Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, vine cu explicații despre salariile judecătorilor și spune că a cerut ministrului Justiției "să respecte dreptul judecătorilor și să asigure o salarizare unitară față de ei" și o va face și pentru procurori, iar asta "nu înseamnă o majorare salarială de 25% cum în mod revoltător de incorect se prezintă, întâmplător concomitent, într-o parte a presei". Mateescu a reacționat printr-un mesaj pe Facebook în care îl atacă voalat pe Stelian Ion.

HotNews.roFoto: Hotnews

Șeful CSM își începe postarea spunând că a cerut abrogarea pensionarii anticipate a magistraților, iar CSM a emis un punct de vedere favorabil în acest sens.

  • "Am precizat încă din 2019 că este incorect că magistrații pensionari să aibă pensia mai mare decât salariul (deși prin propunerea vizând legile justiției înaintată și apoi retrasă de facto de actualul ministru al justiției se menținea aceeași paradigmă incorectă).
  • Am acordat atenție funcției de control reglare de fiecare dată. Am convocat Secția să aprecieze asupra suspendării din oficiu a unor judecători când s-au pus probleme de acest tip și o voi face fără să ezit. Am înaintat în temeiul art 45 din Legea 317/2004 sesizări către Inspecția Judiciară pentru verificări ori de câte ori s-a pus problema în spațiul public a unor posibile inadecvări. Și, în calitatea pe care o am, o voi mai face fără rezerve. Și multe altele. Cred cu tărie în ideea de responsabilitate în general și în magistratură în special", afirmă Mateescu.

El își continuă mesajul cu explicații despre salariile magistraților, despre solicitarea pe care a făcut-o către Stelian Ion și cu acuzații pentru "o parte a presei". De asemenea, el îl atacă voalat pe Stelian Ion.

  • "În egală măsură cred că drepturile judecătorilor trebuie respectate. Și o fac indiferent de atitudinea publică a unora sau altora pentru care principiul reprezintă de fapt propria apreciere aplicabilă diferit de la caz la caz și nu regulă neutră, care să funcționeze indiferent de persoană. Eu nu acționez să satisfac o bulă virtuală sau vreun soi de grupare electorală mai zgomotoasă sau nu, nu am campanii de PR și nu stau toată ziua la TV unde să tot vorbesc și apoi să mă tot contrazic, ce am de spus spun, ce am de făcut fac, atât cât pot eu și indiferent cine se supără.
  • Și da, am solicitat ministrului justiției să respecte dreptul judecătorilor și să asigure o salarizare unitară față de ei. O voi face și pentru procurori.
  • Iar asta nu înseamnă o majorare salarială de 25% cum în mod revoltător de incorect se prezintă, întâmplător concomitent, într-o parte a presei, ci aplicarea unei valori de referință egală pentru toți, cum zic legea și Constituția, cu respectarea limitelor prevăzute de art. 38 alin 6 din Legea 153/2017. Întotdeauna cu respectarea legii.
  • Să fie clar, judecătorii de bună credință, care sunt cei mai mulți, vor fi apărați și drepturile lor trebuie recunoscute. Cei care greșesc vor suportă rigorile legii în condițiile acesteia.
  • NU privilegiilor, dar categoric DA standardelor statului de drept!
  • Deci, dincolo de supărări, manipulări și orice vreți voi, haideți să vorbim mai puțin și să începem, în sfârșit, să rezolvăm probleme. S-au strâns prea multe, ar cam fi timpul...".

HotNews.ro a scris joi că președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu, a cerut Ministerului Justiției majorarea cu 25% a salariilor pentru toți judecătorii de la curțile de apel, tribunale și judecătorii, ale căror indemnizații sunt mai mici față de cele ale magistraților de la instanța supremă, CSM sau Inspecția Judiciară.

