Cum vrea Guvernul să sprijine familiile tinere, ca să încurajeze natalitatea / 2020, anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 17 iunie 2021, 11:24 Actualitate | Esenţial


Nasterile s-au imputinat în pandemie
Foto: sxc.hu
Actuala guvernare are în vedere sprijinirea familiilor cu unul sau mai mulţi copii în ceea ce priveşte construcţia de locuinţe, prin credite nerambursabile sau parţial rambursabile, susține vicepremierul Kelemen Hunor. Aceasta, în condițiile în care în 2020 în România s-au născut doar 178.000 de copii, față de 300.000 în 1990. De altfel, în țara noastră s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani.

Kelemen Hunor a spus, la B1 TV, că părinţii ar trebui încurajaţi să aibă mai mulţi copii nu doar prin mărirea alocaţiilor, ci şi prin alte măsuri.
 • "Vrem să sprijinim familiile în construcţia de locuinţe şi asta vom propune. Toate aceste măsuri vor fi detaliate în proiecte de legi, până la sfârşitul anului. (...)
 • Noi am spus că în acele familii în care este un copil, merge cu credit fără dobândă, unde sunt doi copii mai dai ceva din credit şi doar o parte trebuie rambursată - noi am spus să mergem până la 70% în prima parte, în cazul familiilor cu trei sau mai mulţi copii valoarea creditului trebuie rambursată în proporţie de 65%, 60% şi 55%, în funcţie de posibilităţile bugetare.
 • Perioada propusă de către noi va fi de solicitare a creditului între 2022 şi 2028-2029. Trebuie să mergi pe o perioadă mai lungă, ca să aibă această măsură şi efecte în societate", a detaliat Kelemen Hunor.
El a susținut că alte măsuri avute în vedere sunt construcţia de creşe, program început, dar şi acordarea indemnizaţiei de îngrijire a copiilor şi pentru bunici sau reducerea impozitului pe venitul global în funcţie de numărul de copii.

2020, anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani


Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. Cei mai puțini copii s-au născut în Tulcea (puțin peste 1500), iar cei mai mulți în București, conform unor date transmise de Institutul Național de Statistică la solicitarea HotNews.ro. Județul cu cea mai mică pondere a mamelor a fost în 2020 Caraș-Severin, unde puțin peste 3% dintre femei au adus pe lume un nou-născut.

Măsurile de politică demografică privind interzicerea avorturilor adoptate la sfârșitul anului 1966 au avut ca efect redresarea puternică a natalității, mai ales în primii ani de aplicare a decretului, când s-au născut în medie peste 526.000 de copii anual, consemnându-se rate de 27,4 la mie (în 1967) și respectiv 26,7 la mie (în 1968). După 1980 s-a înregistrat o diminuare a numărului născuților vii, în medie sub 400.000 copii anual, iar în decursul perioadei 1980-1989 rata natalității a oscilat între 14 la mie și 18 la mie.

Revoluția din decembrie 1989 a adus printre primele măsuri abrogarea legislației privind interzicerea avortului și contracepției, care au determinat scăderea natalității începând cu 1990, România aliniindu-se tendinței generale europene. Totuși, multe țări occidentale au o situație ceva mai bună, în contextul în care au politici de sprijin al familiilor cu copii.
 • Natalitatea a fost mai scăzută în mediul urban în comparație cu mediul rural, cu excepția perioadei 1979-1985 și anii 2009 și 2010 când rată natalității a fost superioară celei din rural. În mediul urban se observă o proporție mai redusă a familiilor cu mulți copii, un număr destul de mare de cupluri familiale limitându-se la un singur copil sau cel mult doi.
Specific României înainte de 1990, era faptul că marea majoritate a nașterilor se produceau în cadrul căsătoriilor (96%-97%) iar în 4 din 5 căsătorii în cadrul primei căsătorii. Deci natalitatea era legată în mare măsură de nuptialitate, iar populația României s-a caracterizat printr-o nuptialitate înaltă.

