Persoanele condamnate în dosarul Colectiv ar putea scăpa cu pedepse mai mici după schimbarea încadrării juridice / Semnalul de alarmă tras de supraviețuitori

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 26 aprilie 2021, 22:19 Actualitate | Esenţial


Comemorare Colectiv
Foto: Facebook/ Geeks For Democracy
Peste 40 de supraviețuitori și rude ale tinerilor care și-au pierdut viața în incendiul din octombrie 2015 din clubul Colectiv atrag atenția că ar putea fi schimbată încadrarea juridică a inculpaților condamnați în prima instanță, care astfel s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporționate față de gravitatea faptelor comise și a consecințelor lor. Ei avertizează că o asemenea decizie de schimbare a încadrării juridice a faptelor nu i-ar afecta doar pe supraviețuitorii tragediei, ci s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiție din România.

În acest dosar, în prima instanță au fost condamnați fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii firmei de artificii. Din septembrie 2020, procesul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Peste 40 de supraviețuitori ai incendiului din Colectiv și rude ale victimelor semnează o scrisoare "adresată românilor, sistemului judiciar și presei", în care spun că de 5 ani și aproape 6 luni așteaptă ca Justiția din România să facă dreptate.
 • "Pentru reprezentanții sistemului judiciar dosarul Colectiv este nimic mai mult decât un caz complicat, cu înrâuriri incomode, a cărui componență politică jenează și influențează deopotrivă. Pentru noi, însă, este tragedia care ne-a distrus viețile, oroarea care ne-a răpit persoanele iubite de lângă noi și supliciul care ne-a mutilat trupurile și sufletele dincolo de recunoaștere, transformându-ne în veșnici pacienți. Pentru părinți, este groaza indescriptibilă care i-a făcut orfani de copii și i-a aruncat într-un doliu perpetuu, imposibil de depășit.
 • An de an, ne-am pus nădejdea în Justiție, sperând ca printr-o înfăptuire corectă a acesteia, să izbutim să obținem măcar un crâmpei de alinare. O rezolvare cinstită a cazului, ne-am spus în toată această vreme, ne-ar reda încrederea în România și ar face ca moartea celor dragi să reprezinte mai mult decât 65 de răni nevindecate, arse pe trupul înțesat de tragedii al acestei țări.
 • Ne-am agățat, unii cu disperare, de speranța că dreptatea va triumfa și astfel ne va elibera de o parte din suferința, disperarea și ura pe care le simțim, ajutându-ne să aruncăm, în sfârșit, un pic de țărână peste mormintele celor pierduți și să ne continuăm, atât cât este omenește posibil, viețile", arată semnatarii.
Potrivit acestora, documentele emise după termenele apelului de la Curtea de Apel București arată că este luată în considerare schimbarea încadrării juridice a infracțiunilor inculpaților, ceea ce ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină și la „îndulcirea” până la derizoriu a pedepselor acordate.

