Premierul Florin Cîţu va numi în "viitorul foarte apropiat" un şef al Poliţiei Române, după care la Ministerul de Interne va fi început un amplu proces de reformă, care va include şi organizarea de concursuri pe posturi, susține ministrul de Interne, Lucian Bode. Poliția Română este condusă interimar din septembrie 2020, după ce Liviu Vasilescu a demisionat în contextul scandalului generat de întâlnirea sa cu membri ai clanului Duduianu, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării.

Politia RomanaFoto: Facebook - Politia Romana

Lucian Bode a precizat că în primele patru luni ale acestui an au fost operate în cadrul Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră peste 250 de împuterniciri, iar pentru a rezolva problema resursei umane în Ministerul Afacerilor Interne este nevoie de stabilitate pe funcţiile de conducere.

  • "În viitorul foarte apropiat, domnul prim-ministru va numi un şef al Poliţiei Române, pentru că, ştiţi foarte bine, inspectorul general al IGPR are rol de secretar de stat şi este în atributul prim-ministrului (această numire n.red.).
  • După care, împreună cu Academia de Poliţie, împreună cu structurile asociative, cu sindicatele, cu colegii din conducerea MAI (...), cu toţii ne vom aşeza la masă şi vom demara un program de reformă în MAI, reformă care obligatoriu trebuie să conţină şi organizarea de concursuri pe posturi de la bază până la vârf şi la toate nivelurile", a susținut marți ministrul Lucian Bode, citat de Agerpres.

Un protest a avut loc luni în fața Ministerului de Interne, unde sindicaliștii de la Europol au adus șase scaune pe care au pus manechine îmbrăcate în uniformă de polițist. Ei au cerut astfel organizarea de concursuri pentru funcțiile de conducere din Ministerul de Interne, unde de mai bine de 2 ani structurile de conducere sunt conduse prin împuternicire.

Din septembrie 2020, Poliția Română este condusă, prin împuternicire, de Eduard Mirițescu. Aceasta, după ce Liviu Vasilescu a demisionat de la conducerea Poliției Române, în contextul scandalului generat de întâlnirea sa cu membri ai clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august 2010, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării. Chestorul Liviu Vasilescu fusese numit şef al Poliţiei Române în 21 august 2019, printr-o decizie a premierului de atunci Viorica Dăncilă. Funcția de șef al Poliției Române devenise vacantă după ce Ioan Buda a fost demis de ministrul de Interne de la acel moment, Nicolae Moga, în urma cazului Caracal.