Numărul românilor de peste 65 de ani care muncesc se va dubla în 10 ani / Sectoarele care vor crea joburi și cele în care vor dispărea (Estimări)

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 23 iunie 2021, 7:34 Actualitate | Esenţial


Munca la birou
Foto: FS-Stock / Alamy / Profimedia Images
Ocuparea forței de muncă în România va crește cu o rată mai mare decât media UE-27 în perioada următoare, creștere bazată pe participarea crescândă pe piața muncii a românilor cu vârsta peste 55 de ani, potrivit estimărilor Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop). Astfel, rata de participare pe piața forței de muncă pentru această grupă de vârstă, va ajunge la 82% (de la 56% în anul 2000). Până în 2030 CEDEFOP estimează că numărul celor cu vârsta peste 65 de ani se va dubla față de 2020 (rata de participare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani este prognozată să urce la 9 puncte procentuale, de la un declin de 3 pp în 2010-2020).

Pe de altă parte, se așteaptă o reducere consistentă a intrării pe piața muncii a celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, pe fondul contracției ridicate a populației din această grupă de vârstă. Până în 2030 CEDEFOP estimează că numărul celor cu vârsta peste 65 de ani se va dubla față de 2020 (rata de participare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani este prognozată să urce la 9 puncte procentuale, de la un declin de 3 pp în 2010-2020).

În graficul de mai jos, ”harta” dificultăților la angajare în România în intervalul 2021-2030:Ocuparea forței de muncă în construcții va crește relativ puternic în intervalul 2022-2030, în vreme ce în agricultură va continua să scadă, mai arată raportul CEDEFOP.

În sectorul prelucrător, creșterea ocupării forței de muncă va fi determinată în mare parte de creșterea ocupării forței de muncă în sectorul alimentar, băuturi și tutun și inginerie.

În subsectoare cum ar fi comerțul cu ridicata și cu amănuntul, cazare, catering și transporturi, numprul angajaților va crește, chiar dacă în cazul transporturilor sau a sectorului logistic evoluția joburilor va fi puternic afectată de robotizare și automatizare.

În servicii, activități cum sunt serviciile juridice, contabile, consultanță și telecomunicații vor performa cel mai puternic, în vreme ce serviciile administrative vor avea cea mai slabă performanță.În proiecțiile CEDEFOP apare un lucru specificRomâniei, Ungariei și Poloniei. Anume că numărul absolvenților cu studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicita studii superioare nu crește atât de mult. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic între ceea ce oferă economia reală și ceea ce vin să ofere generațiile care intră pe piața muncii și care au calificări tot mai înalte.
”E o problemă și a structurii economiei românești, care nu e de natură să absoarbă un număr foarte mare de absolvenți de studii superioare. Noi am dezvoltat foarte mult învățământul terțiar academic, nu cel terțiar vocațional. Va apărea o presiune asupra celor cu studii medii care vor presă la rândul lor către cei cu calificări scăzute. E o problemă de structură a economiei”, arată Cătălin Ghinararu, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale.
”Există un mismatch , o neconcordanță foarte puternică între cererea și oferta de pe piața muncii. Eu aș spune că între logica cererii și cea a ofertei. Mă refer la ceea ce cer agenții economic, ce structură de ageți economici există- asta la logica cererii. Când vorbesc despre logica ofertei mă refer la ce au făcut oamenii concret. Oamenii au mers întotdeauna pe ideea de a-și crește gradul de pregătire profesională, numărul de absolvenți de studii superioare la noi a crescut foarte puternic este una din cele mai mari creșteri din zona Centrului și Estului Europei. Numai că piața muncii nu a oferit astfel de locuri de muncă pentru a corespunde acestor absolvenți” , spune Ghinăraru într-o discuție cu Hotnews.ro

El a realizat o lucrare de cercetare pentru una din administrațiile publice din țară. unde a arătat că, din nefericire cea mai mare parte a absolvenților de studii superioare din România, în momentul de față se concentrează în sectoare ale administrației publice. Deci aproape 40% din absolvenții de învățământ superior din România sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate.

Trebuie spus că aproape 60 la sută din forța de muncă în general lucrează în sectoare care nu au de-a face cu studiile superioare: prin Horeca, depozite, retail, alte servicii, tot felul de lucruri de genul ăsta.

