Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, le recomandă românilor care își plănuiesc vacanțe în străinătate să încerce să obțină certificatul digital COVID cu cel puțin 5 zile înainte de data plecării, pentru a evita situația în care platforma STS de eliberare a acestor documente ar avea probleme. Reamintim că în baza certificatului digital european COVID-19 se va putea călători în statele Uniunii Europene începând din 1 iulie, iar autoritățile din România s-au angajat că platforma de unde poate fi descărcat acest document va funcționa încă din prima zi.

Certificatul digital european pentru Covid-19Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mihăilă a spus, la finalul ședinței de guvern, că românii care vor să plece din țară și au nevoie de acest certificat ar trebui să încerce să îl obțină de pe platformă cu cel putin cinci zile înainte, întrucât, dacă apar probleme, timpul estimat de rezolvare a acestora este estimat la 4 zile.

 • "Există un call center gestionat de MS unde activează personal din Ministerul Apărării Naționale, care e în legatură directă cu un grup de lucru cu reprezentanți din Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății și împreună vor gestiona problemele generate de certificat.
 • Din acest motiv este bine ca dacă plănuim o călătorie în străinătate sau plănuim să ne întoarcem să ne scoatem certificatul măcar cu 5 zile înainte. În condițiile în care sunt probleme, termenul de rezolvare pe care ni-l dorim noi este de 4 zile și atunci este bine să generăm certificatul cu minim 5 zile înainte de a planifica o călătorie", a declarat ministrul Ioana Mihăilă, întrebată ce se întâmplă dacă apar probleme în platforma STS de eliberare a certificatelor COVID.

În ședința de marți a Guvernului a fost adoptată OUG care reglementează aplicarea certificatului digital COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea titlularilor.

Certificatele eliberate sunt valabile astfel:

 • certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
 • certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
 • certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.

Potrivit actului normativ, certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătății, prin Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), și pot fi obținute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.

Pentru certificatele de vaccinare și vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de către solicitant cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puțin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcție de tipul de test efectuat.

În cazul în care o persoană solicită eliberarea certificatului doar în format letric, aceasta se poate adresa primăriei în raza căreia își are domiciliul, direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor competent teritorial.

Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.

Pentru validarea identității solicitantului de certificate digitale sunt necesare următoarele date, în funcție de tipul de certificat solicitat:

Certificat de vaccinare

 • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea;
 • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/pașaportului, cetățenie, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea.

Certificatele de testare

 • pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
 • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului/actul de identitate, cetățenie, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.

Certificat de vindecare

 • pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
 • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/pașaportului, cetățenie, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.

Pentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, în funcție de tipul de certificat solicitat, datele menționate, cu excepția seriei și numărului actului de identitate, precum și completarea numelui și prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, și confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Totul despre certificatul digital COVID, care intră în vigoare peste două zile. Andrei Baciu la HotNews LIVE: Certificatul va fi prezentat pe hârtie sau pe smartphone și scanat la vamă / Căutăm soluții pentru satele unde vaccinul nu a ajuns