La Curtea de Apel București au fost aduse, vineri, portretele celor 65 de oameni care au murit în tragedia din clubul Colectiv, organizatorii acestui protest vrând să tragă un semnal de alarmă în privința evoluției acestui dosar în instanță.

Protest supravietuitori si rude ale victimelor din Colectiv 4Foto: Facebook / Marian Raduna

”În Vinerea Mare, vrem să le arătăm celor care nu mai sunt printre noi, dar și familiilor lor și supraviețuitorilor, că ne gândim mereu la ei și veghem asupra lor și asupra înfăptuirii cinstite a procesului de Justiție”, se scrie pe paginade Facebook a evenimentului, promovat de comunitatea Geeks For Democracy.

Reacția vine după ce, luni, peste 40 de supraviețuitori și rude ale tinerilor care și-au pierdut viața în incendiul din octombrie 2015 din clubul Colectiv au atras atenția că ar putea fi schimbată încadrarea juridică a inculpaților condamnați în prima instanță, care astfel s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporționate față de gravitatea faptelor comise și a consecințelor lor. Ei avertizează că o asemenea decizie de schimbare a încadrării juridice a faptelor nu i-ar afecta doar pe supraviețuitorii tragediei, ci s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiție din România.

Ce spun organizatorii protestului:

”Pentru 65 de oameni, anul 2021 ar fi trebuit să însemne încă o zi de naștere sărbătorită, înca un succes la locul de muncă, încă o bucurie pe plan personal și încă un vis bifat ca "împlinit" pe lista cu planuri de viitor.

În realitate, mâine, 30 aprilie 2021, se fac cinci ani și jumătate de la incendiul din Colectiv, care le-a curmat acestor 65 de oameni viețile, transformând în cenușă aniversările, fericirea și visurile și înlocuindu-le cu parastase, doliu și deznădejde.

După cinci ani și jumătate, celor 65 de suflete pierdute, familiilor acestora și supraviețuitorilor tragediei nu li s-a făcut încă dreptate de către Justiție. Mai mult, se pare că există riscul ca pedepsele anumitor inculpați să fie reduse la minimum prin posibila adoptare a unor schimbări de încadrare juridică a faptelor.

Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la evoluția dosarului Colectiv printr-o întâlnire comemorativă în fața Curții de Apel, mâine, 30.04, de la ora 17:00. Îi vom aduce cu noi și pe cei 65 de oameni dragi rătăciți printre stele, sub forma portretelor lor foto, pe care le vom afișa ca să îi omagiem și ca să dovedim că nu i-am uitat.

La final, cine dorește, poate să meargă la locația clubului Colectiv pentru a aprinde o candelă și a spune o rugăciune. În Vinerea Mare, vrem să le arătăm celor care nu mai sunt printre noi, dar și familiilor lor și supraviețuitorilor, că ne gândim mereu la ei și veghem asupra lor și asupra înfăptuirii cinstite a procesului de Justiție.”

Foto: Facebook / Marian Raduna