Există într adevăr această neconcordanță foarte foarte puternică între structura economiei care determină structura cererii de muncă până la urmă și structura ofertei de muncă, ceea ce intră pe piață. Și repet, oferta de forță de muncă cu studii superioare s-a canalizat spre zone ale administrației publice, o zonă care contribuie la formarea PIB prin consumurile finale, mai spune cercetătorul român.
Crearea de locuri de muncă poate fi privită ca număr total de locuri de muncă generate într-o anumită perioadă de timp de către firmele existente plus locurile de muncă adăugate de întreprinderile nou create. Astfel, o creștere a numărului total de locuri de muncă poate fi considerată ca un semnal pozitiv. Prin simetrie, distrugerea locurilor de muncă este egală cu numărul total de joburi închise atât în firmele de pe piață plus cele din cazul firmelor care dau faliment. Cele două procese coexistă în economie și, deși este normal ca un sector să creeze locuri de muncă, în timp ce alții să le închidă, este mult mai de dorit ca numărul de locuri de muncă adăugate să depășească pe cel al locurilor de muncă distruse.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18178 vizualizari

 • -9 (21 voturi)    
  Mersi UE!!!! (Miercuri, 23 iunie 2021, 8:42)

  Lok [utilizator]

  Daca nu emigrau atatia ca sa faca banu la pensionarii UE nu aveam problema pensiilor si a varstei de pensionare.
  • +2 (4 voturi)    
   esti ironic? (Miercuri, 23 iunie 2021, 9:31)

   cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   sper ca da
   • +4 (8 voturi)    
    efectul psd asupra Romaniei (Miercuri, 23 iunie 2021, 10:59)

    SkyS [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

    Inainte sa-ti faci griji de altii uita-te in propria ograda ca de acolo incepe curatenia.

    In Romania se munceste greu si pe bani mai putin pentru ca psd a avut grija sa puna o gramada de trantori peste cei cinstiti: unii cu spaga, altii cu pensii speciale, altii cu pensie anticipata si angajati iar la stat, institute si comitete cum era al lui iliescu, contracte cu statul cu preturi umflate de zece ori, aia mai saraci pensie inainte de termen cu asa zis handicap etc. Deci esti ingrijorat de ce nu platesc romanii miliardele tocate de sistemul pus de psd?
    • +2 (2 voturi)    
     Si cine a votat PSD? (Joi, 24 iunie 2021, 1:27)

     Bibishor [utilizator] i-a raspuns lui SkyS

     Cei "cinstiti". "Cinstiti", dar multi.
  • -3 (7 voturi)    
   LOL! (Miercuri, 23 iunie 2021, 9:56)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Multumeste-le patronilor care inca tin sclavi la gri si la negru, sau cu salariu la plic.
   • +5 (11 voturi)    
    Sigur nu e asta problema (Miercuri, 23 iunie 2021, 10:45)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Cine te opreste sa-ti faci firma si sa fii tu patronul ala bun, care da salarii mari si plateste toate taxele?
    S-ar intoarce milioane daca ar fi atat de simplu. Cei care au plecat nu duc lipsa de ambitie, initiativa si chef de munca. Dar cine s-a intors si a incercat sa faca o afacere cinstita a descoperit un mediu economic toxic, in care doar prostii platesc taxe plus o gramada de functionari paraziti care isi cer spagile ca sa nu-ti inchida firma.

