Este România groapa de gunoi a Europei? Comisarul Virginijus Sinkevičius anunță că legislația UE va fi schimbată - INTERVIU

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Duminică, 6 iunie 2021, 13:17 Actualitate | Mediu


Deseuri aduse in Portul Constanta
Foto: Ministerul Mediului
Uniunea Europeană este la acest moment în proces de revizuire a regulilor privind transporturile de deșeuri în UE și către țări terțe, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro comisarul UE pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Ce spune înaltul oficial european despre ce se poate face acum contra transporturilor ilegale de deșeuri, dar și despre cazul Arthur și problema urșilor în România, puteți citi în ultima parte a interviului acordat HotNews.ro cu ocazia EU Green Week 2021.

HotNews.ro: În ultima perioadă, în România, două subiecte au fost intens dezbătute: urșii și deșeurile. Aș începe cu deja celebrul caz al ursului Arthur, împușcat de un prinț austriac. România are cea mai mare populație de urși din Europa, urși care, nu în cazuri izolate, atacă gospodăriile și, uneori, oamenii. Legal, intervențiile sunt limitate, pe de altă parte țări europene nu acceptă relocarea animalelor din România. Ce le transmiteți oamenilor care spun că ni se dau lecții, dar rămân cu problema nerezolvată?

Virginijus Sinkevičius: Oriunde ai fi în Europa, autoritățile competente din țara ta sunt responsabile pentru gestionarea animalelor sălbatice și implementare legilor UE de protecție a naturii. Comisia face multe pentru a le sprijini, inclusiv prin instrumente de finanțare a agriculturii și mediului, și încercând să găsească soluții care să asigure conservarea naturii și protecția localnicilor.

Un bun exemplu este Platforma Regională a UE pentru Coexistență a Oamenilor și Carnivorelor Mari. Una dintre primele a fost făcută în România, în județul Harghita, pentru coexistența cu ursul brun. Aduce împreună diferiți oameni care lucrează la acțiuni comune. Aceste acțiuni includ cercetări asupra populației de urși, schimb de experiențe între părțile implicare, prevenirea și gestionarea daunelor.

Țările UE pot folosi și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pentru a implementa măsuri eficiente de protecție pentru eliminarea sau reducerea riscului de daune provocate de carnivore mari. Aici pot fi incluse garduri electrificate, instruirea ciobanilor, cumpărarea de câini de pază pentru animale și alte costuri cu munca pentru măsuri preventive. Din câte știu, România nu a inclus nicio măsură pentru prevenirea daunelor făcute de carnivorele mari în actualul Fond pentru Dezvoltare Rurală.

Urșii bruni sunt strict protejați în România, potrivit Directivei pentru Habitate a UE. Acest lucru înseamnă că orice formă de capturare sau ucidere deliberată a ursului brun în sălbăticie este intezisă, existând obligația de desemnare și gestionare de arii speciale pentru protejarea lor.

Deși prioritatea este prevenirea daunelor și atacurilor, legislația UE permite derogări pentru capturarea sau uciderea urșilor bruni respectând condiții stricte și doar ca ultimă variantă.

Aici pot fi incluse sănătatea și siguranța publică sau prevenirea unor daune grave culturilor agricole și animalelor domestice. Dar, repet, aplicarea unor astfel de derogări depinde de autoritățile naționale.

Există vreo inițiativă la nivel european privind un mecanism de relocare a urșilor în țările membre sau vă gândiți la o astfel de inițiativă?

Nu. Țările UE sunt responsabile pentru protecția faunei și florei sălbatice și sunt multe modalități de sprijinire a coexistenței dintre localnici și urșii bruni din România, așa cum am spus în răspunsul anterior.

Ce sfat ați da autorităților române pentru gestionarea acestei probleme?

Aș recomanda autorităților române să se folosească de toate instrumentele disponibile, inclusiv fondurile UE. De asemenea, am publicat recomandări și ghiduri specifice în ”Definirea, prevenirea și reacția la comportamente problematice ale urșilor în Europa” ce pot oferi noi perspective despre cum se poate facilita coexistența pașnică cu ursul brun.

Aș vrea să subliniez din nou că, deși intervențiile în interesul siguranței publice sau al prevenirii daunelor serioase rămân posibile, ele trebuie folosite doar în ultimă instanță.

Un alt subiect dezbătut în România în ultima perioadă a fost cel al deșeurilor. Containere cu deșeuri din Germania care nu puteau fi puse în circulație în România au fost descoperite în Portul Constanța. Este România groapa de gunoi a Europei? Chiar nu poate fi oprită această mafie a deșeurilor?

Știm foarte bine despre problema transporturilor ilegale, atât în interiorul, cât și în afara UE, dar nu cunoaștem acest caz specific.

Transporturile ilegale de deșeuri pot avea un spectru larg de efecte negative asupra mediului, sănătății publice și activităților economice legitime. Combaterea traficului cu deșeuri este crucială, și de aceea este una dintre prioritățile UE în combaterea criminalității organizate.

Ce măsuri ar trebui luate la nivel european ca aceste situații să nu se repete?

Deja luăm măsuri la nivel european pentru a ne asigura că nu apar astfel de situații – de exemplu colaborând îndeaproape cu multe părți implicate. Printre acestea se numără agenții de aplicare a legii din țări UE, Rețeaua UE pentru Implementarea și Aplicarea Legislației Mediului (IMPEL), Europol și organizații internaționale precum Agenția ONU privind Drogurile și Criminalitatea (UNODC) și convenția de la Basel pentru combaterea activităților ilegale de gestionare a deșeurilor și a transporturilor ilegale de deșeuri.