Începând cu anul 1992 asistăm la o creștere a numărului de nașteri în afară căsătoriei, proporția lor progresând de la an la an. Înainte de 1990, din 100 de copii născuți, doar 3 erau în afara căsătoriei. În 2019, din 100 de nașteri, peste 30 erau înafara căsătoriei. Asta în medie. Pentru că la țară, adică fix acolo unde ai zice că tradiția contează, lucrurile stau cel mai prost din acest punct de vedere. Cea mai mare parte a copiilor născuți în afară căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%).

Diferența dintre vârstă medie la prima căsătorie și vârstă medie la prima naștere a înregistrat un proces de diminuare (de la 0,6 ani în 1980 la zero ani în 2010), ceea ce arată o schimbare de comportament demografic. Astfel, momentul conceperii copilului tinde să preceadă momentul căsătoriei.

Desigur că aceste diferențe între vârstă medie la prima naștere și vârstă medie la prima căsătorie, și mai ales diferența negativă, frecvent întâlnită după 2003, se datorează și creșterii ponderii nașterilor ilegitime, deci a femeilor foarte tinere, care necasatorindu-se, nu mai contribuie la obținerea vârstei medii la prima căsătorie, deși contribuie la obținerea vârstei medii la nașterea primului copil.

Peste 70% dintre cupluri au declarat că nu își doresc deloc copii. Aspectele financiare - situația financiară, muncă plătită a femeilor - sunt determinante în decizia de a (mai) avea un copil, ele fiind cele care vor avea cel mai mult de suferit la venirea pe lume a unui copil.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4264 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  Opinie (Joi, 17 iunie 2021, 11:40)

  BackinB [utilizator]

  Nu vreau sa sune discriminatoriu, ci doar o opinie legata de sustenabilitatea proiectului: cred ca ar trebui croite masurile astea pentru ca tinerii care sunt activi profesional (adica muncesc, cu alte cuvinte), sa fie primii stimulati. Altfel, oferind bani gratis celor care nu fac nimic o sa aiba drept rezultat pe termen lung alti tineri care nu fac nimic si asteapta pomeni.
  • -1 (3 voturi)    
   daca citesti articolul (Joi, 17 iunie 2021, 12:43)

   licasamadau [utilizator] i-a raspuns lui BackinB

   vezi ca se face referire la credite. Cine iti da credit fara sa faci nimic?
 • +14 (16 voturi)    
  ... (Joi, 17 iunie 2021, 11:47)

  samuraijack [utilizator]

  Trebuie renunțat la a da bani în mod direct familiilor cu copii pentru că încurajează traiul parazitar, din alocațiile copiilor și favorizează familiile care nu își educa copiii, aceștia devenind o povară când vor fi adulți.

  În schimb, ar trebui date facilități fiscale (e.g. returnarea unei părți din impozitul pe venit) sau beneficii cel mult materiale (rechizite, haine, mâncare) care să încurajeze familiile care contribuie pozitiv la societate.

  De asemenea, e nevoie mare de creșe, doar unu din 10 copii are loc într-o creșă și acces gratuit (transport, manuale, etc.) la tot ce înseamnă școală/educație.
 • +1 (17 voturi)    
  Prin mărirea taxelor (Joi, 17 iunie 2021, 12:00)

  Shaolin [utilizator]

  și concomitent scutirea de taxe pentru specialii din IT și alte domenii. Propun și menținerea pensiilor speciale și, de ce nu, chiar mărirea acestora.


  În felul acesta, restul fraierilor nespeciali vor trebui să tragă mai tare pentru a-i compensa pe speciali.

  Să vezi atunci creștere de populație. Prin alte țări desigur, că prost trebuie să fii să mai rămâi în rebutul acesta de țară.
  • 0 (2 voturi)    
   Exact (Joi, 17 iunie 2021, 13:15)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Hai sa distrugem si ultimul domeniu care produce si aduce bani la buget, poate unul din cele mai profitabile pe cap de salariat!

   Habar nu ai cati IT-isti pleaca din tara, chiar si in pandemie am colegi care au plecat! Hai sa facem in asa fel incat sa plece si mai mult!
   • 0 (0 voturi)    
    Ei na. Îl distrugi plătind taxe? (Joi, 17 iunie 2021, 13:41)

    Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Păi dacă domeniul nu suportă un grad de taxare ca celelalte domenii înseamnă că e un domeniu praf. Înseamnă că la cea mai mică recesiune economică se alege praful de el cu sau fără taxe mărite.

