Un protest inedit are loc luni în fața Ministerului de Interne, unde sindicaliștii de la Europol au adus șase scaune pe care au pus manechine îmbrăcate în uniformă de polițist. Ei cer astfel organizarea de concursuri pentru funcțiile de conducere din Ministerul de Interne, unde de mai bine de 2 ani structurile de conducere sunt conduse prin împuternicire.

protest europolFoto: Captura

"Jos labele politice de pe sistemul de poliție", "Ne conduceți prost, n-aveti niciu rost", "Împuternicirile politice reprezintă atentat la siguranța națională", "Fără concursuri încurajați mafia gulerelor albe" - sunt câteva dintre mesajele ținute de manechinele aduse de sindicațiști în fața Ministerului de Interne.

Protestul este programat până la ora 16.00.

Sindicatul Europol cere și modificarea condițiilor de organizare și desfășurare a concursurilor, care în momentul de față de rezumă la un interviu oral, ce nu poate fi contestat și nici nu reprezintă un instrument legitim de a testa capacitățile și competențele celor ce vor să fie șefi.

  • "Ne aflăm în contextul unei situații fără precedent în MAI, care a început pe vremea mandatului lui Carmen Dan și a fost imediat preluată și perpetuată de toți ceilalți miniștri. Vorbim despre practica împuternicirii pe funcțiile de conducere. Legea 360/2002, art. 2716, permite împuternicirea pe o funcție de conducere, ca procedură de exercitare temporară a funcției până la organizarea concursului. De asemenea, împuternicirea poate fi dispusă pe o perioadă de maximum 6 luni, dar nu mai mult de 1 an în cazul prelungirii.
  • Astfel, dintr-o procedură care are un titlu de excepție și care avea menirea de a asigura conducerea structurii pe durata vacantării postului și până la organizarea concursului, procedură obligatorie după primele 6 luni de împuternicire, miniștrii care s-au perindat au transformat-o în regulă, pentru a-și numi clientela politică pe funcțiile importante.
  • Folosirea excesivă a împuternicirii însă, a dat nașterii unei alte situații de ilegalitate la nivelul MAI și a structurilor din subordine, întrucât după expirarea celor două perioade de împuternicire de maximum 6 luni, cei care au ocupat funcțiile nu au mai putut fi împuterniciți, iar concursuri nu au fost organizate pentru că nu s-a primit unde verde pe linie de partid.
  • Astfel, s-a găsit un artificiu, care însă contravine prevederilor legale, respectiv cel al „desemnării” pe funcția de conducere, instituție juridică pe care nu o regăsim în Ordinul MAI 140/2016 privind activitatea de management și resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne sau în Legea 360/2002 privind Statutul polițistului. Vorbim astfel de o veritabilă „împuternicire” ilegală sub forma „desemnării” la conducerea unei structuri, fără însă a exista un mandat legal care să permită persoanei respective să își asume competențele funcției de conducere exercitată", afirmă reprezentanții Europol.

Ei amenință că vor depune acțiuni în instanță împotriva ministrului Lucian Bode, dar și împotriva celorlalți ordonatori de credite, prin care vor cere instanței să constate starea de ilegalitate în care sunt exercitate temporar funcțiile de conducere, dar și obligarea șefilor acestor structuri să respecte prevederile art. 2716 din Legea 360/2002 Statutul polițistului și să organizeze concursuri.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, declara încă din ianuarie că împuternicirile pe funcţie trebuie să înceteze, că vor fi organizate concursuri şi că "în câteva luni aceste lucruri vor fi încheiate".

"Eu nu voi fi spectator la ce se întâmplă în MAI. Nu am venit în fruntea acestui minister să satisfac nevoia unui grup sau a unei persoane din sistem. Vă asigur că am venit să mă implic în tot ce înseamnă organizarea acestui minister de sus până jos, pentru că îmi doresc ca în cel mai scurt timp să avem conducerea la vârful ministerului, secretari de stat, subsecretari de stat, şi, împreună, să eliminăm una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ministerul în ceea ce priveşte managementul lui, şi anume problema împuterniciţilor pe funcţii. Eu sunt decis să dăm drumul la concursuri, să le organizăm într-un mod cât se poate de transparent", afirma Lucian Bode, la B1TV.