Supraviețuitorii din Colectiv spun că, potrivit documentelor instanței, la termenul următor vor fi puse în discuţie, din oficiu, următoarele schimbări ale încadrărilor juridice:
 • Pentru Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Radu Antonina şi Matei George Petrică, va fi pusă în discuţie înlăturarea art. 309 C.pen., respectiv consecinţele deosebit de grave.
 • Pentru inculpaţii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa şi Moţoc Sandra Ramona, va fi pusă în discuţie forma de vinovăţie, intenţia sau culpa, mai exact dacă este vorba de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu. În situaţia în care se va aprecia că este abuz în serviciu, se va pune în discuţie ca pentru infracţiunea reținută în sarcina inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone şi Iofciu Aurelia să se aibă în vedere forma continuată, iar nu concursul de infracţiuni.
 • În ceea ce priveşte înlăturarea art. 309 C.pen., Curtea pune în vedere că dezbaterile de la termenul următor să vizeze şi împrejurarea, dacă infracțiunile de abuz în serviciu sau neglijenţă în serviciu pot produce, ca şi consecinţe, vătămarea corporală sau moartea unor persoane, sau care sunt consecinţele pe care le pot produce acest tip de infracţiuni, ca urmare imediată.
 • Pentru Niţă Daniela Ioana, în legătură cu infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, prevăzută de art. 275 alin.1 C.pen., pentru acurateţe juridică, raportat la modul în care este descrisă această infracţiune, Curtea va pune în discuţie reţinerea formei de participaţie a instigării, în locul autoratului.
Supraviețuitorii din Colectiv afirmă că în această situație "inculpații s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporționate față de gravitatea faptelor comise și a consecințelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiție din România, arătând că nici în cazuri tragice în care vinovăția este evidentă, precum Colectiv, judecata nu pare să se facă pe măsura severității infracțiunii, ci pe baza împingerii la extrem a legislației, cu scopul de a menaja, probabil, inculpații și nicidecum de a face dreptate".
 • "O asemenea decizie de schimbare a încadrării juridice a faptelor inculpaților întru reducerea pedepselor acestora, nu ne-ar afecta doar pe noi, în calitate de părți în acest proces, ci s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiție din România. Ar semnala că, indiferent cât de grave sunt faptele și urmările acestora, pedeapsa, în loc să fie exemplară și să descurajeze încălcarea legii, este doar o formalitate.
 • Rugăm astfel opinia publică din România să fie vigilentă cu privire la desfășurarea cazului Colectiv. Dacă schimbările de încadrare juridică se produc și rezultă în pedepse minime pentru inculpați, precedentul stabilit de o asemenea rezoluție ar putea avea ecouri nefavorabile în absolut toate procesele în care se dezbat probleme de corupție.
 • Din spitalele în care continuăm să ne tratăm, din casele noastre în care un scaun rămâne veșnic gol la masă, din cimitirele în care ne vizităm morții, din bisericile în care ne rugăm pentru sufletele lor, plecate atât de cumplit și atât de devreme dintre noi, vom urmări deciziile Curții, sperând într-o sentință dreaptă", adaugă cei peste 40 de supraviețuitori și rude ale victimelor care semnează scrisoarea.
Pedepsele dispuse în 16 decembrie 2019 de Tribunalul București:
 • Cristian Popescu-Piedone, actualul primar al sectorul 5 şi primar al sectorului 4 la data producerii incendiului din Colectiv - 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
 • Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
 • Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.
 • Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.
 • Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
 • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
 • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani,
 • Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare.
De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. De asemenea, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

În motivarea deciziei de condamnare, publicată în martie 2020, judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti spunea că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, iar atitudinea inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii.
 • "Instanţa reţine că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei, n.r.). Atitudinea subiectivă a inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii. Inculpaţii, deşi unii sunt educaţi în condiţiile unei societăţi în tranziţie, dar libere, democratice şi cu o carieră de antreprenor, au adoptat o atitudine de negare, 'invocând' pretinsa vinovăţie a altor coinculpaţi, a altor persoane, a unor autorităţi, a statului, dar şi calitatea legii. Este tipic pentru astfel de antreprenori, care atunci când se discută iniţierea/derularea unei afaceri, profitul sau reglementările salariale, solicită o intervenţie a statului cât mai mică prin debirocratizare, liberalizare, legiferare neexcesivă, să invoce brusc în cazul unor tragedii calitatea unor instituţii/politici publice", spunea magistratul.
Judecătorul consideră că atitudinea unor inculpaţi din acest dosar de împiedicare a aflării adevărului despre ce s-a întâmplat la Colectiv "denotă cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect" faţă de cei care au murit sau au fost răniţi în incendiu.

Procesul, blocat 2 ani pe chestiuni de procedură

Dosarul Colectiv a fost trimis în instanţă de către Parchetul General în aprilie 2016, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. La dosarul principal au fost ataşate alte două dosare întocmite de DNA.

Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu.

Acuzațiile procurorilor

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".

Cristian Popescu-Piedone este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorii spun că cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Anchetatorii arată că, deşi au mers de mai multe ori la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej, şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4122 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Legea ar trebui sa interzica iesirea la pensie (Luni, 26 aprilie 2021, 22:46)

  Gryphus [utilizator]

