VIDEO Totul despre certificatul digital COVID, care intră în vigoare peste două zile. Andrei Baciu la HotNews LIVE: Certificatul va fi prezentat pe hârtie sau pe smartphone și scanat la vamă / Căutăm soluții pentru satele unde vaccinul nu a ajuns

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 29 iunie 2021, 10:46 Actualitate | Coronavirus


Andrei Baciu
Foto: Agerpres
Certificatul digital european COVID-19 va fi disponibil și în România începând cu data de 1 iulie, când platforma certificat-covid.gov.ro, dezvoltată de STS, va deveni funcțională. Cei care vor să călătorească în afara țării în primele zile ale lunii iulie, dar nu apucă să descarce certificatul pot prezenta în continuare, la vamă, adeverința de vaccinare, dovada trecerii recente prin boala COVID-19 sau un test negativ, aceste dovezi urmând să fie valabile încă 6 săptămâni ca alternativă la certificatul digital COVID, a anunțat luni, la Interviurile HotNews LIVE, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele comitetului care coordonează vaccinarea împotriva COVID-19.


Interviul a fost transmis și pe conturile de Facebook și YouTube ale HotNews.ro.

Cele mai importante declarații ale lui Andrei Baciu:

 • Despre certificatul digital COVID:
 • De ce este nevoie de acest certificat digital? Situația epidemiologică s-a îmbunătățit la nivel european, a venit vara, oamenii călătoresc mai mult. În cazul persoanelor vaccinate, al celor care au trecut prin boală și cei testați negativ au un grad foarte mic de transmitere a virusului.
 • În acest moment putem călători cu adeverința de vaccinare sau cu test negativ, însă vameșii se uită acum la diverse tipuri de documente, ceea ce ar duce la cozi și timpi mari de așteptare.
 • Certificatul digital va fi pe hârtie sau pe smartphone, este scanat la vamă acel cod QR.
 • Dacă țara respectivă este într-o condiție favorabilă din punct de vedere epidemiologic, selectează oameni cu risc mic de transmitere care pot călători.
 • O perioadă de tranziție de 6 săptămâni după data de 1 iulie sunt acceptate și celelalte dovezi: adeverință de vaccinare, test negativ, dovada trecerii recente prin boala COVID-19.
 • Ar fi absurd să presupui că 450 de milioane de oameni accesează dintr-odată platformele europene și descarcă certificatul digital.
 • În termen de 6 săptămâni trebuie să obții acest certificat digital.
 • Platforma de pe care va putea fi descărcat certificatul digital este certificat-covid.gov.ro. Platforma va fi lansată pe 1 iulie, iar în cursul zilei de mâine vom comunica ora de la care va fi funcțională aplicația.
 • Există riscul să se blocheze platforma, precum cea de vaccinare în primele zile? La început, în primele zile, gradul de accesări al platformei de vaccinare a fost peste gradul de accesare al magazinelor online de Black friday. Însă au fost episoade scurte, nu sunt elementele definitorii pentru această platformă. La platforma pentru certificatele COVID sper să nu se întâmple, iar dacă se va întâmpla să fie o problemă de câteva minute. Colegii de la STS, care au dezvoltat platforma, au muncit foarte mult. Important este că nu au existat niciun fel de breșe de securitate. Prefer să fie un mic rabat la partea de viteză de accesare decât la securitate, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu a existat nici cel mai mic incident se securitate, deși vedem că există tot felul de atacuri cibernetice și s-a întâmplat și la case mai mari.
 • Sunt câteva date minime care se introduc: nume, prenume, CNP, adresă de e-mail, pentru ca nimeni să nu poată fura identitatea altei persoane.
 • Pentru vaccinare, valabilitatea certificatului este de un an, până în iunie 2022.
 • Pentru test RT-PCR negativ, termenul de valabilitate al certificatului este de 72 de ore.
 • Pentru o persoană vindecată de COVID-19, termenul de valabilitate al certificatului este de 180 de zile de la primul test pozitiv.
 • Nu trebuie să ne setăm acest target, să dăm buzna să descărcăm certificatul în prima zi: putem folosi și celelalte documente în continuare, încă 6 săptămâni.
