Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, transmite vineri, într-o postare pe Facebook, că nu vrea să intre „în polemici și discuții pe tema ordinului cu criteriile de carantinare”, dar că vrea să clarifice unele „aspecte procedurale”. El explică faptul că deciziile grupului tehnico-științific, grup din care a făcut parte și fostul secretar de stat Andreea Moldovan, cea care a elaborat acel ordin publicat în Monitorul Oficial, „se transmit spre aprobare Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, numai acesta din urmă emițând în final o hotărâre.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vreau să încep cu explicații clare asupra modului de luare a deciziilor în situația pandemiei, și mai ales în ce privește grupul tehnico-științific. Grupul tehnico-științific a fost înființat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase. Este un grup care include experți, care include instituții și au un rol în a lua decizii și în a propune soluții tehnice către CNSU. De altfel, grupul are un regulament de funcționare, care a fost aprobat acum câțiva ani, pentru că grupul este mai vechi decât pandemia în care ne aflăm. Și dacă citim acest regulament vedem că: „hotărârile grupului tehnico-științific se transmit spre aprobare” - atenție, spre aprobare! - Comitetului național pentru situații speciale de urgență, cum era numit atunci comitetul. Deci, grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le execută, deciziile grupului pleacă ca propuneri pentru CNSU, condus de primul-ministru și reprezentat în Comitet de miniștri și de șefi de instituții, unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii pe care noi propunem în alt sens pentru a ieși hotărârea CNSU”, spune Arafat într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

Fostul secretar de stat la Sănătate Andreea Moldovan a declarat, vineri, în legătură cu ordinul privind noile criterii de carantină, care a dus la demiterea sa și a ministrului Vlad Voiculescu, că documentul „a fost agreat în două ședințe, inclusiv cu reprezentanți INSP și cu Raed Arafat”.

În conferința de presă susținută vineri alături de Vlad Voiculescu, Andreea Moldovan a explicat că ordinul de ministru privind criteriile de carantină publicat în seara de dinaintea demiterii a fost dezbătut pe parcursul a două zile succesiv, la sediul Ministerului Sănătăţii, „într-o companie mai mult decât selectă”. Moldovan a spus că la discuții au participat reprezentanţi ai INSP, DSU, epidemiologi, asistenţi medicali, precum și fostul ministru Vlad Voiculescu.

„S-a discutat în două zile succesive ordinul, într-o companie mai mult decât selectă, inclusiv șefa INSP Adriana Pistol și Raed Arafat, forma a fost agreată de toata lumea. Nu am lucrat de capul meu, a fost o muncă de echipă”, a spus Moldovan.

„A fost o discuție de 3-4 ore, s-a revenit a doua zi cu clarificări, astfel încât forma finală a fost agreată de toată lumea la minister şi în grupul tehnico-ştiinţific", a declarat Andreea Moldovan, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament, alături de Vlad Voiculescu.

„Ordinul pentru carantinare a fost un pretext. Nu era necesar un aviz CNSU (așa cum a afirmat Florin Cîțu), au fost 2 zile de dezbateri, au fost decizii. (Întrebare: Premierul știa despre acest ordin?) Ordinul stabilește date precum numărul de paturi libere de ATI, și erau niște recomandări, care nu am văzut să fie combătute de nimeni. Nu a fost altceva decât un pretext”, a spus Voiculescu în cadrul conferinței de presă de vineri dimineața.

Reamintim că în seara de dinaintea demiterilor de la Ministerul Sănătății, un ordin elaborat de Ministerul Sănătății introducea noi criterii pentru instituirea carantinei în localități.

Astfel, pe lângă rata de incidență a cazurilor Covid-19, urma a se lua în calcul și nivelul de testare, precum și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Voci din PNL au acuzat că ordinul a fost publicat fără consultarea în prealabil a premierului Cîțu. Ludovic Orban a spus de ordinul în cauză că „este picătura care a umplut paharul” și a dus la demiterea ministrului Vlad Voiculescu.