​Premierul Florin Cîțu spune că e într-o competiție cu Emil Boc privind cine va organiza primul un mare festival în funcție de rata de vaccinare: "Eu vreau să fie Summer Well la București, el vrea să fie Untold la Cluj, dar București este acum peste Cluj la rata de vaccinare.", a spus Cîțu într-un podcast cu Mihai Morar. De la 1 iunie sunt permise festivaluri mai mici, iar după 1 august, când sperăm să fim la 50-60% din populație vaccinată, putem să vorbim de alte relaxări, alte condiții, a spus Cîțu.

Florin Citu in podcastFoto: Hotnews

Întrebat despre dezamăgirea organizatorilor de festivaluri în privința numărului limitat de persoane care au voie acum la astfel de concerte, premierul a amintit că este totuși pandemie și că au fost luate măsuri de relaxare deși nu acesta era planul.

  • "Vedeți?! Suntem în pandemie totuși. Eu am spus tot timpul de la 1 august. Niciodată nu am spus că vor fi evenimente până la 1 august și totuși dăm voie evenimentelor cu număr limitat. După 1 august putem să vorbim de alte relaxări, alte condiții. Până la 1 august, când sperăm să fim la 50-60% din populație vaccinată, acestea sunt condițiile. Decât nimic, cred că e mai bine să avem 5.000 de persoane. Ok, toți am vrea să fie festival de 60.000 de persoane, dar nu prea văd prin Europa să se facă altfel decât la noi. Noi dăm acum voie la festivaluri, de la 1 iunie, mai mici, dar se fac. Nu trebuie să uităm că pandemia nu a trecut, chiar dacă ne-am mai relaxat, și că acum o lună de zile aveam 1400 de persoane la ATI.", a spus Florin Cîțu.

Premierul a mai declarat că ar fi o competiție în prezent între București, Cluj și Timișoara la rata de vaccinare și că în funcție de acest aspect se va putea organiza și un mare festival.

  • "Competiția e bună chiar și în vaccinare. S-a creat așa natural o competiție la vaccinare între București, Cluj și Timișoara. Domnul Boc și cu mine vrem să vedem cine organizează primul cel mai mare festival. Eu vreau să fie Summer Well la București, el vrea să fie Untold. Dar există o competiție și ne uităm la rata de vaccinare. București este momentan peste Cluj la rata de vaccinare', a spus miercuri Florin Cîțu.

Bucureștiul a trecut marți de 43% din populația eligibilă vaccinată, însă populația eligibilă nu înseamnă populația totală, ci doar populația cu vârsta de peste 16 ani, pentru care este aprobată administrarea vaccinurilor împotriva COVID-19, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. La polul opus, județele Giurgiu, Botoșani și Suceava ocupă ultimele 3 locuri în țară în privința ratei de acoperite vaccinală.

Județul Cluj se situa pe locul 2 cu 39,95% din populația eligibilă vaccinată, urmat de județul Brașov (31,97%), Constanța (30,7%) și Timiș (30,5%).

Guvernul vrea să relaxeze restricțiile, de la 1 august, astfel încât concertele și festivalurile să poată fi organizate pe o durată de 2 zile

, au precizat miercuri, 19 mai, surse guvernamentale. În prezent, astfel de festivaluri și concerte nu pot dura mai mult de 1 zi, potrivit ultimelor măsuri de relaxare adoptate de Guvern.

Cele mai recente măsuri de relaxare adoptate de către Guvern prevăd următoarele:

"Începând cu data de 01.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 5.000 de persoane, cu participarea publicului fără limită de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară și cu condiția ca evenimentul să nu aibă o durată mai mare de 1 zi.".