    Până pleacă aitiștii vor pleca ceilalți. Să rămâneți voi și cu esențialii de la stat. Să vă construiască autostrăzile și să vă plătească pensiile speciale fraierii cu salariu minim care vor mai rămâne pe aici.
  • 0 (0 voturi)    
   IT-istii "e" varza (Vineri, 18 iunie 2021, 11:43)

   autan [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

   Sa bage 80% la IT-isti. Mama lor de evazionisti.
   Cu banii aia reconstruim tara. Ca doar nu i-or fura si pe aia. Sau ii fura oricum? Hmmm
   IT-istii astia dau doar 2 salarii medii ca taxe si au pretentii de servicii in spitale si justitie corecta. Ei nu inteleg ca doar daca mai dau inca 10% abia atunci va functiona totul.
 • +5 (15 voturi)    
  Un mix de masuri e mai eficient (Joi, 17 iunie 2021, 12:01)

  animatron [utilizator]

  Sustineri fiscale prin reduceri de impozit pentru cei care au "curajul" sa aiba copii.
  Franta de ex. aplica de multi ani sistemul asta si e foarte eficient, acolo daca esti celibatar fara copii platesti maximum de impozit dar se reduce progresiv daca te casatoresti si ai copii.

  Sustineri financiare de durata, prin alocatii distribuite catre familii numeroase din regiuni sarace, dar numai cu controlul utilizarii acelor alocatii (ca nu esti obligat sa dai bani cash in mana parintilor) si de preferat pentru familii unde macar unul din parinti e angajat legal undeva (descurajezi munca "la negru" si cautarea activa a unui loc de munca).

  Sume platite o singura data, consistente, la nasterea celui de-al doilea copil si al treilea, pt ca reinnoirea generatilor se face cu o medie de 2,1 copii nascuti vii la o femeie fertila.

  Cadru legal si plati sau scutiri de impozit pentru bunicii care au grija de nepoti, asta ar incuraja o parte a tinerilor (mai putin culpabilitate ca isi lasa copii la bunici prea mult) si ar satisface si o parte a electoratului in varsta.

  Infrastructura masiv pentru crese, gradinite, scoli primare, maternitati, centre de fertilizare si tot ce inseamna asistenta acordata continuu si gratuit pentru femeile insarcinate.

  Femeile gravide, din luna a 4-a, sa aiba gratuitate la transporturi si reduceri (bonuri de stat) pentru alimente considerate sanatoase (ca se schimba nivelul de consum individual si se diversifica).

  Descurajarea avortului pe toate caile legale, cu campanii mediatice din fonduri publice, cu subventionarea ONG-urilor care ajuta mame si femei gravide.

  O societate care vrea sa-si pastreze stabilitatea si coeziunea are interes sa asigure reproducerea membrilor macar la nivelul minim de reinnoire a generatiilor (2,1copii /femeie), fara boom demografic expansionist daca nu se vrea asta (nu suntem Africa sau o tara islamica).

  Tarile care nu fac asta vor fi modificate profund etnic si cultural, unele probabil vor disparea.
  • +3 (5 voturi)    
   Poate ca asta se doreste (Joi, 17 iunie 2021, 12:11)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Unore le convine schimbarea componentei etnice si culturale. Asa se face loc si pentru alte popoare pe teritoriul acesta.
  • -1 (3 voturi)    
   sa se dea, sa se faca (Joi, 17 iunie 2021, 12:51)

   licasamadau [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   simplu de dat din taste, dar poate ar trebui sa prevezi si sursa bugetara, ca din cate stiu Romania nu are banii Frantei.
   Descurajarea avortului pe toate caile legale, inclusiv prin interzicerea lui, nu? Du-te inapoi in 1966.
   In final ai dat si sentinta: „Tarile care nu fac asta vor fi modificate profund etnic si cultural, unele probabil vor disparea.” Ce ne poti spune despre modificarile etnice si culturale din tara data ca exemplu de tine - Franta?

