„Măsurile de relaxare pentru sectorul cultural, anunțate de autorități ieri, 14 mai, înseamnă, de fapt, norme mai RESTRICTIVE de desfășurare a evenimentelor atât pentru public cât și pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor și normelor sanitare agreate de INSP și de Ministerul Sănătății”, anunță ONG-ul Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS).

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit ONG-ului, „după un an de zile în care rata de infectare a fost mult peste nivelul celei de acum câteva luni, condițiile de acces la evenimentele culturale S-AU ÎNĂSPRIT, participarea publicului fiind posibilă, începând de astăzi, doar pe baza unui certificat medical”.

„În mod absurd și total greșit, conform noilor „măsuri de relaxare”, evenimentele culturale desfășurate la exterior sunt mai puțin sigure decât acum câteva luni și – în mod inexplicabil – aceleași evenimente sunt considerate în prezent de până la 20 de ori mai nesigure decât evenimentele sportive, care se pot desfășura cu o capacitate de până la 12.000 de spectatori (!)”, atrage atenția asociația.

„Tratamentul aplicat operatorilor din domeniul cultural, lucrătorilor, artiștilor, managerilor și tuturor celorlalți profesioniști este absolut discriminatoriu față de celelalte sectoare de activitate care funcționează deja după reguli aproape de normalitate”, punctează ALIS.

„Nu putem să mai presupunem că după luni de discuții, Ministerul Culturii nu înțelege încă nevoile operatorilor din acest sector, explicate deja în zeci de întâlniri. Putem afirma cu certitudine, în schimb, că sectorul cultural există doar atunci când poate fi folosit ca slogan pentru campania de vaccinare”, mai transmite ONG-ul.

„Da, cu toții ne dorim să ne reluăm activitatea și pentru acest lucru campania de vaccinare este importantă. Dar – ca să fie foarte clar pentru toată lumea – dacă măsurile anunțate ieri (n.r. vineri) nu vor fi măsuri reale de relaxare și de reîntoarcere graduală la normalitate, în acord cu cerințele și cu nevoile operatorilor din acest domeniu, ne vom vaccina ca să putem ajunge la evenimente care NU VOR MAI EXISTA”, mai spune asociația.