Certificatul digital european COVID-19 va fi disponibil și în România începând cu data de 1 iulie, când platforma certificat-covid.gov.ro, dezvoltată de STS, va deveni funcțională. Cei care vor să călătorească în afara țării în primele zile ale lunii iulie, dar nu apucă să descarce certificatul pot prezenta în continuare, la vamă, adeverința de vaccinare, dovada trecerii recente prin boala COVID-19 sau un test negativ, aceste dovezi urmând să fie valabile încă 6 săptămâni ca alternativă la certificatul digital COVID, a anunțat luni, la Interviurile HotNews LIVE, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele comitetului care coordonează vaccinarea împotriva COVID-19.

Andrei BaciuFoto: Agerpres

Interviul a fost transmis și pe conturile de Facebook și YouTube ale HotNews.ro.

Cele mai importante declarații ale lui Andrei Baciu:

  • Despre certificatul digital COVID:
  • De ce este nevoie de acest certificat digital? Situația epidemiologică s-a îmbunătățit la nivel european, a venit vara, oamenii călătoresc mai mult. În cazul persoanelor vaccinate, al celor care au trecut prin boală și cei testați negativ au un grad foarte mic de transmitere a virusului.
  • În acest moment putem călători cu adeverința de vaccinare sau cu test negativ, însă vameșii se uită acum la diverse tipuri de documente, ceea ce ar duce la cozi și timpi mari de așteptare.
  • Certificatul digital va fi pe hârtie sau pe smartphone, este scanat la vamă acel cod QR.
  • Dacă țara respectivă este într-o condiție favorabilă din punct de vedere epidemiologic, selectează oameni cu risc mic de transmitere care pot călători.
  • O perioadă de tranziție de 6 săptămâni după data de 1 iulie sunt acceptate și celelalte dovezi: adeverință de vaccinare, test negativ, dovada trecerii recente prin boala COVID-19.
  • Ar fi absurd să presupui că 450 de milioane de oameni accesează dintr-odată platformele europene și descarcă certificatul digital.
  • În termen de 6 săptămâni trebuie să obții acest certificat digital.
  • Platforma de pe care va putea fi descărcat certificatul digital este certificat-covid.gov.ro. Platforma va fi lansată pe 1 iulie, iar în cursul zilei de mâine vom comunica ora de la care va fi funcțională aplicația.
  • Există riscul să se blocheze platforma, precum cea de vaccinare în primele zile? La început, în primele zile, gradul de accesări al platformei de vaccinare a fost peste gradul de accesare al magazinelor online de Black friday. Însă au fost episoade scurte, nu sunt elementele definitorii pentru această platformă. La platforma pentru certificatele COVID sper să nu se întâmple, iar dacă se va întâmpla să fie o problemă de câteva minute. Colegii de la STS, care au dezvoltat platforma, au muncit foarte mult. Important este că nu au existat niciun fel de breșe de securitate. Prefer să fie un mic rabat la partea de viteză de accesare decât la securitate, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu a existat nici cel mai mic incident se securitate, deși vedem că există tot felul de atacuri cibernetice și s-a întâmplat și la case mai mari.
  • Sunt câteva date minime care se introduc: nume, prenume, CNP, adresă de e-mail, pentru ca nimeni să nu poată fura identitatea altei persoane.
  • Pentru vaccinare, valabilitatea certificatului este de un an, până în iunie 2022.
  • Pentru test RT-PCR negativ, termenul de valabilitate al certificatului este de 72 de ore.
  • Pentru o persoană vindecată de COVID-19, termenul de valabilitate al certificatului este de 180 de zile de la primul test pozitiv.
  • Nu trebuie să ne setăm acest target, să dăm buzna să descărcăm certificatul în prima zi: putem folosi și celelalte documente în continuare, încă 6 săptămâni.
  • Despre campania de vaccinare:
