Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate, iar România este una dintre ținte pentru câștigul financiar imediat, spune șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu. Neutralizarea deșeurilor costă până la 500 de euro în Europa, în timp ce la noi dacă gunoaiele ajung la o groapă de gunoi costă 50 de euro. Reamintim că în ultima perioadă zeci de containere cu deșeuri din Eorupa, din țări precum Marea Britanie sau Germania, au fost descoperite la intrarea în România, fiind aduse de firme româneşti și trecute în documentele oficiale drept materie primă pentru reciclare.

Deseuri aduse in Portul ConstantaFoto: Ministerul Mediului
  • "În port verificăm orice container care ar ridica suspiciuni. Sunt containere care au produse second-hand, ele nu pot fi vândute. În față sunt produse second-hand și în spate sunt produse amestecate cu fel de fel de materiale care vor ajunge pe o groapă de gunoi sau depozitate aiurea.
  • Se fac și sesizări penale, luăm aceste firme, vedem cine le-a trimis, luăm legătura cu omologii noștri din alte țări, verificăm firmele din România, dacă au fost astfel de tranzacții, cine sunt beneficiarii, unde au ajuns", a afirmat, luni, la Digi 24, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

El spune că Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate, instalațiile sunt suprasolicitate, iar în acest context România este o țintă.

  • "Muncim mult ca România să nu devină o groapă de gunoi a Europei.
  • E o oportunitate economică, un câștig financiar imediat. Neutralizarea ajunge până la 500 de euro în Europa, la noi dacă aceste deșeuri ajung pe o groapă de gunoi costă 20 - 50 de euro, în cazul în care ajung la o groapă de gunoi, pe un depozit conform. Dar pot ajunge pe un câmp, imediat ce au trecut granița.
  • Importăm niște deșeuri periculoase sau greu de neutralizat, dar în același timp producem deșeuri la scară industrială greu de neutralizat, atât timp cât nu se face sortarea la nivelul cetățeanului, dublată de primării, deșeurile periculoase produse de noi ajung aiurea.
  • Dacă vă uitați pe cursurile de apă o să vedeți frigidere, baterii care sunt neutralizate în mii de ani", a explicat Berceanu.

"Un debutant la Garda de Mediu câștigă 2.350 de lei, aproape cât salariul unei persoane care vinde înghețată"

Octavian Berceanu mai spune că există o presiune la graniță pentru importurile de deșeuri, iar aceasta este încurajată de corupția sistemică evidentă în România.

Sunt rapoarte care ne spun clar că aceste structuri de crimă organizată au funcționat și încă funcționează bine pe teritoriul României și sunt o punte pentru importurile ilegale de deșeuri. Berceanu afirmă că se lucrează acum la neutralizarea acestor structuri de crimă organizată și a fost schimbată tactica: sunt controale cu comisari dintr-un județ în alt județ.

  • "Avem nevoie de un sprijin de la autorități - date despre acele firme, să vedem ce se întâmplă în teren, dotări. Deja ministerul ne dotează cu aparatură.
  • Dacă vorbim de salarizare, un debutant la Garda de Mediu câștigă 2.350 de lei, aproape cât salariul unei persoane care vinde înghețată. În condițiile astea rămânem fără oameni", a adăugat Octavian Berceanu.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spunea că deşeurile care ajung în România din alte ţări europene sunt aduse de firme româneşti, trecute în documentele oficiale drept materie primă pentru reciclare, însă „firma care le aduce rămâne cu 10% prelucrat şi 80% ajunge la groapă”. Conform ministrului, aceste importuri nu sunt greşeli, ci ”încălcări intenţionate ale legii”, iar în acest context Barna anunţă că se lucrează la nivelul Guvernului la schimbări care să ducă la specializarea unor procurori pe infracţiuni de mediu.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU: Este România groapa de gunoi a Europei? Comisarul Virginijus Sinkevičius anunță că legislația UE va fi schimbată