   Romanul e specialist in toate, de la fotbal, COVID, la demografie
  • +1 (3 voturi)    
   mda (Joi, 17 iunie 2021, 13:21)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   "Descurajarea avortului pe toate caile legale'

   Desurajarea si reducerea avorturilor se poate face printr-o singura metoda: EDUCATIE! Dar mna, sar popii si crestinopatii de fund in sus cand le mentionezi educatie sexuala in scoli!

   Altfel, ai parte de sharia crestina numita Polonia unde fac pariu ca in cativa ani or sa ajunga ca Romania pe vremea decretului lui Ceausescu, cu un val de copii abandonati in grija statului, legati de paturi si cu zero sanse de intregare in societate la 18 ani.
   • +1 (3 voturi)    
    Teoria si practica (Joi, 17 iunie 2021, 14:15)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Europa, pioniera educatiei sexuale: pe duca.
    Africa, fără educație sexuală sau de alt fel: campioana natalității.
    • -1 (1 vot)    
     Calitate inainte (Joi, 17 iunie 2021, 15:16)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     de cantitate. E mult mai probabil ca un membru al speciei cu mai putina melanina sa dea mai mult randament pe termen lung.
  • +3 (5 voturi)    
   aha... (Joi, 17 iunie 2021, 13:25)

   YamamotoIsoroku [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Altul care plange dupa Ceausecu si vrea interzicerea avortului
 • 0 (0 voturi)    
  stim (Joi, 17 iunie 2021, 12:51)

  cmariusalin [utilizator]

  stim cu totii cum vrea guvernul
  ca de obicei
  doar prin declaratii, si daca se poate sa faca altcineva ceva legat de treaba asta, bine, daca nu, nu...

  aa da - si sa le iasa si lor ceva, "normal"
 • 0 (2 voturi)    
  Mai e un detaliu (Joi, 17 iunie 2021, 14:15)

  raz_ [utilizator]

  Ca tata, in momentu cand faci un copil iti risti 25% din salar pe urmatorii 23 de ani. Daca mai ai ghinionul sa iei si teapa, a doua oara nu prea iti mai vine sa faci copii. Si cand aia 25% inseamna 3000 de ron pe luna stai si te gandesti ca mai bine stai calm. Poate ar trebui gandite si niste limite de bun simt la chestia asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Nativistii (Joi, 17 iunie 2021, 14:17)

  Setalcott [utilizator]

  Ca Orban Victor sa se ingrijeasca de natalitatea poporului maghiar, înțeleg.
  Ca un alt ungur sa se ingrijeasca de natalitatea poporului roman, ... o înțeleg și pe asta, dar nu ne face cinste.
 • 0 (0 voturi)    
  Romanii au nevoie de speranta! (Joi, 17 iunie 2021, 14:58)

  DrNRazvan [utilizator]

  Sa-i aresteze pe iliescu, roman si grupul lor de teroristi si mineri, si atunci romanii or sa aiba speranta in viitor si or sa faca copii, ar fi un semn ca cei care le-au ucis copiii in 89 si la mineriade nu scapa. De ce sa faca copii? nu au pe cine sa impuste teroristii? nu au pe cine sa schilodeasca minerii?
  Noroc cu procurorii care i-au pupat in coor pe teroristii si pe minerii ucigasi de copii ca ne-au scapat de Dumnezeu stie cate lovituri de stat transformate in revolutii sau de cine stie cate mineriade. Procurorii romani ii apara pe teroristi, pe pedofili si pe ucigasii de copii din 89 de romani, si nu pe romani de ei. De aia nu se fac copii in Romania.
 • +1 (3 voturi)    
  Iar mafia imobiliara urca preturile pana la cer! (Joi, 17 iunie 2021, 18:47)

  BernierC [utilizator]

  In imobiliare insa vor creste preturile! Lacomia mafiotilor e maladiva.Doar ca, in cativa ani, in apartamentele vechi si noi, din Romania, vor sta numai fantome! Ultimul sa stinga...lumanarea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by