    @Lok: De ce as alege sa fiu salariat in Romania, care imi ia 43% din salariul brut + 20% TVA, fara sa imi dea inapoi mai nimic? Cat timp poporul va alege majoritar PSD si PNL, taxele mele nu vor sustine acest grupuri mafiote a care se mentin la putere cu pomeni electorale si discursuri populiste.
    • -3 (7 voturi)    
     Nu contest alegerile individuale. (Miercuri, 23 iunie 2021, 11:34)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Doar politica de stat care a favorizat acele alegeri in detrimentul tarii. Si nu le stiu pe toate dar cateva notabile: Erasmusu, ilegalizarea legarii de glie etc. Sunt multe si marunte dar unidirectionale.
     • +3 (5 voturi)    
      E clar (Miercuri, 23 iunie 2021, 13:45)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Pot sa termin eu lista pentru tine; revolutia din '89, deschiderea granitelor..
      Deci ti-e dor de vremurile comuniste, cand romanii care incercau sa fuga din tara erau impuscati in spate de graniceri.
  • +8 (10 voturi)    
   te-ai intrebat (Miercuri, 23 iunie 2021, 9:59)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   daca problema nu e UE ci Romania? De ce pleaca printre straini? De bine ce le este aici, nu?
   • -1 (7 voturi)    
    Problema este in ambele parti. (Miercuri, 23 iunie 2021, 11:00)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    Imbatranirea demografica a UE este o certitudine. Acolo e nevoie de careva sa munceasca serios ca pensiile alea si economiile sa nu scada vertiginos. Solutia a fost simpla, import de forta de munca de afara contra Fonduri UE sau daca se poate si fara alea.
    Tin sa iti amintesc ca 2 milioane de muncitori apti de munca produc la 10000 pe an doar 20 de miliarde in PIB ( sau cat o sa absorbim noi din FE in urmatorii 5 ani). Pentru unii aste e un business excelent, nu-i asa?
  • +3 (9 voturi)    
   Mersi România (Miercuri, 23 iunie 2021, 10:03)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Dacă rămâneau aici ce crezi că făceau? Șomau, răbdau de foame și creșteau găini pe balcon.

   Lasă că vine în curând un nou val de migrații. Vor rămâne doar specialii în România: ăia cu pensii mari de la stat și ăia care nu plătesc taxe de la privat.
   • -3 (7 voturi)    
    Aveau grija de copii de batrani. (Miercuri, 23 iunie 2021, 10:56)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Votau cu unii mai putin socialisti. Aveam forta de munca si somajul mai sus de subzistenta 5%. Plateau taxe si impozite sa putem plati pensii fara sa ridicam varsta. Dar astea sunt greu de inteles asa ca sa vorbesc pe singura limba populara.... crestea consumul :))))))))).
    • +2 (4 voturi)    
     Numai tu înțelegi ce spui (Miercuri, 23 iunie 2021, 13:54)

     Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Normal că e e greu de înțeles ce vrei să spui când povestești scenarii SF.

     Nu știu dacă ai trăit perioada de dinaintea intrării în UE; care, by the way, asemenea aderării la NATO a fost meritul socialiștilor bolșevici ruși (bla bla bla) din PSD. Nu știu dacă ai simțit sărăcia care era atunci și cât de privilegiați (fără nicio glumă) se simțeau românii să poată meargă în UE să doarmă pe străzi și să lucreze ocazional la orice numai să facă un ban.

     Asta cu îngrijitul bătrânilor mergea în Italia unde bătrânii și familiile lor au bani să plătească îngrijitori. Nu în Rommanistan unde, dacă nu erai special, mureai de foame (și încă mori) cu pensia dată de stat după zeci de ani de muncă.
     • -1 (3 voturi)    
      Intre timp datorita plecarii a 5-6 milioane (Miercuri, 23 iunie 2021, 15:54)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

      de tineri apti de munca au aparut niscai probleme. Le-am enumerat, copii parasiti, batrani in mizerie. Politicul ales de o populatie imbatranita. Forta de munca slaba de nici companiile vestice nu vor sa mai vina ca nu au cu ce.
      Nu zic ca celor plecati nu le este mai bine, dar tara nu a beneficiat de emigratie ci din contra a pierdut imens. Inca sunt uimit ca putem sa crestem cu deficitul de azi dar asta se va schimba ca demografia ramane o problema.
      • +3 (3 voturi)    
       ...plecarii a 5-6 milioane? (Joi, 24 iunie 2021, 1:35)

       Bibishor [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       De unde ai luat rezultatul? Din burta? In Romania mai sunt 14 milioane de romani. Daca mai sunt si astia...Statistica aia schioapa facuta pe genunchi trece in lista romanii cu rezidenta in alte tari care nu mai au de gand sa revina pentru ca nu mai au la ce.
 • +6 (6 voturi)    
  mismatch (Miercuri, 23 iunie 2021, 9:27)

  of of [utilizator]

