Coordonatorul tehnic al Planului Național de Redresare și Reziliență, Nicolae Toderaş, a plecat în concediu, în pofida interdicţiei premierului Florin Cîțu, care îi avertiza pe funcționari să nu plece în concediu până când nu va fi aprobat PNRR. ”Mă îndoiesc că ministrul Ghinea ştia personal de acest concediu. Cu atât mai puţin PM”, a fost reacția fostului ministru al Muncii Violeta Alexandru.

Fonduri europene 2021Foto: Dreamstime.com

Nicolae Toderaș, coordonatorul cu rol tehnic al Planului Național de Redresare și Reziliență, a plecat în concediu, în perioada 14-18 iunie, la câteva zile după ce premierul a cerut expres ca, până la aprobarea finală a PNRR, nici un funcționar implicat în gestionarea Planului să nu-și ia liber, scrie Newsweek.

Contactat de către Newsweek, Toderaș a confirmat: "Mie mi s-a aprobat concediul săptămâna trecută. Domnul premier nu... nu știu cine sunteți!".

Nicolae Toderaș a fost numit de către ministrul Cristian Ghinea, în 18 ianuarie 2021, coordonator cu rol tehnic al PNRR.

UPDATE: Concediul lui Nicolae Toderaș reprezintă niște zile ramase din 2019 și a fost stabilit cu mult timp înainte și a fost aprobat înainte sa apară decizia Premierului.

Doar unul din 30 de oameni care lucrează pe PNRR este în concediu. În perioada aceasta sunt discuții pe partea de costing, domeniu de care nu se ocupa direct Nicolae Toderaș, deci nu afectează cu nimic lucrul pe PNRR, au transmis oficialii Ministerului Fondurilor Europene.

Violeta Alexandru: PNRR mi se părea o ocazie bună să se fi testat folosirea indicatorilor de performanță în administrația publică

Liderul PNL București, Violeta Alexandru, a reacționat pe Facebook, spunând că PNRR i se părea o ocazie bună să se fi testat folosirea indicatorilor de performanță în administrația publică, cu ținte clare de atins.

  • "Evaluarea se face la rezultat validat. Nu după principiul - eu am dat mai departe (nici nu știu ce se mai întâmplă). Acei funcționari care ating rezultate trebuie să fie cunoscuți, iar evoluția lor în funcția publică ar trebui să nu aibă nicio legătură cu vreun criteriu politic.
  • Oamenii așteaptă de la noi inclusiv o schimbare de atitudine în administrație. De la cine altcineva să aibă oamenii așteptări că reformează administrația? De la PSD? Nu cred.
  • Mă îndoiesc, uitându-mă la toate aprobările pe cererea de concediu, că Ministrul Ghinea știa personal de acest concediu al coordonatorului tehnic PNRR. Cu atât mai puțin PM. Asta nu mă liniștește. Administrația trebuie să fie condusă. Trebuie să i se dea obiective clare de atins și măsurate evoluțiile", a scris Violeta Alexandru.

În 11 iunie, premierul Florin Cîțu a ținut să le transmită funcționarilor care lucrează la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) că nu pot merge în concediu până când nu va fi apobat PNRR. El a mai susținut că vor pleca acasă cei care tratează superficial observațiile venite de la Comisia Europeană, iar din această cauză vor fi probleme cu PNRR.

Reamintim că CE a transmis reprezentanților României mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente, de la infrastructură până la educație, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că sunt neconcordanțe între sume, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte.