Cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat, fiind dărâmate sau distruse aproape 20 de pietre funerare, spune Silviu Vexler, deputat din grupul minorităților, din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Poliția a confirmat informația și a anunțat că a deschis un dosar penal pentru profanare de morminte.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploiești. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi?”, scrie Vexler pe Facebook.

”Ura și prostia, în cele mai mizerabile și absurde forme sunt singurele explicații pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS. : Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiționalii copii minori?, a adăugat reprezentantul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti.

Poliția a fost sesizată și face cercetări.

„La data de 03.06.2021, Secţia nr.2 de Poliţie Ploieşti a fost sesizată cu privire la faptul ca un număr de 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor fiind căzute pe sol. Cu ocazia cercetării la fata locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte”, a transmis, duminică, Poliţia Judeţeană Prahova la solicitarea News.ro.

În 2019, Cimitirul Evreiesc din Huși a fost vandalizat, 73 de monumente funerare fiind distruse. Polițiștii de investigații criminale din cadrul IPJ Vaslui au anunțat ulterior că suspecți sunt trei minori.