  • Care sunt cauzele pentru care a fost ratată ținta de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie: Atunci când vorbești de adoptarea unui comportament nou, cum ar fi vaccinarea, trebuie să ții cont de mai multe lucruri. Cei care vor adopta un comportament nou sunt cei mai entuziaști. Oamenii care cred în vaccinare s-au vaccina foarte repede. A doua categorie sunt oamenii care acționează pragmatic: sunt oamenii care vor să se vaccineze, dar doresc să o facă imediat, fără să trebuiască să facă ceva special pentru asta. De unde vedem rate de vaccinare mare în orașele mari.
  • În mediul rural, sunt multe sate, multe comune care nu au medic de familie, nu au nici măcar un dispensar. 45% - 50% din populația României locuiește în mediul rural. Sunt oameni în mediul rural care și-ar dori să se vaccineze, dar nu au unde să facă acest lucru.
  • Pentru astfel de chestiuni, noi dorim să creștem cât mai mult numărul echipelor mobine care vor merge acolo.
  • Avem o statistică: au fost vaccinate peste 100.000 de persoane de către echipele mobile.
  • Sunt exemple pozitive și sunt exemple negative: ca să poți să te duci într-un sat să vaccinezi, oamenii trebuie să fie informați că va veni o echipă care vaccinează, oamenii trebuie să fie informați și să li se comunice beneficiile vaccinării. Lucrurile acestea trebuie pregătite.
  • Am propus acum 4 săptămâni un mecanism sistematic: din centrele de vaccinare din mediul urban, unde să spunem că adresabilitatea a scăzut, am lansat acest concept, Orașul vaccinează satul. Echipele mobile din centrul urban se deplasează, o zi-două pe săptămână, în mediul rural pentru a vaccina oamenii de acolo.
  • Altă opțiune este dacă ești într-o gară și aștepți o jumătate de oră, să fie o echipă acolo și să te poți vaccina. Aici inițiativa trebuie să vină de la autoritățile locale. Noi am solicitat o listă pentru ca în toate localitățile să se vină cu astfel de propuneri. Lucrurile sunt în desfășurare, acest demers este în lucru, astfel încât oriunde ai trăi în România, să poți să te vaccinezi ușor. Nici să faci un centru de vaccinare permanent în fiecare localitate din România nu este eficient, nu își are rostul.
  • Județul Ilfov are aproximativ 30% din populație vaccinată, populația de aici are domiciliul în mediul rural, dar majoritatea lucrează în București și s-au vaccinat în București.
  • Căutăm soluții pentru satele unde vaccinul nu a ajuns.
  • Ține totuși și de inițiativa locală, omul sfințește locul. Noi facem tot ce ține de noi, dar sunt zone pe care nu le putem acoperi.
  • Dacă vom avea surplus de vaccinuri, va exista nevoie de vaccin, pentru că nevoia este globală. Chiar și dacă s-ar vaccina întreaga populație a Uniunii Europene, tot există nevoie globală. Noi avem prevăzute foarte clar în contract și partea de donație, și partea de revânzare. România a fost prima țară europeană care a ajutat un stat terț cu doze de vaccin - Republica Moldova. Suplimentar față de Republica Moldova unde mergem pe donație, există cerere foarte mare din partea altor state. Sunt demersuri de care se ocupă Ministerul Afacerilor Externe.
  • România a recepționat 16,3 milioane de doze de vaccin, dintre care peste 8 milioane au fost utilizate. Am suspendat momentan recepționarea de doze de vaccin Pfizer, Moderna și AstraZeneca, nu și Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză.
  • Când vine valul 4 în România? Nu poate cineva să vă spună cu precizie. Cel mai probabil la finalul lunii august - începutul lunii septembrie. Ne uităm la această tulpină indiană, care are o transmisibilitate crescută. Putem influența numărul de oameni care se vor vaccina, este singurul lucru pe care îl putem controla. Un lucru pe care nu îl putem controla: emergența unor tulpini și a unor mutații. Avem o soluție simplă la îndemână, care este sigură: vaccinarea.