Rusia mizează pe dezvoltarea unor relații "reciproc avantajoase" cu România și vede "un bun potențial de cooperare" în ceea ce privește regiunea Mării Negre, a transmis marți președintele rus Vladimir Putin.

Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

„Mizăm pe dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu România. Suntem gata să lucrăm împreună la intensificarea legăturilor noastre politice, economice și umanitare. Există un bun potențial de cooperare în ceea ce privește regiunea Mării Negre”, a transmis Vladimir Putin, conform unui comunicat de presă al administrației de la Kremlin.

El a făcut aceste declarații la ceremonia de primire a 23 de ambasadori nou numiți la Moscova, care și-au prezentat scrisorile de acreditare. Printre aceștia se numără noul ambasador al României la Moscova, Cristian Istrate și noul ambasador al Republicii Moldova, Vladimir Golovatiuc.

Liderul de la Kremlin a avut un mesaj și pentru Chișinău, susținând că relațiile cu Republica Moldova se bazează pe o prietenie tradițională și pe împărtășirea unor valori spirituale comune.

„Vom continua să promovăm căutarea unei soluții corecte pentru Transnistria și a unui acord care să-i acorde un statut special, cu garanții solide, bazat pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a transmis Putin.

Aceste declarații vin în contextul în care în 26 aprilie autorităţile române l-au declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse la Bucureşti.

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat la momentul respectiv că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, „având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Rusia a reacționat, iar în 11 mai a anunțat că expulzează un diplomat român.

„Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul Rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, atașat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persoana non grata”, s-a aratat într-un comunicat al MAE rus, citat de TASS.