  pt magistratii desemnati sa judece niste cazuri

  adica cei care primesc un caz trebuie sa il termine inainte sa iasa la pensie. intre timp sa NU mai primeasca si alte cauze dar neaparat sa de a o sentinta pe cele pe care le are deja in momentul intropducerii cererii de pensionare
  • -3 (9 voturi)    
   Nu poti interzice cuiva sa iasa la pensie! (Luni, 26 aprilie 2021, 23:37)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Pentru saptamani, luni, poate, dar nu ca in Romania, pentru ani sau zeci de ani cat dureaza procesele. Totdeauna am sustinut si voi sustine varianta anglo-saxona, unde procesele dureaza zile, saptamani. Niciodata nu am inteles rostul unui proces care dureaza cu anii... Ce incredere poti sa mai ai in martori, ca isi amintesc corect ce s-a intamplat? Eu unul nu-mi amintesc exact ce am mancat in ziua cutare de acum doua luni, cum sa-mi amintesc (fara cel mai mic dubiu) ce am facut, ce a fost acum cativa ani? Ceva in general poate, dar in amanunt? Ori la un proces, amanuntele sunt sau pot fi esentiale!
   • 0 (2 voturi)    
    nu a (Marţi, 27 aprilie 2021, 8:08)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    interzis nimeni iesitul la pensie ci l-a conditionat de finalizarea dosarului pe care l-a primit spre judecare.
    In felul asta banditii tai din psd sau pnl, nu mai au sansa sa o taraganeze la infinit cu speranta prescrierii.
    Nu ti se scoala sa te pensionezi brusc in mijlocul procesului. Prea e pe fata tertipul asta mizerabil, pana si pentru voi, pesedacii.
    • +1 (1 vot)    
     Citeste ce a spus, eu la asta am raspuns (Marţi, 27 aprilie 2021, 16:02)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Spune clar, chiar in titlu ca ar trebui interzisa iesirea la pensie, nu conditionata! Apoi, iarasi, taraganarea e permisa si posibila pentru ca legea o permite. De asta am spus ca prefer sistemul anglo-saxon, acolo procesele nu sunt taraganate cu anii. Iar pentru asta, amicii tai psd-isti au avut o multime de ani sa o schimbe daca ar fi vrut. pnl-istii mai putini, dar pot incerca acum, dava vor. Problema e ca nici unii nici altii nu vor. Si se pare ca nicu usr-istii sau altii, nu am auzit inca pe nimeni sa vina cu vreun proiect din asta.
     P.S. Nu inteleg partea cu "banditii tai", nu am nici un bandit personal si nici macar nu sunt membru al vreunui partid. Poate vrei sa explici...
   • -1 (1 vot)    
    corect (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:05)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Corect ce zici despre celeritatea judecatii! Dar la noi "e doar vorbe"! Dar se poate modifica legea astfel incat: judecatorii sa iasa la pensie ca tot omul "muncitor" si numai atunci sa poata beneficia de pensia speciala "in integrum"; cand apare un astfel de caz la repartizare sa nu poata participa decat judecatorii care intr-un timp rezonabil corelat cu complexitatea cauzei sa nu fie pensionabili!...
  • +6 (8 voturi)    
   tu crezi ca parlamentarii nu stiu? (Marţi, 27 aprilie 2021, 0:55)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ...hehe

   ....depinde de situatie, ori se prescrie fapta ori judecatorul iese la pensie

   ...in mexicul europei doar fraierii ajung la inchisoare.
   • 0 (6 voturi)    
    Mexicul e model de democratie pentru astia (Marţi, 27 aprilie 2021, 3:45)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Mexicul e model de democratie pentru astia, Afganistanul e mai aproape in materie de democratie si mentalitati sociale, desi va fi depasit in curand de Romanika, in drumul ei spre Eritreea.
 • +7 (13 voturi)    
  Dupa 31 de ani de PSD si PNL, la ce sa te astepti? (Luni, 26 aprilie 2021, 22:49)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Mafia in toate institutiile, mai ales in justitie si sistemul sanitar este intretinuta de politrucii din cele doua partide care au facut praf Romania timp de 31 de ani, pe rand sau impreuna in USL. Mi-e sila!
 • +2 (8 voturi)    
  Dreptate in Romania? Nu exista. (Marţi, 27 aprilie 2021, 2:41)

  emil bobu [utilizator]

  Poate in alte tari. Romanii sunt un popor de o ticalosie extrema.
 • +1 (3 voturi)    
  mda (Marţi, 27 aprilie 2021, 9:31)

  SoulSearcher [utilizator]

  avea cineva speranta ca cineva va plati ?

  adica serios acum... la noi justitia e un intreg aparat birocratic intretinut de judecatori comunisti interesati doar de pensii speciale

  in rest justitie nu se va face decat in momentul cand vor fi dati afara toti judecatorii, iar sentinele vor fi luate de niste AI-uri, care pe baza dovezilor introduse in sistem, vor da verdictul rapid si obiectiv.

  in 100 ani asa sper sa fie, niste super computere cu AI care sa dea sentinte :D


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by