Premierul Florin Cîțu spune că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, trebuie să facă public raportul privind decesele COVID, care arată diferențe semnificative între platformele de raportare. Mihăilă a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală sau dacă va face public integral acest raport.

Florin CituFoto: Captura

Întrebat, la finalul ședinței de guvern, care este de fapt diferența de decese, Florin Cîțu a spus că a văzut acest raport și că o "încurajează public" pe Ioana Mihăilă să facă public acest raport, "ca să nu existe niciun fel de dubii".

La intervenția jurnalistului, care a spus că ministrul nu a adus clarificări, Cîțu a afirmat: "Să-l facă public, atunci, ca să fie foarte clar".

Ulterior, Cîțu a anunțat pe Facebook că i-a cerut ministrului Sănătății să prezinte raportul.

  • "I-am cerut ministrului Sănătății să prezinte public întreg raportul privind decesele COVID. Să fim transparenți și să îmbunătățim procedura acolo unde e necesar, astfel încât să nu mai existe erori de raportare, indiferent de cauza lor.
  • M-am uitat pe raport, datele INS și cele din Corona Forms sunt, în proporție de 96%, aceleași", a scris Cîțu.

Ioana Mihăilă a fost întrebată insistent, în conferința de presă de joi, dacă raportul privind diferențele de raportare a deceselor COVID-19 va fi făcut public integral. Ministrul Sănătății a insistat că ceea ce a prezentat public sunt date din raport, nu concluzii ale acestuia, iar instituția pe care o conduce nu a publicat documentul și nici nu l-a transmis presei.

Ioana Mihăilă a prezentat într-o conferință de presă concluziile raportului echipei de control, care arată că în platforma CoronaForms pentru 2020 au fost înregistrate 16.120 de decese, iar în platforma Alerte MS - 18.948 de decese. Ea a spus că în urma analizării datelor privind decesele COVID raportate de spitale au fost detectate diferențe între platformele de raportare de până la 500 de cazuri în același spital. Cauzele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale au recunoscut neraporatarea către DSP, nivelul de cunoaştere redus și confuzia celor care fac aceste raportări.

Ea a susținut că este necesară actualizarea deceselor în CoronaForms, în baza certificatelor constatatoare ale decesului.

Mihăilă a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal, iar Organizația Mondială a Sănătății a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele COVID, coduri preluate şi în sistemul de raportare din România.

Întrebată dacă problemele legate de raportarea deceselor COVID-19 s-au înregistrat în lunile noiembrie- decembrie, când Guvernul a organizat alegerile parlamentare, Mihăilă a susținut că "orice încercare a de politiza pandemia va scădea încrederea populaţiei în modul în care ea a fost gestionată": "Aş prefera să nu facem nicio legătură politică între numărul de decese şi necazul şi nenorocirea acestor oameni şi orice context politic".

Ea a mai spus că diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei și până în acest moment.

Verificarea raportărilor deceselor COVID a fost declanșată după ce fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea ministerului, că decesele COVID-19 sunt subraportate.