 • Despre campania de vaccinare:
 • Care sunt cauzele pentru care a fost ratată ținta de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie: Atunci când vorbești de adoptarea unui comportament nou, cum ar fi vaccinarea, trebuie să ții cont de mai multe lucruri. Cei care vor adopta un comportament nou sunt cei mai entuziaști. Oamenii care cred în vaccinare s-au vaccina foarte repede. A doua categorie sunt oamenii care acționează pragmatic: sunt oamenii care vor să se vaccineze, dar doresc să o facă imediat, fără să trebuiască să facă ceva special pentru asta. De unde vedem rate de vaccinare mare în orașele mari.
 • În mediul rural, sunt multe sate, multe comune care nu au medic de familie, nu au nici măcar un dispensar. 45% - 50% din populația României locuiește în mediul rural. Sunt oameni în mediul rural care și-ar dori să se vaccineze, dar nu au unde să facă acest lucru.
 • Pentru astfel de chestiuni, noi dorim să creștem cât mai mult numărul echipelor mobine care vor merge acolo.
 • Avem o statistică: au fost vaccinate peste 100.000 de persoane de către echipele mobile.
 • Sunt exemple pozitive și sunt exemple negative: ca să poți să te duci într-un sat să vaccinezi, oamenii trebuie să fie informați că va veni o echipă care vaccinează, oamenii trebuie să fie informați și să li se comunice beneficiile vaccinării. Lucrurile acestea trebuie pregătite.
 • Am propus acum 4 săptămâni un mecanism sistematic: din centrele de vaccinare din mediul urban, unde să spunem că adresabilitatea a scăzut, am lansat acest concept, Orașul vaccinează satul. Echipele mobile din centrul urban se deplasează, o zi-două pe săptămână, în mediul rural pentru a vaccina oamenii de acolo.
 • Altă opțiune este dacă ești într-o gară și aștepți o jumătate de oră, să fie o echipă acolo și să te poți vaccina. Aici inițiativa trebuie să vină de la autoritățile locale. Noi am solicitat o listă pentru ca în toate localitățile să se vină cu astfel de propuneri. Lucrurile sunt în desfășurare, acest demers este în lucru, astfel încât oriunde ai trăi în România, să poți să te vaccinezi ușor. Nici să faci un centru de vaccinare permanent în fiecare localitate din România nu este eficient, nu își are rostul.
 • Județul Ilfov are aproximativ 30% din populație vaccinată, populația de aici are domiciliul în mediul rural, dar majoritatea lucrează în București și s-au vaccinat în București.
 • Căutăm soluții pentru satele unde vaccinul nu a ajuns.
 • Ține totuși și de inițiativa locală, omul sfințește locul. Noi facem tot ce ține de noi, dar sunt zone pe care nu le putem acoperi.
 • Dacă vom avea surplus de vaccinuri, va exista nevoie de vaccin, pentru că nevoia este globală. Chiar și dacă s-ar vaccina întreaga populație a Uniunii Europene, tot există nevoie globală. Noi avem prevăzute foarte clar în contract și partea de donație, și partea de revânzare. România a fost prima țară europeană care a ajutat un stat terț cu doze de vaccin - Republica Moldova. Suplimentar față de Republica Moldova unde mergem pe donație, există cerere foarte mare din partea altor state. Sunt demersuri de care se ocupă Ministerul Afacerilor Externe.
 • România a recepționat 16,3 milioane de doze de vaccin, dintre care peste 8 milioane au fost utilizate. Am suspendat momentan recepționarea de doze de vaccin Pfizer, Moderna și AstraZeneca, nu și Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză.
 • Când vine valul 4 în România? Nu poate cineva să vă spună cu precizie. Cel mai probabil la finalul lunii august - începutul lunii septembrie. Ne uităm la această tulpină indiană, care are o transmisibilitate crescută. Putem influența numărul de oameni care se vor vaccina, este singurul lucru pe care îl putem controla. Un lucru pe care nu îl putem controla: emergența unor tulpini și a unor mutații. Avem o soluție simplă la îndemână, care este sigură: vaccinarea.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10871 vizualizari

