Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat vineri, înaintea ședinței comitetului interministerial care va discuta măsurile de relaxare, că se are în vedere renunțarea la masca de protecție pe plajă, la munte, la sălile de sport și bazinele de înot de la 1 iunie.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Noi am trimis deja propunerile, fiecare minister trimite propunerile cu 48 de ore înainte. (...) Este vorba de măsuri legate de portul măștii și de evenimente”, a spus Bode, adăugând că ”vorbim despre renunțarea la masca de protecție pe plajă, în vârful muntelui, la centrele de fitness și la bazinele de înot.”

În ce privește numărul de persoane care pot participa la evenimente, Bode a spus că rămâne de văzut în ce condiții vor avea loc acestea, dar este încrezător având în vedere că în acest moment nu ma există nicio localitate carantinată în România, iar numărul de persoane vaccinate este în creștere.

Este luată în calcul și varianta ca restaurantele să funcționeze la capacitate normală dacă tot personalul angajat este vaccinat și clienții. Întrebat însă cum se va face verificarea persoanelor, Bode a spus că mizează pe buna credință a românilor care au înțeles să respecte măsurile antiCovid.

Întrebat despre nunți și botezuri, ministrul a spus că ”vor fi permise în anumite condiții”, fără însă a da detalii legate de acestea.

Aceste propuneri vor fi pe agenda de vineri a "Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate" de la 1 iunie.

Premierul Florin Cîțu a spus, joi, la Constanța, că relaxarea restricțiilor va fi făcută în două etape, de la 1 iunie și de la 1 august, iar printre primele măsuri de relaxare va fi eliminarea obligativității de purtare a măștii pe plajă, cu condiția de a fi asigurată distanța între șezlonguri. Premierul a vorbit din nou despre deschiderea hotelurilor și restaurantelor la capacitate maximă, doar pentru persoanele vaccinate.

Întrebat cum va fi făcută diferența între clienții vaccinați și cei nevaccinați,Cîțu a spus că soluțiile vor veni de la Institutul Național de Sănătate publică, dar că o variantă ar fi crearea unei aplicații. Deocamdată, se poate verifica în platforma de vaccinare, în baza CNP-ului persoanei respective, a afirmat el.