propagarea incendiului.

Procurorii constănțeni au dispus, după incident, trimiterea în judecată a societăților Rompetrol Rafinare SA și Rominserv SRL, dar și a patru angajați, pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii constănțeni, în cursul urmăririi penale s-a stabilit că, datorită nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcționarii instalațiilor, echipamentelor tehnologice și de tratare și neutralizare menționate în prevederile acordului de mediu și autorizației integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentare prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă.

"S-a reținut totodată că atât cele două societăți comerciale dar și ceilalți inculpați persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate și sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecințe constând în decesul și vătămarea corporală a patru persoane", spunea acum cinci ani, într-o conferință de presă, procurorul Teodor Niță.

El a mai precizat că în perioada premergătoare incidentului, sistemul de alarmare al Rompetrol privind pericolul de incendiu sau explozie a înregistrat peste un milion de alarme, dar care au fost ignorate.

"Cu trei zile înainte, din data de 19 august, s-au primit la sistemul de alarmare Rompetrol circa 1.600.000 de alarme de incendiu sau explozie. Cu 30 de minute înainte au fost peste 300 de alarme. Toate ignorate", a mai precizat procurorul.

În zona platformei Petromidia a avut loc vineri la prânz o explozie în care au fost rănite cinci persoane, iar una este dată dispărută. Explozia a fost urmată de un incendiu violent. După deflagrație a fost declanșat planul roșu de intervenție, iar locuitorii din zonă au primit un mesaj prin RO Alert. Explozia a avut loc în cadrul instalației de hidrofinare petrol motorină.