  Pentru că guvernul nu stimulează industriile și afacerile care pot angaja forță de muncă cu studii superioare.. doar horeca, fabrici de componente auto, ceva agricultură, IT
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 iunie 2021, 9:33)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  munca si nemunca... (Miercuri, 23 iunie 2021, 9:43)

  wweesstt [utilizator]

  fara pensiile speciale si reforma aparatului bugetar! asta vor toti romanii cinstiti! daca anul acesta nu se elimina pensiile speciale si nu se face reforma adevarata in aparatul bugetar, ma stepta ca societatea civila care ne-a scos in strada la proteste(si bine a facut ca ne-a scos atunci) si am iesit impotriva unor chestiuni mai putin importante decat pensiile speciale, reforma aparatului bugetar , indatorarea copiilor si nepotilor.. si acum acum acea societate civila sa nu a atitudine impotriva unor securisti speciali?! mi se pare jenannt, umilitor pt societatea civila! daca nu va lua atitudine si nu ne va indeman sa iesim in strada impotriva specialelor si pt reforme, 'societatea civila' nu va mai putea sa scoata oameni la proteste nciodata, pt ca nimeni nu va mai iesi, daca acea societate civila tace legat de speciale si de reforme! se discrediteaza total! ma astept ca de exemplu tudor chirila si alti lideri ai protestelor sa ia atitudine fata de pensiile speciale(care sun practic niste crime importiva contribuabililor)! hai tutor, curaj! ma intreb oare cum se uita stefan.mandache in ochii propriilor angajati care muncesc pe branci si au mai sta si in 75% in pandemie, cum se uita in ochii lor si le explica ca trebuie sa munceasca sa plateasca pensii speciale obscene de la 42 de ani si sporuri si salarii babane animalelor politice?! cum dl mandache?! cum?!
  • 0 (4 voturi)    
   pe aproape (Miercuri, 23 iunie 2021, 15:20)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

   De fapt, problema nu sunt pensiile speciale si salariile bugetarilor. Capra vecinului..

   Important pentru mine este ce face statul cu taxele mele. Daca bugetarul din primarie, spital sau scoala ofera servicii de calitate si magistratul cu pensie de serviciu are aduce coruptia le nivelul din tarile scandinave, mi se pare normal sa fie platiti la fel de bine ca si mine.

   Discutia asta despre pensii speciale este o marota aruncata intentionat in discursul public pentru a evita adevaratele piedici in evolutia societatii romanesti - regresul intentionat in reformele justitiei si parazitarea functiilor bugetare cu incompetenti numiti pe criterii politice.
 • +10 (10 voturi)    
  Asta rata cit de.. (Miercuri, 23 iunie 2021, 11:37)

  CetateanulRoman [utilizator]

  pafaristi sint cei ce construiesc asemenea prognoze. Cum nu invata NIMIC din greselile altora
  Sistemul de pensii asa cum e construit e o schema Ponzi care traieste din speranta ca depunatorii mor si mostenitorii nu au dreptul la banii depusi.
  Pentru a supravietui in sisttemul de pensii ar trebui depuse fondurile incasate din REDEVENTELE pt exploatarea materiilor prime si parte din accizele pt alcool, tutun - chestii care duc la imbatrinirea prematura si imbolnavirea populatiei (cealalta parte in sisitemul de sanatate)
  Dar polititcienii nostrii sint prea dedulciti la spagile celor ce exploateaza materii prime.
  In al doilea rind o industrie in care "se va dubla nr celor peste 65 ani" va fi practic anchilozata. Industriile dinamice au angajati tineri, flexibili, adaptabili. Cu persoane peste 65 de ani intreagul sistem economic se va prabusi.Si sa pui sefi tineri peste personal imbatrinit va fi o catastrofa continua. Practic cei in virsta se vor tirii 10 ani alternind somaj cu posturi mult sub pregatirea lor, doar, doar vor muri inainte sa aibe dreptul de pensionare
  Practic asta se numeste eutanasiere.
  Am fi mult mai cistigati daca pensionarea va fi obligatorie la 55 ani, sprijinit sistemul cu bani din redevente; pensiile speciale disparute; pensiile personalului din institutiile de forta sprijinite prin incasarea de taxe suplimentare de la borfasi - si nu tratarea lor cu blindete in sistemul juridic.
  Si sa poata lucra cei a caror experienta chiar reclama prezenta lor in cimpul muncii
  Dar cine sa faca asa ceva? Zilnic se lupta sa ne demonstreze ca sint toti aceeasi mizerie - nu stiu decit sa spolieze si sa impileze un popor zilnic tot mai pauperizat. Doar borfasii au drepturi si o duc tot mai bine


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by