Premierul Florin Cîțu a spus, joi, la Constanța, după discuții cu reprezentanții HoReCa, că a primit din partea acestora soluții foarte bune pentru ca sezonul estival să se deschidă în siguranță pe litoral de la 1 iunie. El a precizat că relaxarea restricțiilor va fi făcută în două etape, de la 1 iunie și de la 1 august, iar printre primele măsuri de relaxare va fi eliminarea obligativității de purtare a măștii pe plajă, cu condiția de a fi asigurată distanța între șezlonguri. Premierul a vorbit din nou despre deschiderea hotelurilor și restaurantelor la capacitate maximă, doar pentru persoanele vaccinate.

Plaja SulinaFoto: TravelZoom.ro

Cîțu a spus că a venit special la Constanța ca să se asigure că va fi pregătit cât mai bine acest sezon estival și că a primit de la reprezentanții HoReCa soluţii și susținerea acestora pentru campania de vaccinare.

”Din partea industriei am primit propuneri şi soluţii foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuţie în comitetul interministerial şi promisiunea mea este că vom avea aceste soluţii la timp, aprobate, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare şi a doua etapă la 1 august. Toată lumea a înţeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie”, a spus premierul.

El a precizat că relaxarea restricțiilor va fi făcută în două etape - prima etapă de la 1 iunie, iar cea de a doua, de la 1 august. Astfel, de la 1 iunie, pe plajă nu va mai fi obligatorie purtarea măștii, cu condiția însă să fie distanță între șezlonguri.

De asemenea, vor avea acces în restaurante și în hoteluri, la capacitate maximă, persoanele vaccinate.

Cum va fi făcută diferența între clienții vaccinați și cei nevaccinați?

Cîțu spune că soluțiile vor veni de la Institutul Național de Sănătate publică, dar că o variantă ar fi crearea unei aplicații. Deocamdată, se poate verifica în platforma de vaccinare, în baza CNP-ului persoanei respective, a afirmat el.

Întrebat dacă ridicarea acestor restricții va fi făcută de la 1 iunie doar dacă se ajunge la pragul de 5 milioane de persoane vaccinate până la acea dată, Cîțu a răspuns: "Aceasta este decizia și încercăm să avem 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie".