Prima reacție din Consiliul Suprior al Magistraturii (CSM) după decizia cu miză majoră pentru justiție pronunțată miercuri de Curtea de Justiție a Uniunii Europene a venit de la Secția pentru procurori a Consiliului. Aceasta cere autorităţilor competente să implementeze de urgenţă toate cerinţele şi recomandările MCV, constatate ca având caracter obligatoriu.

Sediul CSMFoto: Agerpres
  • "Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii salută Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată la data de 18.05.2021 care priveşte aspecte esenţiale referitoare la modul de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar din România.
  • În vederea asigurării conformităţii cadrului legal naţional cu legislaţia europeană şi a mecanismelor de garantare a independenţei efective a judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru procurori solicită autorităţilor competente să implementeze de urgenţă toate cerinţele şi recomandările MCV constatate ca având caracter obligatoriu, preeminent şi direct aplicabil pentru toate autorităţile publice din România şi ţările membre", au transmis joi procurorii din CSM.

Decizia din decembrie 2006 a Comisiei Europene de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare (MCV) a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției are caracter obligatoriu, a hotărât marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Hotărârea CJUE este una cu miză uriașă pentru România și a fost pronunțată în procesele reunite deschise de instanțe din România vizând cele mai importante modificări aduse de PSD-ALDE în justiție - înființarea controversatei secții de anchetare a magistraților, adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care a permis numirea lui Lucian Netejoru la conducerea Inspecției Judiciare și caracterul obligatoriu al recomandărilor MCV.

CITEȘTE ȘI: