Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că a început consultări pentru modificarea legislaţiei astfel încât autorităţile locale să poată interveni în cel mult 24 de ore de la atacul unui urs, pentru sedarea sau împuşcarea animalului. Organizația de Mediu Agent Green a lansat o petiție pentru demiterea lui Tanczos Barna, susținând că "s-a transformat rapid în ministrul vânătorilor", în timp ce Greenpeace România spune că Tanczos Barna "speculează oportunitatea" într-un moment în care opinia publică este îngrijorată de atacurile urșilor în comunități.

Tanczos BarnaFoto: Agerpres

Ministrul Mediului a anunțat luni că, în contextul atacurilor frecvente ale urșilor "în Ţinutul Secuiesc", a început consultări cu primarii, cu asociații de vânătoare și cu organizaţii de fermieri din zonă pentru a discuta despre modificarea legislaţiei care ar da posibilitatea autorităţilor locale ca prin sedare sau împuşcare să poată să intervină în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac.

  • "Avem o responsabilitate enormă şi trebuie să luăm împreună, în mod raţional, cele mai bune decizii în această temă", spune ministrul Mediului.

El afirma, sâmbătă, că vrea modificarea legislației prin ordonanță de urgență, astfel încât să fie permisă intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor periculoși în localități.

Ministrul Mediului preciza săptămâna trecută că o ordonanță care vizează împușcarea urșilor agresivi în maximum 24 de ore de la sesizarea unei probleme va ajunge pe masa Guvernului cel mai probabil în luna iulie.

Greenpeace România: Tánczos Barna pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu

Anunțul ministrului a provocat reacția aprinsă a ONG-urilor de mediu.

Greenpeace România îl acuză pe Tánczos Barna că "pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu, sub forma mascată a cotelor de prevenție".

Reprezentanții organizației spun că, într-un moment în care opinia publică este îngrijorată de atacurile urșilor în comunități și frustrată de lipsa de implicare a Ministerului Mediului, Tánczos Barna "speculează oportunitatea și anunță două măsuri salvatoare", explicând doar una dintre ele.

  • "Intervenția imediată, într-adevăr necesară pentru înlăturarea pericolului în situații de criză, care va fi aplicată gradual prin: alungarea animalului, tranchilizare și relocare dacă vizitele se repetă, împușcare dacă animalul are comportamentul alterat și devine agresiv.
  • Intervenția de prevenție în pădure, chiar și acolo unde ursul nu a coborât în sat, dar "ar putea" deveni periculos. Această măsură deschide larg poarta organizării partidelor de vânătoare la trofeu, propunerea fiind inclusă la pachet cu intervenția de urgență, dar deloc explicată în intervențiile ministrului", afirmă reprezentanții Greenpeace.

Agent Green, petiție pentru demiterea lui Tanczos Barna

Și organizația de Mediu Agent Green a reacționat, lansând o petiție pentru demiterea lui Tanczos Barna: "Este timpul ca natura să primească un ministru care să o apere, nu să o distrugă. Premierul României trebuie să își aleagă pentru mediu, un ministru spcialist în științele naturi, care iubește deopotrivă natura, oamenii și animalele sălbatice".

  • ”Am impresia că ministrul Mediului s-a transformat rapid în ministrul vânătorilor, le reprezintă interesele, minimizează faptul că ursul este o specie strict protejată și că are nevoie de ajutor din partea ministerului și nu să aștepte mură în gură din partea organizațiilor. Tot ce am făcut noi a fost să prezentăm modele reale de succes. Mai mult, am luat autoritățile din județele Covasna și Harghita, unde se presupune că sunt cei mai mulți urși, le-am plimbat în SUA, inclusiv în zona Yellowstone, au învățat despre coexistență și au promis că vor veni acasă și vor aplica absolut toate aceste măsuri, de la banalele garduri electrice, care sunt infailibile, dacă le menții într-o stare bună de funcționare, până la banalele tomberoane anti-urs.
  • În acest moment, ministerul tot ceea ce face este să refuze să aloce bani pentru aceste măsuri, nu vrea să scoată nici un ban din buzunar și vrea să ajute vânătorii să organizeze aceste partide de vânătoare la trofee (...). Am inițiat o petiție pentru demiterea ministrului Mediului, este un ministru iresponsabil, care nu reprezintă deloc interesele instituției, este împotriva naturii și nu cu natura”, a afirmat luni, la RFI, președintele Agent Green, Gabriel Păun.

În ultimele zile, au fost atacți de urși doi bărbaţi din judeţul Harghita. Primul atac a avut loc vineri, când un bărbat de 54 de ani a fost atacat la ferma sa şi a suferit multiple răni, fiind operat. Duminică, un alt bărbat, de 53 de ani, din Căpâlniţa, a fost atacat de un urs când verifica gardul electric din zona unde are animale. Şi acesta a fost grav rănit, fiind operat.