 • Revenire (Marţi, 29 iunie 2021, 10:56)

  un domn [utilizator]

  Convalescntul Covid NU are Program de Recuperare si Screening. Va rog sa il intrebati pe Dl Baciu cat mai dureaza ?
 • Cetateni RO rezidenti in afara EU (Marţi, 29 iunie 2021, 11:02)

  autor_necunoscut_84 [utilizator]

  Buna ziua,

  Sunt cetatean RO cu rezidenta in Elvetia (angajat cu permis de munca aici). M-am vaccinat cu Pfizer si Elvetia emite si ea certificat de vaccinare conform cu cel din EU. Ati luat in calcul posibilitatea cetatenilor RO care vor veni in concediu in RO sa obtina si certificatul EU pe baza vaccinului facut in tara unde sunt ei rezidenti - in cazul asta in afara EU? Eu practic nu voi aparea niciodata ca vaccinat in Romania, desi sunt vaccinat. Nu am vazut posibilitatea unei echivalari a vaccinului facut in alta tara de catre noi din diaspora. Tin sa va reamintesc ca suntem multi care avem inca domiciliul in Romania si muncim in alte tari avand doar rezidenta acolo, deci noi aparem in cifre ca nevaccinati (asta duce si procentul de vaccinare in RO mult in jos pentru ca se raporteaza la o baza de calcul gresita).

  Pare ca de diaspora partidele isi amintesc doar o data la 4 ani la alegeri.

  Multumesc,
  Alin
 • 80-90% din Romani NU vor avea nevoie de el (Marţi, 29 iunie 2021, 11:16)

  Gryphus [utilizator]

  nu cred ca pleaca din tara in vacanta mai mult de 10% din Romani deci NU e nevoie de el pt 90% dintre noi.
 • Acte de identitate (Marţi, 29 iunie 2021, 11:19)

  clbhn [utilizator]

  Buna ziua

  Am domiciliul in strainatate, m-am vaccinat in Romania. La ambele centre de vaccinare am avut dificultati la inregistrare din cauza ca formularul completat nu ia in calcul posibilitatea ca o persoana sa nu detina carte de identitate. Ca urmare am fost inregistrat pe baza seriei incomplete a pasaportului (lipseste ultima cifra... ca no... n-o mai incaput :-) ), plus CNP corect.

  Intrebari:

  1. E posibil sa obtin totusi un certificat de vaccinare in conditiile astea?

  2. Unde ma pot adresa sau ce demers ar trebui sa fac pentru rectificarea datelor personale? la centrul de vaccinare mi s-a dat o adresa de site web care nu poate fi accesat din strainatate, nu exista vreo adresa de e-mail, la callcenter nu stie nimeni sa-mi raspunda

  3. E posibil ca situl https://adulti.renv.ro/users/login sa fie accesibil si din strainatate?
 • O sa imi publicati comentariul? (Marţi, 29 iunie 2021, 11:22)

  winston_smith [utilizator]

  De ce se spune ca imunitatea data de infectare dureaza intre 3-6 luni, cand exista studii ce arata ca dureaza minim 13 luni, iar expertii spun ca imunitatea celulara e cel mai probabil pe viata…
 • a doua doza (Marţi, 29 iunie 2021, 11:31)

  renzor [utilizator]

  De ce in Romania nu se foloseste doar o doza de vaccin pentru persoanele trecute prin boala, sau macar pentru cele care au avut o forma medie sau mai grava?
  Aceste persoane dezvolta o gramada de anticorpi iar prima doza de vaccin ii aduce aproape de maxim. Exista studii care zic ca a doua doza e inutila, efectul este insignifiant. Avand o gramada de anticorpi si efectele adverse sunt mai mari, de ex in cazul meu am avut febra foarte mare si frisoane aproape doua zile. Acum trebuie sa fac rapelul si trebuie iar sa sufar doua zile, fix degeaba.
 • teste antigen aprobate de UE (Marţi, 29 iunie 2021, 11:42)

  coslix [utilizator]

  Buna ziua,

  Am intelesc ca exista o lista de teste antigen recirpoc recunoscute de statele membre si ca pentru Certificatul verde Digital doar aceste teste sunt valabile. Adica laboratorul unde se face testul trebuie sa foloseasca doar teste care apar pe acea lista. Se poate confirma acest lucru?

