"În acest moment stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Comisia Europeană a atras atenția că intrarea în vigoare a stagiului de 25 de ani aruncă în aer sistemul de pensii. A fost o schimbare economică facută din burtă de PSD. Ideea de a lasa stagiu la 25 de ani va însemna că mulți vor intra rapid la pensie și impactul va fi devastator. Ne-am asumat față de Comisia Europeană că nu va fi aplicată aceasta prevedere.", a declarat miercuri Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Cristian GhineaFoto: Agerpres

În PNRR, Guvernul și-a asumat reforma sistemului de pensii care presupune, printre altele, adoptarea unei noi legi a sistemului public de pensii simultan cu înlocuirea Legii 127/2019, inclusiv eliminând stabilirea unei perioade fixe de contributivitate de 25 de ani.

Intrebat daca stagiul complet de cotizare va rămâne la 35 de ani, Ghinea a spus că "stagiul maxim va fi legat de o formulă statistică și e un contract de consultanță pe care Ministerul Muncii îl va semna cu experți internaționali. Nu putem legifera prin PNRR, ci să ne asumăm niște reforme."