De asemenea, sprijinim investigațiile transfrontaliere și cooperarea dintre agențiile de aplicare a legii din țările UE. Un sprijin financiar semnificativ merge către proiecte ce vizează direct traficul cu deșeuri, cu accent pe fluxuri de deșeuri precum plasticul sau deșeurile electronice.

La acest moment suntem în proces revizuire a regulilor Uniunii privind transporturile de deșeuri în UE și către țări terțe, și vom include aici și căutarea de noi modalități de a întări și mai mult răspunsul UE la traficul cu deșeuri și revizuirea regulilor Uniunii privind protecția mediului prin legislația penală. Sunt convins că legislația va deveni astfel mai puternică.

Referințe:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3597 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  Răspuns (Duminică, 6 iunie 2021, 13:29)

  Shaolin [utilizator]

  Da! Care-i problema?
 • 0 (14 voturi)    
  normal ca este (Duminică, 6 iunie 2021, 13:40)

  cristi_an [utilizator]

  si nu numai pentru ca importam niste gunoaie de pe ici pe colo... dati asa o tura prin tara si unde va aruncati ochii, veti vedea gunoaie...peste gunoaie.
  Romanii sunt niste badarani prost crescuti!
  • +9 (9 voturi)    
   Nu "badarani prost crescuti" (Duminică, 6 iunie 2021, 15:33)

   axxa [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   O clasa ploitica iresponsabila si in acest domeniu, ca in multe altele, dealtfel. E mafia gunoaielor aduse din afara, pe baza carora unii fac milioane. Si printre astia "unii" sunt politisti si politicieni, care in loc sa reglementeze domeniul si sa impuna reguli oricat de drastice ar fi necesare pentru a stapani fenomenul se complac in situatie si-si rotunjesc veniturile. Sunt cei care castiga multi bani din traficul ilegal de deseuri, din taieri ilegale de paduri, din inmatricularea rablelor europei. La noi daca supermarketurile nu doresc sa se returneze ambalajele, ele nu se returneaza, ca le complica lor situatia. Si, uite-asa, tara se umple de pet-uri, plastice, deseuri medicale, auto sa sa.
 • -1 (11 voturi)    
  DA, luam si masinile uzate din vest (Duminică, 6 iunie 2021, 13:43)

  Gryphus [utilizator]

  parcul auto din Romania e format din 70% masini vechi din vest, majoritatea peste 10 ani vechime adica bune de casat
 • +5 (9 voturi)    
  digital garbage (Duminică, 6 iunie 2021, 14:38)

  notnow [utilizator]

  Da, este! Cu girul "ecologistilor" de la Bruxelles si avand evident complicitatea romanilor. Ecologizarea "marilor civilizatii europene" se face in detrimentul tarilor precum Romania, care devin paradisuri pentru gunoiul marilor metropole. Cinismul politicienilor UE (inclusiv a celor romani) atunci cand vorbesc despre "climate change", digitalizare si alte concepte dragute este criminal. Atunci cand mai solicitam "o tara ca afara" probabil ca ar trebui sa luam in calcul si aspecte practice si nu doar vorbe interesante...
 • +2 (6 voturi)    
  Eu sunt curios ce se intampla cu materialele recic (Duminică, 6 iunie 2021, 14:47)

  Mihai_P1 [utilizator]

  labile. Ce proportie e reciclata de fapt, ce proportie ajunge la groapa de gunoi, la incineratoare sau in oceane? Pentru ca e dubios exportul de gunoaie. Adica daca ajunge la noi, clar ajunge si in tari sarace. Si ce fac oamenii aia cu gunoiul, mai ales ala reciclabil?
 • +3 (5 voturi)    
  Da, este groapa de gunoi (Duminică, 6 iunie 2021, 16:55)

  VOX. [utilizator]

  Si groapa de gunoaie. Tara unde eroii nici nu se uita la tine daca nu le dai spaga, unde magistratii sunt in slujba infractorilor, unde politistii pot fi deosebiti de interlopi numai prin faptul ca poarta cascheta.
  Iar pentru cei instariti se ofera un pachet premium: poti ucide ursi, fete tinere si orice vrei, fara sa patesti nimic.
 • +2 (4 voturi)    
  Da (Duminică, 6 iunie 2021, 17:50)

  Coresponedntu [utilizator]

  Si depozitul de autoturisme vechi, cazane pe Diesel, REMAT ul UE la trecerea Vestului pe electric.
  Dar in principal e groapa de gunoi a romanilor din cauza traditiei, wc ul etern in fundul curtii, case fara canalizare care deverseaza rahatul in lacuri, rauri, paraie, aruncarea gunoiului peste gard la limita proprietatii, incendierea tarlaleor primavara si toamna si multe alte obiceiuri. Marginile drumurilor, lacurile, raurile , padurile sunt pline de gunoaie, resturi de materiale de contructii. Tara nu recicleaza decat ce se aude, cam 14%. In tarile scandinave se ajunge la peste 90%.
  Romania pierde bani pentru ca gunoiul incendiat inseamna materii prime in cazul unei economii circulare. Electrocasnicele sunt metal, hartia este celuloza, lemn, resturile biologice compost, ingrasamant natural, biogaz, PET urile sunt petrol, ce ramane, energie electrica. Cateva procente bune din PIB ul tarii se pierde prin arderi la gropile de gunoi, de catre samsarii tuciurii, sau de catre mafia gunoaielor, sau ajung pe campuri, in lacuri.
  Culmea, cea mai mare problema a Romaniei este lipsa reciclarii si poluarea iar tara nu are un partid ecologist. Subiectul nu intereseaza pe nimeni. Pana si la Zagreb a ajuns de anul acesta sa fie ales primar de la verzi. Nu mai vorbim de viitorul cancelar german, care ar putea fi tot ecologist.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by