  Aici lista:

  https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf
 • de ce atat de tarziu? (Marţi, 29 iunie 2021, 12:25)

  AdrianSerbanescu [utilizator]

  Multe tari au lansat deja de cateva saptamani aplicatia pentru a descarca Certificatul European Covid (printre care Bulgaria, Grecia, Austria, Belgia, Franta etc.. Termenul oficial al UE este 1 iulie. De ce noi am asteptat ultimul moment (termenul limita UE) pentru a lansa platforma?
 • A 2-a doza in Romania (Marţi, 29 iunie 2021, 12:51)

  DaNi24 [utilizator]

  Buna ziua,
  Putem face rapelul in Romania, daca prima doza a fost facuta in Germania? Primim in aceasta situatie certificatul?
  Multumesc!
 • La ce oră devine funcțională? (Marţi, 29 iunie 2021, 13:53)

  Dogul [utilizator]

  Domnule secretar de stat, am bilet la avion București-Roma, pe 1 iulie, la ora 10:00. Sunt vaccinat. Dacă app nu devine funcțională până pe 1 la ora 09:00, când s-ar face îmbarcarea, nu am cum să intru în Italia fără test negativ Covid, pentru că IT nu recunoaște adeverința (hartia) de vaccinare românească. Întrebare: la ce oră devine funcțională aplicația pentru utilizatorii din RO? Mulțumesc
 • deci (Marţi, 29 iunie 2021, 16:45)

  nick1587873340950 [utilizator]

  sa inteleg ca sinteti pregatiti si de procesele care vor urma in urma acestui "certificat" care LINITEAZA llibera circulatie in UE ?
 • Centre de vaccinare (Marţi, 29 iunie 2021, 17:26)

  Puican [utilizator]

  De ce exista cartiere intregi in Bucuresti, unde nu exista centre de vaccinare? Rahova, Ferentari, si altele?
 • Suntem iar coada (Marţi, 29 iunie 2021, 20:07)

  Ion Alexandru [utilizator]

  La ora asta, doar 5 tari din UE, intre care Romania, nu elibereaza inca certificatul digital. De ce trebuie sa fim codasi si la acest capitol ?
 • A doua doza in Romania este posibila! (Marţi, 29 iunie 2021, 21:38)

  transalpinarum [utilizator]

  Vad ca sunt intrebari daca se poate face a doua doza in Ro, da, se poate. Trebuie: 1. dovada primei doze prin certificat emis de autoritatea care a facut prima doza, 2. dovada resedintei in Ro.
 • Cum oare (Marţi, 29 iunie 2021, 21:50)

  wintershadow [utilizator]

  faciliteaza libera circulatie acest certificat care prin conditiile de obtinere limiteaza circulatia oricui nu se incadreaza in una dintre cele 3 categorii?
 • printre altele (Miercuri, 30 iunie 2021, 11:37)

  feedback [utilizator]

  1. De ce sunt vaccinurile incluse pe lista criteriilor care facilitează călătoriile, din moment ce nu previn transmiterea și răspândirea SARS-COV2?
  2. De ce se minimalizează și se ascund efectele adverse severe și decesele provocate de vaccinurile acestea în timp ce se exagerează mortalitatea infecțiilor?
  3. De ce se face reclamă unor produse medicale, în general, și cu atât mai mult unora cu studii clinice incomplete și autorizații eliberate în regim de urgență?
  4. De ce se condiționează participarea la viața socială, economică și culturală și se limitează dreptul la liberă circulație oamenilor perfect sănătoși?
  5. Ce caută în funcțiile actuale persoane departe de a fi calificate pentru a le ocupa, care nu dau socoteală pentru acțiunile lor?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by