Chestorul de poliție Benone Marian Matei a fost numit joi, printr-o decizie a premierului Florin Cîțu, la propunerea ministrului de interne Lucian Bode, la șefia Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Politia RomanaFoto: Facebook - Politia Romana

Acesta va avea rang de secretar de stat.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Începând cu data de 13 mai a.c., Prim-ministrul României, domnul Florin Cîțu l-a numit, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, pe chestorul de poliție Benone-Marian Matei în funcția de inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului General al Poliției Române”, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), joi seară, într-un comunicat.

Confom MAI, Benone Marian Matei este absolvent al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, activează în structurile Poliției Române din 1997, iar înainte de a fi numit în funcția de inspector general al IGPR el a îndeplinit funcția de director al Direcției Operațiuni Speciale.

„De asemenea, el deține o vastă experiență, pe parcursul carierei profesionale îndeplinind atât funcții de execuție, cât și funcții de conducere în cadrul structurilor Poliției Române”, mai spune MAI.

Între anii 1997 și 2005, Benone Matei a îndeplinit funcția de ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Bacău – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate și Corupției, între anii 2005 și 2012 - adjunct al șefului Brigăzii Teritoriale de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, între 2010 și 2015 - șef al Brigăzii Teritoriale de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, între 2015 și 2018 - director adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, iar din 2019 - director al Direcției Operațiuni Speciale.

Din septembrie 2020, Poliția Română era condusă, prin împuternicire, de Eduard Mirițescu. Aceasta după ce Liviu Vasilescu a demisionat de la conducerea Poliției Române, în contextul scandalului generat de întâlnirea sa cu membri ai clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august 2020, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării. Chestorul Liviu Vasilescu fusese numit şef al Poliţiei Române în 21 august 2019, printr-o decizie a premierului de atunci Viorica Dăncilă. Funcția de șef al Poliției Române devenise vacantă după ce Ioan Buda a fost demis de ministrul de Interne de la acel moment, Nicolae Moga, în urma cazului Caracal.

Citește și: Bode promite că în „viitorul foarte apropiat” premierul va numi un şef al Poliţiei Române / Peste 250 de împuterniciri la conducerea structurilor din Ministerul de Interne, în acest an