Intervenția în cazul urșilor va fi atât "imediată”, în cazul celor agresivi, cât și "preventivă” în zonele tampon ale localităților, iar urșii vor putea fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați, în funcție de gravitatea situației, în 24 de ore, conform proiectului de ordonanță de urgență pregătit de ministrul Mediului, Tanczos Barna. El spune că primăriile vor semna contracte cu asociațiile de vânătoare care vor realiza "intevenția”.

Ursoaica cu puiFoto: freepik.com

Cele mai importante puncte din proiectul de ordonanță, conform ministrului Mediului:

  • "În funcție de gravitatea situației, urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată din jandarmi și vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezența ursului.
  • Primăriilor li se dă posibilitatea de a semna un contract cu asociațiile de vânătoare în vederea rezolvării atacurilor urșilor prin intervenție imediată.
  • În zonele tampon ale localităților se oferă posibilitatea de prevenire prin alungarea, tranchilizarea și relocarea sau împușcarea urșilor agresivi".

Ministrul Mediului aduce ca argumente pentru această ordonanță de urgență faptul că în luna iunie sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor.

  • "Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omenești. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenții imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulți cei care conștientizează gravitatea situației, atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul guvernului", adaugă Tanczos Barna, într-un mesaj postat marți pe Facebook.

Propunerea legislativă privind intervenţia imediată în cazul urşilor care vin în zonele locuite va fi discutată în coaliţia de guvernare, spunea luni ministrul Mediului. El a susținut că "obligaţia ministerului este să apere cetăţenii" și că nu se pune problema, în niciun caz, de vânătoare de trofee, așa cum îl acuză organizațiile de mediu.

Organizația de Mediu Agent Green a lansat o petiție pentru demiterea lui Tanczos Barna, susținând că "s-a transformat rapid în ministrul vânătorilor", în timp ce Greenpeace România spune că Tanczos Barna "speculează oportunitatea" într-un moment în care opinia publică este îngrijorată de atacurile urșilor în comunități.

În ultimele zile, două persoane au fost atacate de urs în Harghita şi se află internate în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, prezenţa acestor animale fiind semnalate aproape zilnic în unele localităţi ale judeţului.