Într-o adresă transmisă ministrului Justiției, Stelian Ion, și obținută de HotNews.ro, președintele CSM, Bogdan Mateescu, îi cere acestuia să analizeze "oportunitatea emiterii unor ordine de salarizare potrivit cărora indemnizațiile personalului din instantele judecatorești să fie calculate în raport de valoarea de referință sectorială în sumă de 605,22 lei, în vederea asigurării unui nivel de salarizare unitar" pentru toți judecătorii. Acum, salariile judecătorilor din curți de apel, tribunale și judecătorii sunt calculate la o valoare de referință sectorială de 484,18 lei.

Principalul argument adus de președintele CSM este că la acest moment cei din CSM, din Inspecția Judiciară și judecătorii ICCJ au salariile calculate, prin decizii ale acestor instituții, la valoarea de referință sectorială de 605,22 lei.

Astfel, printr-o dispoziție emisă în 2 aprilie 2021 de către secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii s-a stabilit:

  • "Art I - Începand cu data de 01.08.2016, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor și procurorilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii și procurorii detașati în cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, directorii și directorii adjuncti ai lnstitutului National al Magistraturii și Scolii Nationale de Grefieri, precum și specialiștii în domeniul informatic din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, vor fi salarizati prin acordarea valorii de referinta sectorială în sumă de 605,225 lei.
  • Art. II - Începand cu data de 01.01.2018 drepturile salariale vor fi stabilite potrivit art. I din prezenta dispozitie in masura in care nu devin incidente prevederile art. 12 din Anexa V la Legea nr. 153/2017, respectiv ale art. 38 alin. (6) din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile și completarile ulterioare.
  • Art III - Drepturile salariale ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ale personalului de specialitate juridică asimilat judecatorilor și procurorilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, ale judecatorilor și procurorilor detașați în cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, ale directorilor și directorilor adjuncti ai lnstitutului National al Magistraturii și Scolii Nationale de Grefieri, precum și ale specialiștilor în domeniul informatic din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, calculate potrivit art. I și II din prezenta dispozitie vor fi stabilite prin dispozitii ale secretarului general al Consiliului Superior al Magistraturii.
  • IV - Plata diferențelor salariale rezultate din aplicarea prezentei dispoziții se efectueaza dupa asigurarea fondurilor necesare in bugetul Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea termenului de prescriptie.
  • V - În cazul personalului mentionat la art. I caruia i-a fost recunoscuta valoarea de referintă sectorială în suma de 605,225 lei prin hotarare judecătoreasca, recalcularea și plata diferentelor salariale rezultate din aplicarea prezentei dispozitii se vor face in conformitate cu dispozitivul hotararii judecatorești.
  • VI - În cazul personalului mentionat la art. I căruia valoarea de referinta sectoriala in suma de 605,225 lei ii este recunoscuta pe cale administrativa, recalcularea și plata diferentelor salariale rezultate din aplicarea prezentei dispozitii se var face cu respectarea termenului de prescriptie de 3 ani, calculat in raport de data emiterii prezentei dispozitii".

CSM argumentează că la baza acestei decizii au stat "practica instanțelor de judecată care, în ultimii ani, au acordat o valoare de referință de 605,225 lei, "cuantum ce cuprinde valoarea de referință sectorială de 484,18 lei, la care se adaugă majorarea de 25% prevăzută de articolul III din OUG 20 din 2016”, precum și faptul că indemnizațiile de la instanța supremă și Inspecția Judiciară sunt calculate tot la valoarea de referință de 605,225 lei.

În 2017, indemnizația de încadrare brută pentru un judecător era de aproximativ 12.000 de lei pe lună. Este vorba despre salariul pentru un judecător de la judecătorie, cu o vechime de până în 3 ani. Un judecător cu grad de tribunal, cu o vechime între 5 și 10 ani, are o indemnizație în jurul valorii de 19.850, în timp ce un judecător de la curtea de apel cu o vechime între 6-10 ani are în jur de 20.800 de lei.