​Rusia expulzează un diplomat român, ca urmare a deciziei Bucureștiului de a declara un angajat al Ambasadei Rusiei persona non grata, anunță TASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul Rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, atașat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persoana non grata”, se arată într-un comunicat al MAE rus, citat de TASS.

Potrivit documentului, oficialul român trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 72 de ore.

Decizia, susține sursa citată, vine ca răspuns la „anunțul nejustificat” al părții române, din 26 aprilie, de declarare drept persona non grata a atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București.

Precizările Ministerului român de Externe

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că Rusia l-a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a lui Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile lui Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

”Nu este nimic special în această decizie, de altfel noi am anticipat un astfel de răspuns al părţii ruse. Este o măsură luată în defensivă ca reacţie la măsura pe care noi am aluat-o în 26 aprilie”, a declarat, marţi seară, la TVR ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Autorităţile române l-au declarat pe 26 aprilie persona non grata pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse la Bucureşti. Potrivit Ministerului de Externe al României, activităţile şi acţiunile diplomatului "contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961".

Decizia autorităților române de a-l declara persona non grata pe teritoriul României pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, este "incontestabil una neprietenoasă", iar Rusia își rezervă dreptul de a răspunde cu "măsuri relevante", a susținut ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin.

"Această decizie este incontestabil una neprietenoasă și nu îmbunătățește relațiile internaționale dintre Rusia și România", a declarat pentru agenția TASS ambasadorul Valery Kuzmin.

El a mai spus că, "în conformitate cu convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns".