Constantin Sorinel Marcu trebuia să părăsească rapid România după ce a înjunghiat un bărbat în gât în urma unei dispute de la o piscină publică. Un prieten al acestuia din Craiova i-a sugerat să ia legătura cu Florian Tudor, zis „Rechinul”, relatează OCCRP.

Florian Tudor, zis Rechinul, a pus bazele unei retele infractionale transnationale in MexicFoto: Captura video

Oferta era greu de refuzat: prietenul lui Marcu îi sugerase să plece în Riviera Mayașă, un paradis tropical unde putea să stea ascuns, și să câștige bani lucrând pentru o cunoștință de-a sa.

„I-a promis o viață bună acolo”, relatează Maria, mama lui Marcu.

Însă noul angajator al bărbatului era Florian Tudor, un interlop care conducea o rețea infracțională organizată din Mexic ce clona carduri bancare prin instalarea unor bancomate false în întregul Mexic.

Tudor se mutase din Craiova în Mexic în urmă cu câțiva ani unde a ajuns să fie cunoscut drept „Rechinul”.

După ce a fost angajat ca bodyguard al acestuia, Marcu a ajuns în cercul de putere al unei rețele infracționale transnaționale despre care se estimează că obținea venituri ilicite ce ajungeau până la 240 de milioane de dolari anual.

Pentru o perioadă Marcu a trăit în Mexic, lucrând îndeaproape cu angajatorul său și lucrurile au mers bine. Atât de bine încât Marcu s-a oferit chiar să ucidă pentru Florian Tudor. Însă prietenia a început să se strice după un an.

Rețeaua infracțională opera în Riviera Mayașă, una dintre cele mai populare destinații turistice din Mexic (FOTO: Benedicte Desrus / ddp USA / Profimedia Images)

„O să vi-l trimitem acasă în sicriu”

Unul dintre membrii rețelei a relatat că „Rechinul” a devenit gelos pe succesul lui Marcu în rândul femeilor și că bărbații au început să se certe din cauza banilor.

Marcu a început să saboteze operațiunea rețelei de clonare a cardurilor, scriind pe bucăți mici de hârtie pe care le lipea de bancomatele false din Cancún: „nu vă introduceți cardul că o să vă treziți fără bani”.

Părinții lui Marcu cred că acesta a devenit un informator al FBI-ului și că a povestit agenților americani modul în care rețeaua infracțională originară din Craiova opera în Mexic.

„Rechinul” a trimis doi bărbați la locuința acestora de la periferia Craiovei, unul dintre aceștia fiind S. V., cunoscut ca fiind recuperatorul rețelei.

„O să vi-l trimitem acasă în sicriu”, i-a amenințat acesta pe părinții lui Marcu.

„O să îl omorâm și pe el și pe voi”, le-a mai spus acesta, potrivit OCCR (Organized Crime and Corruption Reporting Project), un consorțiu format din centre de investigație, presă și jurnaliști ce realizează anchete în America Centrală, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

Pe același subiect: