Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) anunță că s-a autosesizat în cazul suspendării activității agenției elene de turism Mouzenidis Travel Greece, care, prin întreruperea prestării serviciilor în perioada 18 iunie-31 iulie 2021, a păgubit 1.303 de români ce urmau să își petreacă vacanța în Grecia, cu o sumă totală de aproximativ 450.000 euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform sursei citate, după ce în 17 iunie Mouzenidis Travel Greece anunța decizia de suspendare a activității, s-a conturat ipoteza că agenția de turism elenă a intrat în insolvență.

Ministerul Economiei spune, într-un comunicat de presă transmis vineri, că a început un dialog cu autoritățile din Grecia și au fost cerute lămuriri suplimentare la nivel înalt în legătură cu măsurile de protecție pentru turiștii români ale căror vacanțe au fost afectate, cu sublinierea pârghiilor legale prin care guvernul elen poate interveni în deblocarea crizei, și transmiterea unei poziții ferme în ceea ce privește declararea insolvenței operatorului economic.

Dacă ipoteza este adevărată și Mouzenidis Travel Greece și-a declarat insolvența, românii păgubiți ar putea beneficia de protecție. Conform art. 17, alin. (1) din Directiva (UE) 2015/2302 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, "statele membre se asigură că organizatorii stabiliți pe teritoriul lor oferă garanții privind rambursarea tuturor plăților efectuate de către sau pe seama călătorilor, în măsura în care serviciile relevante nu sunt furnizate ca urmare a insolvenței organizatorului”, precizează Ministerul Economiei.

"Facem apel la agențiile de turism intermediare din țară, partenere Mouzenidis Travel Greece, care au facilitat achiziționarea vacanțelor, să acorde în continuare asistență clienților afectați și le mulțumim, pe această cale, pentru inițiativa lor, ca răspuns la criză, de a plăti din efort propriu contravaloarea serviciilor către aceleași destinații ori altele, în conformitate cu opțiunea turiștilor, sau chiar de a returna banii. În contrapartidă, MEAT va sprijini demersurile întreprinse pentru recuperarea sumelor achitate către agenția de turism elenă", mai spun reprezentanții Ministerului Economiei, precizând că vor reveni cu informații pe măsură ce dialogul cu autoritățile din Grecia va avansa.

CITEȘTE ȘI:

Un touroperator care vinde vacanțe în Grecia a anunțat că își suspendă activitatea / Mai mulți români se plâng că au plătit vacanțe